Brzoza1403
29-01-2014, 19:17
Witam! Zajmuję się fotografią sportową i koncertową. Mam body D7000. Póki co 'walczyłam' z moim N18-105, jednak potrzebuję czegoś jaśniejszego i dłuszego. Po przejrzeniu wielu stron, for, testów itd. zostałam przy stałce Nikkor180/2.8 AF D i zoomie Nikkor AF 80-200 f/2.8 D ED ... i tu problem, bo nie wiem co wybrać.
Z jednej stronej strony 180 jaśniejsza, pewnie do fotografowania siatkówki (bo o niej głównie mowa) będzie lepszy, jak się mylę, proszę poprawić. Jestem amatorem pasjonatą, więc nie mam wystarczającej wiedzy, by ocenić który będzie dla mnie lepszy. Z drugiej zoom, nie zawsze mam akredytację, więc zmienna ogniskowa tu się przyda.
Chodzi o fotografowanie głownie jak pisałam siatkówki, ale także koncertów gdzie są słabe warunki oświetleniowe.
Cena mniej więcej do 3000 tys, więc w grę raczej wchodzą modele używane.
Może coś przegapiłam i jest jeszcze jakiś tele który lepiej spisałby się od tych dwóch?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Z jednej stronej strony 180 jaśniejsza, pewnie do fotografowania siatkówki (bo o niej głównie mowa) będzie lepszy, jak się mylę, proszę poprawić. Jestem amatorem pasjonatą, więc nie mam wystarczającej wiedzy, by ocenić który będzie dla mnie lepszy. Z drugiej zoom, nie zawsze mam akredytację, więc zmienna ogniskowa tu się przyda.
Chodzi o fotografowanie głownie jak pisałam siatkówki, ale także koncertów gdzie są słabe warunki oświetleniowe.
Cena mniej więcej do 3000 tys, więc w grę raczej wchodzą modele używane.
Może coś przegapiłam i jest jeszcze jakiś tele który lepiej spisałby się od tych dwóch?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.