Zobacz pełną wersję : baterie
sensitiv
30-01-2014, 21:59
Potrzebuje baterie do lampy sb800. Eneloopy? gdzie najlepiej je kupić i odrazu ładowarkę
Najlepiej w sklepie, BC 700 do eneloopów wystarczy.
bc 700 jak masz stacjonary fj to maja po 10 zl szt duzo nie duzo ja mam blisko do fj wiec nie oplaca mi sie zamawiac a ladowarka albo 700 albo 900
norbert_p1
31-01-2014, 10:11
Jakie akumulatorki i ładowarki polecacie do lampy SB-700? W instrukcji nie pisze ile mają mieć mAh... A może to nie ma znaczenia? Piszę, bo kiedyś kupiłem ładowarkę bodajże hama i nie ładowała... Wymiana na nową też nie pomogła. Aku po włożeniu do aparatu wogóle go nie uruchamiały... Zwykłe, najtańsze bateryjki alkaiczne tak. Tutaj jednak chodzi o akumulatorki i ładowarkę do lampy.
Andrzej1974
31-01-2014, 11:12
@norbert_p1 kup białe enelopki AA HR6 o parametrach 1,2V min. 1900 mAh np. te (http://proline.pl/?p=SANYO+ENELOOP+R6%2FAA).
Jeżeli chodzi o ładowarkę to np. BC-700 (http://www.skapiec.pl/site/cat/76/comp/892093).
norbert_p1
03-02-2014, 09:47
Ok, dzięki. Zapewne kupię jeszcze dzisiaj właśnie wspomnianą BC-700. Co sądzicie jednak o takiej ładowarce:
http://www.ceneo.pl/16848255#tab=spec
MasterM16
03-02-2014, 10:20
Ok, dzięki. Zapewne kupię jeszcze dzisiaj właśnie wspomnianą BC-700. Co sądzicie jednak o takiej ładowarce:
http://www.ceneo.pl/16848255#tab=spec
Jeśli masz kupić 2kpl aku do lampy i tylko je ładować, ew. rozładować przed ładowaniem, a do tego raz na jakiś czas będziesz chciał zrobić test pojemności to BC-700 Ci w zupełności starczy. Mam, polecam. Nie ma sensu dopłacać do MH-C9000. Lepiej za różnicę w kwocie, kupić następne aku.
A co do aku. Tylko eneloop. Przez ponad rok katowałem 4kpl, w latarce, ładując starą ładowarką, która robiła co chciała. Nieraz zapomniałem i latarka wyssała aku do zera, po zakupie BC-700, wskazują 2050mAh i działają jak nowe. ;)
sensitiv
04-02-2014, 22:06
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3925497314&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=84 a taki zestaw???
MasterM16
04-02-2014, 23:54
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3925497314&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=84 a taki zestaw???
Na to nawet nie patrz. To zwykła tania ładowarka. Jak chcesz mieć porządnie to musisz zainwestować. A jak już chcesz zaoszczędzić na ładowarce, to kup tanią, ale procesorową. Mimo wszystko polecam BC-700. Dobra ładowarka przeżyje kilka zakupów akumulatorków, przy tym wydłuży ich żywotność. W BC-700 wkładasz aku, włączasz rozładowanie przed ładowaniem i o nic się nie martwisz.
Przy zwykłej ładowarce będziesz miał tak jak ja. Włożyłem rozładowane aku, za 4h przyszedłem. Zielona dioda. Wyjmuję. Wieczorem idę się przejść, a latarka nie świeci. ;)
norbert_p1
08-02-2014, 13:01
Czy jest jakiś "lepszy" zamiennik (bardziej znanej firmy) ładowarki BC-700? Na stronie proline są różne opinie na temat tej ładowarki - niekoniecznie pochlebne. Ludzie narzekają na jakość lutów i wogóle ładowarki wg nich padają po kilku, kilkunastu miesiącach...
Czy jest jakiś "lepszy" zamiennik (bardziej znanej firmy) ładowarki BC-700? Na stronie proline są różne opinie na temat tej ładowarki - niekoniecznie pochlebne. Ludzie narzekają na jakość lutów i wogóle ładowarki wg nich padają po kilku, kilkunastu miesiącach...
Używam tej ładowarki od 4 lat i sprawuje się tak samo dobrze jak zaraz po zakupie.
Używam jej do ładowania aku Sanyo (Eneloopy, Eneloop XX).
Z czystym sumieniem mogę polecić ten produkt.
MarekSha
08-02-2014, 17:25
No widzisz, a ja już z takim czystym nie mogę... Mam ją od 6 lat i co prawda dalej działa, ale od kilku lat jest nieprzewidywalna: raz te same akumulatorki ładuje do pełna za jednym zamachem, a innym razem trzeba kilkakrotnie wznawiać ładowanie (objawia się to tym, że mylnie pokazuje stan ładowania "full", a po wznowieniu doładowywuje jeszcze sporo - dodam, że styki przeczyszczam regularnie). Poza tym jakoś ciężko mi uwierzyć we wskazania wyświetlacza skoro pokazuje, że 11-letnie, używane intensywnie w kompaktach Duracelle o pojemności 1800 mAh naładowane są do pojemności 2100 mAh... Najprawdopodobniej to wszystko zależy od wersji firmware i w tych nowszych już poprawiono błędy.
Andrzej1974
08-02-2014, 18:21
W pracy mam do czynienia (od przynajmniej 3 lat) z 5 sztukami ładowarki BC-700, które są dość często wykorzystywane i jak na razie sprawują się bardzo dobrze (czytaj żadna z nich nie stwarza problemów). W domu mam 1 sztukę i również jestem z niej zadowolony.
No widzisz, a ja już z takim czystym nie mogę... Mam ją od 6 lat i co prawda dalej działa, ale od kilku lat jest nieprzewidywalna: raz te same akumulatorki ładuje do pełna za jednym zamachem, a innym razem trzeba kilkakrotnie wznawiać ładowanie (objawia się to tym, że mylnie pokazuje stan ładowania "full", a po wznowieniu doładowywuje jeszcze sporo - dodam, że styki przeczyszczam regularnie). Poza tym jakoś ciężko mi uwierzyć we wskazania wyświetlacza skoro pokazuje, że 11-letnie, używane intensywnie w kompaktach Duracelle o pojemności 1800 mAh naładowane są do pojemności 2100 mAh... Najprawdopodobniej to wszystko zależy od wersji firmware i w tych nowszych już poprawiono błędy.
Nie patrz co podaje podczas ładowania, bo to jest ilość prądu dostarczona do aku - czyli czas ładowania x prąd.
Im aku bardziej zużyty, tym więcej będzie strat.
Rzeczywistą pojemność aku podaje tylko przy trybach "Test" i "Refresh"
Ja mam aku, który przy ładowaniu podaje 2600 mAh, a przy teście 500 mAh.
Tak jest... i to raczej zamniennik BC-1000, a nie BC-700. Jest to Powerex MH-C9000. Niestety jest też 2x droższa.
Mam BC700 od kilku lat i żadnych problemów. Aku Eneloop. Poprzednio miałem BC900 i niestety pewnego pięknego dnia taki dała prąd, że aku spuchły, a ona sama się sfajczyła. W sieci było sporo informacji o skopanym firmware w tym modelu.
Mam BC-900 jakies 4-5 lat, laduje tym Eneloopy i jest super.
Z checia bym zamienil na MH-C9000 (nie wiem po co), ale tam brakuje pewnej, jak dla mnie waznej, funkcjonalnosci: po rozladowaniu baterii, ladowanie nie rozpoczyna sie automatycznie.
Nie rozumiem tego.