PDA

Zobacz pełną wersję : Wkraczając na rynek.. - podstawowe pytania

Wolves
29-01-2014, 17:26
Witam
Z kolegą (kamerzystą) mamy zamiar wkroczyć powoli na rynek fotograficzny. Zaczynamy od ślubu znajomych i ślubu jego siostry aby zrobić sobie małe portfolio. Nasunęły nam się jednak pytania:
- W internecie/gazetach ogłaszają się pary które szukają fotografa/kamerzysty na ślub. Czy musielibyśmy odprowadzać jakieś składki do państwa gdybyśmy sami znajdowali takie pary i robili im zdjęcia bez umowy?
- Czy umowę musi napisać jakiś urzędnik czy sami możemy ją sporządzić?
- Jeśli założylibyśmy stronę internetową która reklamowała by nas a nie zarejestrowalibyśmy działalności urząd skarbowy czy jakiś inny PUP mógłby robić nam problemy ?
- Czy żeby zarejestrować działalność musimy mieć do tego odpowiedni lokal czy może być zwykłe mieszkanie jednego z nas?
- Czy musimy od początku się rejestrować jako działalność gospodarcza? możemy pracować jako "osoba prywatna" podpisując umowy na zlecenie?

Te pytania dręczą nas najbardziej :) Jeśli chodzi o sprzęt czy umiejętności to zaręczam że umiejętności posiadamy a w praktyce będziemy je udoskonalać. A sprzęt? ja nie mam się czym chwalić... jednak na czas pierwszych ślubów mogę pożyczyć d3s + N24-70 f2.8 + N35 f1.8 + 2xSB900. Macie jakieś uwagi ?

Zen
29-01-2014, 17:35
Świadcząc usługi nie będąc zarejestrowanym nie odprowadzasz jakiegokolwiek podatku, Zus-u i innych związanych z tym kosztów. Mógłbyś w takim przypadku żądać mniej za usługę ponieważ masz niższe koszty. Wykaszasz tym sposobem konkurencję która musi ponosić w/w koszty. Czy tak kombinujesz ?

GonzoG
29-01-2014, 17:36
Teoretycznie od każde przychodu trzeba odprowadzić podatek, itp. Ale bez umowy nie ma żadnego śladu, że taki dochód był. Nie polecam jednak robienia bez umów - jak wam nie będą chcieli zapłacić, to nie macie żadnego dowodu.

Umowę sporządzacie samodzielnie. Sami też określacie jej warunki - jest kilka wątków o takich umowach na forum.

Nie musicie prowadzić działalności, aby świadczyć usługi. Możecie działać na podstawie umowy o dzieło czy umowy - zlecenia. Nie mało fotografów tak właśnie pracuje.
Nie ma wtedy ZUSu, czy kilku innych składek - ale nie ma też m.in. stażu pracy. Trzeba natomiast od takich umów odprowadzić podatki.

Na działalność nie trzeba mieć lokalu. Może być zarejestrowana w mieszkaniu.

Wolves
29-01-2014, 17:42
ahm.. Zakładam teraz sytuację (nie wiem, może tak będzie może nie). Utrzymujemy się z fotografii, pracujemy na podstawie umowy o dzielo/zlecenie. Nie ma składek, jest podatek. Pracujemy tak do skończenia 67 lat. Czy po tym czasie mamy prawo do emerytury ? jeśli nie, jakie składki musielibyśmy sobie płacić aby ją mieć? i czy do otrzymania emerytury konieczna jest praca w firmie ? Może dla niektórych to banalne pytania, jednak nie uważałem w szkole i teraz mam problem z ogarnięciem rynku pracy :)

Zen
29-01-2014, 17:50
No skoro nie uważałeś w szkole to raczej nie ogarniesz tego wszystkiego ;-) :D

Wolves
29-01-2014, 17:57
dam radę :) jeszcze: ile wynoszą składki od umowy o dzieło/zlecenie ?

