Zobacz pełną wersję : D5200 problem z kompensacja blysku
Roll4life
29-01-2014, 16:38
Witam,
D5200 kupilem 4 miesiace temu i pojawil mi sie jakis czas temu problem z kompensacja blysku mianowicie w trybie M bez podniesionej lampy wciskam 'I' zeby przejsc do opcji i moge ustawic kompensacje blysku (-3 - +1) , tryby lampy blyskowej sa niedostepne. Problem wystepuje gdy podnosze lampe, moge wybrac wtedy tryb lampy ale kompensacja blysku jest na szaro i nie moge jej wybrac. W kazdym trybie jest tak samo - trybie lampy blyskowej i trybie aparatu M A S P. Mozecie cos poradzic?
Witam,
D5200 kupilem 4 miesiace temu i pojawil mi sie jakis czas temu problem z kompensacja blysku mianowicie w trybie M bez podniesionej lampy wciskam 'I' zeby przejsc do opcji i moge ustawic kompensacje blysku (-3 - +1) , tryby lampy blyskowej sa niedostepne. Problem wystepuje gdy podnosze lampe, moge wybrac wtedy tryb lampy ale kompensacja blysku jest na szaro i nie moge jej wybrac. W kazdym trybie jest tak samo - trybie lampy blyskowej i trybie aparatu M A S P. Mozecie cos poradzic?
A jaki jest tryb pracy lampy błyskowej (nie wyzwalania) ??
Roll4life
29-01-2014, 17:35
Jezeli nie chodzi Ci o blysk wypelniajacy, rear czy redukcje czerwonych oczu to nie wiem jak sprawdzic
Jezeli nie chodzi Ci o blysk wypelniajacy, rear czy redukcje czerwonych oczu to nie wiem jak sprawdzic
Masz TTL czy manual ??
Masz TTL czy manual ??
Powinna działać w obydwóch trybach.
Roll4life
29-01-2014, 17:59
Czyli serwis
Czyli serwis
Spróbuj zresetować ustawienia puszki, wyciąg baterię na krótką chwilę, może to pomoże.
Roll4life
29-01-2014, 18:08
Juz kilka razy ladowalem baterie odkad to wystepuje, probowalem chyba wszystko zmieniac w ustawieniach ale nadal nic, a jak zresetowac puszke?
Roll4life
29-01-2014, 18:10
Zresetowalem puszke i dalej to samo
Zresetowalem puszke i dalej to samo
Chyba pozostaje serwis.
A nie da się zmienić, naciskając jednocześnie przycisk lampy, +/- i kręcąc kółkiem?
Te przyciski chyba zostały na korpusie? W D60 są i to działa.
A nie da się zmienić, naciskając jednocześnie przycisk lampy, +/- i kręcąc kółkiem?
W d5200 musi jeszcze dodatkowo nacisnąć przycisk ekspozycji koło spustu, sam przycisk lampy i kółko zmienia tryb lampy.
Ale to jest właśnie przycisk +/-
Ale to jest właśnie przycisk +/-
Tak, ale działa on z kółkiem pomocniczym, modele z jednym kółkiem zmieniają tylko tryb lampy.
Ekspozycję dla błysku w modelach z jednym kółkiem zmieniamy naciskając jednocześnie przycisk otwierania lampy i przycisk ekspozycji, wtedy kręcimy kółkiem głównym i zmienia się ekspozycja dla błysku.
Przecież dokładnie tak napisałem. Przycisk lampy, +/- i kółko.
Przecież dokładnie tak napisałem. Przycisk lampy, +/- i kółko.
Teraz Cię rozumie, nie zauważyłem przecinka przed +/- i potraktowałem to jako przycisk samej lampy.
Roll4life
03-02-2014, 17:12
Sprawdzilem tak jak napisaliscie i dziala tylko wtedy gdy zamkne lampe, jak podnosze ja przyciskiem i go przytrzymam kolkiem zmieniam tryby lampy (na wyswietlaczu kolka od czasu naswietlania, przyslony i iso sa przyciemnione), gdy przycisne do tego +/- to wyswietlacz wyglada jak po wlaczeniu i nic nie moge zrobic kolkiem. Mysle ze cos z oprogramowaniem sie porobilo skoro reset ustawien nic nie daje