PDA

Zobacz pełną wersję : Bateria laptopa się nie ładuje

Strus
30-01-2014, 20:08
Panowie, wygrzebałem z szafy mojego starego HP Presario C700 celem reanimacji i podarowania rodzicom żeby mieli na czym film czy zdjęcia wnuczki oglądać.
Wymienię mu pewnie dysk na SSD, i będzie git.

Problem polega na tym że podłączyłem ładowarę i niestety widzę komunikat "podłączony, nie ładuje". Czy może być coś w ustawieniach czy przyczyny należy szukać gdzie indziej ? A jeśli gdzie indziej to może mnie ktoś naprowadzić ?

Dodam że bateria byłą zmieniana jakiś rok przed położeniem lapka do szafy i nie była używana przy podłączonym zasilaczu

Wojteksw
30-01-2014, 21:30
Miałem tak w Asusie, bateria była kompletnie uszkodzona i był taki komunikat.

kemir
30-01-2014, 22:22
Wątpię, że bateria padła, chociaż to także możliwe.
Sprawdź baterię programem "battery check" - do pobrania na stronie HP, albo zrób test baterii poprzez Esc -> F2 .
W przypadku jaki opisałeś, zdarza się, że "nie kontaktuje" pin we wtyczce zasilacza do laptopa.
W tejże wtyczce zewnętrzny metalowy pierścień to minus, wewnętrzny metalowy pierścień to plus, szpileczka w środku to własnie ten pin identyfikujący zasilacz w komputerze. Wygina się czasem...:)
Powodzenia.

apple
30-01-2014, 22:29
Miałem podobnie w Dell XPS nie rozpoznawał zasilacza musiałem rozebrać wtyczkę i zlutować oderwany kabelek identyfikujący.
Windows rozróżnia czy padła bateria czy zasilacz jeśli bateria to jest komunikat "Rozważ wymianę baterii"

foto4deg
30-01-2014, 23:37
Wyjmij baterię, sprawdź styki. Obstawiam, że aku zupełnie padło, jak to w HP. Mój padł dokładnie 15 dni po wygaśnięciu gwarancji... Nigdy więcej hp (przynajmniej z polskiej dystrybucji - kupiony 6 lat temu w Holandii działa bez problemu do dzisiaj)..

flyski
31-01-2014, 09:20
Ja bym stawiał na pad baterii, nie masz tej ori sprzed wymiany?
Podłączyć tylko i zobaczyć efekt.

Strus
31-01-2014, 18:30
Windows rozróżnia czy padła bateria czy zasilacz jeśli bateria to jest komunikat "Rozważ wymianę baterii"

Nawet jeśli jest podpięty do zasilania i dzięki temu można go odpalić ?

Ja bym stawiał na pad baterii, nie masz tej ori sprzed wymiany?
Podłączyć tylko i zobaczyć efekt.

Nie mam. Po co miałbym trzymać 2 lata padnięty oryginał ?

flyski
31-01-2014, 19:28
Nie mam. Po co miałbym trzymać 2 lata padnięty oryginał ?

A to już kwestia gustu, ja jestem chomik i trzymam wszystko a nuż się przyda :)
no i by się przydało.

Strus
31-01-2014, 19:50
Nie wiem, naprawdę jak w diagnozie mogłaby pomóc bateria na której lapek się nie włączał nawet... No ale mniejsza z tym :)

flyski
31-01-2014, 19:56
Nie wiem, naprawdę jak w diagnozie mogłaby pomóc bateria na której lapek się nie włączał nawet... No ale mniejsza z tym :)

Może by nic nie dała taka próba, a może by pokazał lapek że się ładuje bateria (choć nigdy by jej nie naładował) ale widać by było może że gniazdo/wtyka jest OK. Ale to tylko gdybanie i mniejsza z tym :)

Strus
31-01-2014, 20:44
Zassałem "Battery check" jednak soft nie daje żadnego jasnego komunikatu. Chyba nie jest w stanie postawić diagnozy :(

freefly
31-01-2014, 20:56

Najpierw sprawdź miernikiem jakie jest napięcie na wyjściu tej baterii. Sprawdź też na złączu od aku w laptopie jaki jest napięcie przy zasilaniu sieciowym.

puciek
31-01-2014, 21:02
Babkę ... padniętą to tylko do lodówki :) Z baterią się tak nie da. Kup no baterię i nie będziesz mieć problemów.