markB
29-01-2014, 19:31
http://www.twoja-firma.pl/artykuly/56,umowa-o-dzielo.html?gclid=CPuLo_jzo7wCFYiN3godoTcA0g
http://www.umowycywilnoprawne.pl/artykul,1639,4093,zatrudnienie-na-podstawie-umow-zlecenia-lub-o-dzielo-a.html
A ponieważ wykazałeś zamiar pracy na czarno, możesz obawiać się, że pierwszą parą chcącą zrobić w twojej "firmie" ślub może być parka kontrolerów z Urzędu Skarbowego. Też czytują różne fora.

Wolves
29-01-2014, 20:54
Może nie konkretnie wykazałem chęć pracy na czarno a jedynie pytałem jak to wygląda. Jeśli jednak się pojawią a znając życie pojawią się na pewno mam nadzieję że nie odnotują w mojej pracy nic nielegalnego :) dzięki za linki

Jeśli świadczymy usługi na podstawie umowy o dzieło/zlecenie możemy mieć własne studio i reklamować się pod jakąś nazwą?

Nemeth
30-01-2014, 11:21
(...)

Jeśli świadczymy usługi na podstawie umowy o dzieło/zlecenie możemy mieć własne studio i reklamować się pod jakąś nazwą?

Oczywiście, że możecie. Nie zapomnijcie tylko zarejestrować prowadzenia działalności gospodarczej ;)
Bo to, że US będzie to traktować jako prowadzenie działalności gosp. jest pewne.

Wolves
30-01-2014, 14:18
czyli albo zlecenie albo studio i działalność :). Co myślicie o bankach zdjęć? czy to dobre miejsce żeby sobie dorobić czy raczej nie warto wiązać z nimi jakichkolwiek nadziei na zarobek ?

gerronimo
30-01-2014, 14:39

Wtedy to już będzie traktowane przez US jako działalność gospodarcza. Generalnie jest tak, że można zrobić tych kilka zleceń (powiedzmy 3-4) w roku na umowę o dzieło, a potem odprowadzić od tego podatek. Jeśli jednak chciałbyś się reklamować, otworzyć studio itp. to już trzeba mieć działalność.

m-a-r
30-01-2014, 14:47
banki zdjęć sobie daruj. 10 lat temu można było na tym zarobić teraz nie masz szans wybić się przed osoby, które siedzą w tym kilka lat i mają tysiące zdjęć w portfolio. Banki płacą bardzo mało i często musisz uzbierać pewną kwotę XX by wypłacić kasę, zebrana kasa z czasem traci ważność i jeśli jej nie wypłacisz to znika a wypłacić nie mozesz bo nie uzbierałeś XX.

rlat
30-01-2014, 15:45
Jak to mawiają niektórzy "stocki się kończą" :-)

Jędrula
30-01-2014, 16:36
(...) Pracujemy tak do skończenia 67 lat. Czy po tym czasie mamy prawo do emerytury ? jeśli nie, jakie składki musielibyśmy sobie płacić aby ją mieć? i czy do otrzymania emerytury konieczna jest praca w firmie ? Może dla niektórych to banalne pytania, jednak nie uważałem w szkole i teraz mam problem z ogarnięciem rynku pracy :)

:-) Emeryturą się nie przejmuj, bo nawet jeśli dożyjesz, to już jej nie będzie. A umowy zlecenie/o dzieło itp. "śmieciówki" już lada dzień obłożą Ci składką na emeryturę, której nawet jeśli dożyjesz, to już i tak nie będzie. :-)
Powodzenia :-)

prz3mo
30-01-2014, 19:02
Jak to mawiają niektórzy "stocki się kończą" :-)

