PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 lampa YN568EX vs YN568EX II - tryb master

herman
31-01-2014, 14:16
Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Planuję zakup lampy reporterskiej (jednej z wymienionych w temacie - jedna bez mastera druga z masterem).
Zależy mi na CLS'ie.
Jak wiadomo, body d7000 posiada obsługę CLS przez wbudowaną lampę.

Czy w związku z tym, jest jakaś wartość dodadnia inwestowania w tryb Master w lampie zewnętrznej czy jest to zupełnie zbyteczne ze względu na tą samą funkcję w wbudowanej lampie?

Zamierzam wyzwalać kupioną lampę (nie jest to moja jedyna lampa, ale pierwsza z CLS) oczywiście także po za sankami aparatu. Zaznaczam, że mój setup będę także rozbudowywać o kolejne lampy z CLS.

W związku z tym moje pytanie. Na chłopski rozum, tryb master w ogóle potrzebny.
Ale np. w jasnych warunkach, czy założona na szynach lampa wyzwalająca (master) da lepsze rezulataty niż ta wbudowana (choćby przez większą moc)...

Jak to wygląda w praktyce?

Dzięki z góry za rady.
M.

GonzoG
31-01-2014, 14:35
Na razie możesz tylko pomarzyć o YN-568EX II do Nikona.

A czy jest sens kupowania lampy z masterem - zależy czy będzie Ci to potrzebne. Różnice są takie:
1. 3 grupy, a nie tylko 2 jak we wbudowanej
2. możliwość użycia mastera do odbicia światła
3. możliwość ustawienia mastera w dowolnym kierunku, co wyraźnie zwiększa zasięg
4. wielokrotnie większa moc
5. ogólnie większy zasięg

herman
31-01-2014, 14:40
Chyba zrobiłem mały falstart.
Jak widze nie ma EX568EX II dla nikona. Jedynie dla canona na ten moment.

Z czego to wynika?
Może mam za mało wiedzy na temat systemów nikon/canon i w tym pierwszym w ogóle to nie potrzebne?

W związku z tym jak będzie jasno i słonecznie to TTL z HSS jedynie przeniosę po radiu (drożej) lub kablu (taniej)?

herman
31-01-2014, 14:41
Dzięki GonzoG.

Takiej odpowiedzi w sumie się spodziewałem.

Czy dobrze rozumiem, że w tym momencie z lamp youngnuo nie ma takich z trybem master dla Nikona?

GonzoG
31-01-2014, 14:55
Dzięki GonzoG.

Takiej odpowiedzi w sumie się spodziewałem.

Czy dobrze rozumiem, że w tym momencie z lamp youngnuo nie ma takich z trybem master dla Nikona?

Nie ma.
Ogólnie lampy YN do Nikona pojawiają się znacznie później niż do Canona. YN-568EX II do Nikona zapewne się pojawi, ale nie wiadomo kiedy.

Z masterem CLS i autoFP aktualnie masz:
Metz 52 AF-1, 58 AF-2
Nissin Di866 mk II
Nikon SB-700 (choć bardziej okrojony niż ten w body)
Nikon SB-910

Zapowiedziane są:
Yongnuo YN-568EX II
Voeloon V760 (Oloong SP-700)

herman
31-01-2014, 15:11
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Już wszystko kumam - a przynajmniej tak mi się wydaje.

W związku z tym co się dowiedziałem, w świecie YN zazynam zastanawiać się pomiędzy YN-568EX a YN-500 EX - obie mają CLS/TTL i HSS jedyna różnica to chyba ich moc... ale też nie jest to bardzo wielka różnica.. a cena ponad 100 mniej.

Zerknę także na twoje propozycje i dziś ruszam po lampę (2 w moim setupie).

Pozdrawiam