Zobacz pełną wersję : Zakup głowicy Manfrotto 322RC2
traverso
30-01-2014, 10:14
Noszę się z zamiarem kupna tej głowicy... http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-322rc2-grip-action,5560s czy ktoś ją posiada i jakie ma spostrzeżenia...
W sumie nie wiem, czy zakupić tę czy lepiej pozostać przy kulowej np. 496RC2
drhardware
31-01-2014, 16:53
Mam taką. Niestety, nie miałem nigdy kulowej, więc porównania między kulowa a pistoletowa nie będzie. Za to mogę się podzielić kilkoma uwagami z użytkowania.
Swoją kupiłem używaną i musiałem rozebrać do wyczyszczenia. Starałem się usunąć jak najmniej oryginalnych smarów, ale nie do końca mi się udało. Po złożeniu pierwsze rozczarowanie - w ogóle nie trzyma! zjeżdża! co za ..... Na szczęście przed wyrzuceniem przypatrzyłem się trochę bliżej systemowi docisku i jego regulacji i poustawiałem co się dało - oprócz gałki regulacyjnej jest śruba do regulacji wstępnego naprężenia. Od tej pory działa dobrze.
Zalety: bardzo poręczna, szybka do ustawiania we wszystkich kierunkach, +20 o image fotografa
wady:
- rączka sterczy na bok(przechowywanie, transport) można ustawić pionowo, ale wtedy razem ze statywem robi się długa.
- jeżeli chce się przechylić aparat do pionowego kadru, nie zawsze trafia się szyjką kuli w wycięcie. Trzeba wtedy wykonać ruch jak wiosłem, żeby wycięcie znalazło się w odpowiednim miejscu i jest ok
- po wejściu z zimnym statywem do ciepłego pomieszczenia i po osadzeniu się wilgoci na głowicy, kula zrobiła się wilgotna i głowica nie trzymała. Myślę, że tak maja wszystkie kulowe
- trzeba się trochę przyzwyczaić do zakresu ruchów.
i moja czasami, zwłaszcza po dłuższym okresie nieużytkowania, skleja się. Polega to na tym, iż skleja się pierścień obrotowy i trzeba wcisnąć dźwignię do oporu i obrócić na siłę. Wtedy puszcza i jest ok. Może to być spowodowane rozbieraniem i czyszczeniem jak, jak napisałem we wstępie.
Max moje obciążenie to D300 z 70-300 VR, nogi to 055 pro-xb (jeżeli dobrze pamiętam)
Jakbyś miał pytania, to wal śmiało. mam nadzieję, że pomogłem.
Noszę się z zamiarem kupna tej głowicy... http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-322rc2-grip-action,5560s czy ktoś ją posiada i jakie ma spostrzeżenia...
W sumie nie wiem, czy zakupić tę czy lepiej pozostać przy kulowej np. 496RC2
mialem 222RC2, z 322RC2 pobiezny kontakt. nie polecam. ogolnie nie polecam Manfrotto, jesli ma sie wybor i moze kupic sensowna glowice arkowa. byle Benro czy Sirui jest znacznie solidniej wykonane niz Manfrotto, a plytka arkowa daje duzo wieksza uniwersalnosc i kulture uzytkowania niz manfrottowskie RC2.
traverso
31-01-2014, 19:55
Dzięki wielkie za uwagi, pomogłeś i to bardzo :) Wydawało mi się, że jest łatwiejsza w obsłudze od kulowej, a czytając o wadach to chyba niekoniecznie... Poza tym niezbyć często używałabym jej i to co napisałeś o sklejaniu się pierścienia obrotowego to troszkę mnie zniechęciło do kupna. W sumie sama nie wiem, zastanowie się jeszcze...
drhardware
01-02-2014, 16:27
Mój się skleja, jak głowica postoi powyżej miesiąca. Ze wszystkich innych głowic, które miałem w rękach, tylko ta moja wykazuje podobne objawy. Niech Cię to nie zniechęca, bo sama głowica jest fajna. Nie wyobrażam sobie powrotu do głowic 3d w plenerze, z odkręcaniem/zakręcaniem rączek.
Moja sie nie skleja, ale tez nie rozbieralem jej od nowosci, a lezy poza sezonem czasami dluzej niz miesiac.
pozdro
traverso
02-02-2014, 11:55
Jeszcze jedno pytanie... czy zestaw Manfrotto 190XPROB + owa głowica będzie odpowiedni do Nikona D7000 + szkła najczęściej używanego tj. N18 - 300?