Zobacz pełną wersję : Zdjecia z high pass filter
Zdjecia opracowane w photoshop cs6 przy pomocy high pass, po opublikowaniu na flickr wygladaja mdlo, jak gdyby high pass z nich zdjeto. co robie zle? pozdrawiam
Pewnie nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu. Dobierz również dobrze wielkość żeby przy przeglądaniu wyświetlało się w 100% powiększeniu.
wcale nie zmniejszam- wg info na flickr zamieszczonych zdjecia moga miec do 200 (!) mb i dowolny rozmiar
A oglądasz w jakiej wielkości? Wyświetl 1:1, to odzyskasz ostrość.
scheiße, o tym nie pomyslalem. jestem teraz w pracy i nie moge tego sprawdzic, ale jesli to prawda to na twoje zdrowie cos ladnego wypije :-)
hmm..tak mysle, ze mozesz nie do konca miec racje- zdjecia przed wyslaniem (na flickr) ogladam pomniejszone i high pass jest widoczny- w tej samej rozdzielczosci po opublikowaniu juz nie :-(. poza tym: kto oglada zdjecia 1:1?
(...) poza tym: kto oglada zdjecia 1:1?
:mrgreen: tutaj na nikoniarzach? Czy w ogóle? ;)
Ale oglądasz pomniejszone przez dobrą przeglądarkę. A flickr stosuje swój algorytm, który najprawdopodobniej jest optymalizowany pod kątem wielkości pliku.
:mrgreen: tutaj na nikoniarzach? Czy w ogóle? ;)
troche nie na temat...oglada kolega zdjecia 1:1? 36 mb to zdjecie majace format drzwi ;-)... na moje pytanie nie zna kolega odpowiedzi?
Ale oglądasz pomniejszone przez dobrą przeglądarkę. A flickr stosuje swój algorytm, który najprawdopodobniej jest optymalizowany pod kątem wielkości pliku.
nie zrozumialem twojej odpowiedzi. moja przegladarka to explorer-cos-tam-cos-tam. flickr obiecuje expozycje zdjec w stanie natywnym o ile nie sa wieksze niz juz wspomniane 200 mb. po moim high pass ani sladu.. moje zycie nia ma sensu :-(
Ale zdjęcie, które masz na dysku oglądasz w jakimś programie, który ma algorytm skalowania zoptymalizowany pod kątem jakości.
A flickr dokonuje w locie resamplowania, mając na uwadze głównie szerokość pasma. Oprócz samego skalowania, które powoduje degradację, zdjęcie musi być ponownie przekonwertowane do jpg. Wiesz z jakią jakością?
zdjecia ogladam albo w PS6 (Bridge) albo, po obrobce i zapisaniu w formacie jpg w telewizorze. zdjecia obrabam najpierw w cameraraw, potem w ps a gdy je chce ponownie w jpeg zapisac klikam na zapisz, maxymalna jakosc i juz. o jakim pasmie mowisz?
O ilości danych, które musi wysłać serwer. Im mniej, tym taniej.
Chcesz mieć dobrą jakość, to wysyłaj zdjęcia w takiej rozdzielczości, jak ma być wyświetlana.
O ilości danych, które musi wysłać serwer. Im mniej, tym taniej.
Chcesz mieć dobrą jakość, to wysyłaj zdjęcia w takiej rozdzielczości, jak ma być wyświetlana.
jak juz napisalem flickr przyjmuje zdjecia do 200 mb. pytanie (raz jeszcze pozwole je sobie postawic): co sie dzieje z moim high pass?... ha! teraz cos mi swita- popatrzec oczami na rozdzielczosci w jakich zdjecia moga byc wyswietlane, dostosowac rozdzielczosc mojego zdjecia, nalozyc filtr (filtry) i wyslac? to masz na mysli? but: on the other hand: ten sam problem mam na fotocommunity- tam nie ma mozliwosci dostosowania rozmiarow zdjecia...
Nic się nie dzieje, dalej jest w oryginalnym pliku, który możesz pobrać na dysk. Ale to co oglądasz, to nie jest oryginalny plik.
ja nie chce niczego pobierac- chce, zeby moje zdjecie wygladalo jak w moim komputerze. nie moge tego osiagnac. to jest sens mojego pytania. wierze, ze chcesz mi pomoc, ale na pytanie (trzeci raz postawione): co zrobic aby moje zdjecia na flickr mialo high pass nie moge uzyskac odpowiedzi.
1. Wysyłać mniejsze
2. Zmienić hosting
Może daj link do przykładowego zdjęcia?
zabije sie- wsiade w auto, rozpedze sie i bum... p.s. zmienic hosting? flickr to caly swiat jest. nie ma zycia poza flickr a przynajmniej nie slyszalem o takim :-)... sprobuje wyslac zdjecie dostosowane do proponowanych rozmiarow choc rozmiar "oryginalny format" jest takze... wysle link do strony mojej zony- pare zdjec z tym samym problemem http://www.flickr.com/photos/99350878@N03/
No i dowiedziałem się, że nie żyję... ;)
Pobierz to zdjęcie i sprawdź, czy jest takie samo jak oryginał.
http://farm6.staticflickr.com/5530/11652080383_a54d3e8629_o.jpg
tak, to to samo, zle wykonane zdjecie- bez high pass. jesli to ma znaczenie to oba zdjecia fontanny di trevi byly z high pass...p.s. w twoim portofolio (bardzo ladne zdjecia) jest maly blad- miasto w bawarii to landsberg am lech nie leech
Wszystkie zdjęcia można pobrać w oryginalnej formie. A to co widzisz to resample zrobione własnym algorytmem przez flickr. Moim zdaniem wyglądają lepiej niż przeostrzone oryginały.
Poprawiłem :)
oryginaly sa rzeczywiscie przeostrzone- bez statywu i bez namyslu. dzieki.
do milego dziekuje (choc, jako, ze to zdjecia zony sa odpowiedniejesz byloby grazie), mimo, ze jasnej odpowiedzi mi nie udzieliles, dolaczam zdjecie. http://www.flickr.com/photos/plummermedia/12202473464/in/explore-2014-01-29
ja cos zablokowalem? ten lysy i bity to polak, niejaki szpilka... zdjecie (nie pan bity polak) wyglada dobrze bo nie przeze mnie zrobione
zdjecie zablokowal jego autor- nie zauwazyles, ale "ol rajts rezervt"
Myślałem, że podajesz link do zdjęcia, z którym masz problem. W takim razie usuwam.
Jak mam pomóc, skoro nie potrafisz wskazać problemu?
o.k. zostawmy to tak jak jest :-)