Taaa... pewnie mówiąc tak ci, którzy najwięcej na nich zarabiają :-D

Wolves
30-01-2014, 19:35
Ahm :) Zakładam sytuację: zrobiłem 4 śluby za "śmieciowe" 500 zł (no bo zaczynam). Łącznie daje to 2000zł dochodu. Podatek wychodzi 320 zł. Ale jeśli odejmę od tego kwotę obniżającą podatek wychodzę na 0, w takim razie nie muszę płacić tego podatku w ogóle czy muszę zapłacić 320 zł ? To pytanie czysto teoretyczne, cenię się bardziej :) ale jestem ciekawy jak to w takim przypadku działa

Może mi ktoś wypisać wszystkie kwoty związane z założeniem działalności (oprócz sprzętu, wyposażenia i urządzenia studia) oraz podatki które będę musiał opłacać?

Panie Jędrula no pan to jest na prawdę... no nie potrafię naśladować tego policjanta :D w każdym razie myślę że to co napisałeś to żart :) chociaż patrząc na ostatnie wydarzenia u nas nie jestem tego aż taki pewny

gerronimo
30-01-2014, 23:15
Może mi ktoś wypisać wszystkie kwoty związane z założeniem działalności (oprócz sprzętu, wyposażenia i urządzenia studia) oraz podatki które będę musiał opłacać?

A nie możesz sobie sam tego poszukać? W sieci jest pełno artykułów na ten temat. Jak zakładałem DG to całymi dniami siedziałem na internecie i szukałem potrzebnych informacji, a Ty byś chciał mieć wszystko podane jak na tacy? :)

Wolves
30-01-2014, 23:36
Ostatnio mam trochę mało czasu więc i mało czytam stąd moje pytania :) liczę na dobre dusze które coś podpowiedzą, chociaż i tak dużo informacji otrzymałem za co dziękuje. Macie jeszcze jakieś uwagi czy rady odnośnie zakładania i rozkręcania DG ?:)

Wolves
02-02-2014, 12:32
Dodaje tutaj ponieważ nie chce śmiecić i otwierać nowego wątku dla jednego pytania. Czy jesteście podatnikami VAT? czy warto w usłudze jaką jest fotografia płacić ten podatek?
Zakładam sytuację:
Oprócz studia i ślubniaków sprzedaję ramki i albumy oraz wykonuję odbitki. Czy mogę odliczyć sobie VAT od chociażby wkładów do drukarki ?

przem426
02-02-2014, 22:32
oczom nie wierzę.... kiedykolwiek pojawi się "dotowany" chętny na ślubniaki, od razu robi się awantura na forum....

tymczasem kiedy tutaj kolega wolves na dzień dobry zapowiada że będzie psuł rynek pożczonym d3 :lol: - to wątek ciągnie się już drugą stronę, do tego samych sensownych odpowiedzi :shock:

kolego: pomimo twoich szczerych chęci - nie poradzisz sobie. znajdź sobie biuro księgowo-rachunkowe, które pociągnie wszystkie formalności. inaczej nie dasz rady.
życzę powodzenia w dociągnięciu do 67 roku życia przy 4 ślubach rocznie po 500 pln...

Wolves
02-02-2014, 22:50
Wiedzę mam, praktyki miałem do tej pory około 8-9 ślubów znajomych, teraz, przed rozpoczęciem dojdą następne. Zaznaczyłem że d3 będzie jedynie na początku, żeby zarobić na puszkę która mi wystarczy :) Chyba znajdę takie biuro, jednak zależy mi na cięciu wydatków przynajmniej na początku. 4 śluby po 500 zł były tylko sytuacją przykładową. Napisałem też że cenię sie bardziej :)

phantomek
04-02-2014, 10:55
Człowieku ile Ty masz lat?

witboy
08-02-2014, 19:48
raczej nie ile lat a raczej osoba ktora chce zaczac ''czepac'' kase na slubach bo to taki byznes...ale nie koniecznie od tego odprowadzac skladki tylko ja zarabiam 2 tys zarabiam i heja jestem bogaty