PDA

Zobacz pełną wersję : Zdeformowane/przekoloryzowane/porozcinane zdjęcia po przegraniu na komputer

zolton
29-01-2014, 16:37
Witam
Właśnie napisał do mnie mój kolega, że ma na dysku stare zdjęcia. Fotki zostały przerzucone z karty pamięci poprzez czytnik na dysk. Karty nie ma ponieważ przerzucał to 2 lata temu i nie wie jaka to była. Zdjęcia są dość mocno zdeformowane - jak gdyby ktoś się bawił w wycinankę i poprzestawiał elementy dodatkowo bawiąc się przetonowaniem (mocno czerwone, fioletowe, sepia itp itd). Na miniaturkach zdjęcia wyglądają na normalne, dopiero się tak dzieje po otworzeniu ich. Ktoś wie czy da się to jakoś naprawić?

Takich zdjęć jest pełno. Jest tez kilka, że tak powiem nienaruszonych.
Tutaj podaję link do jednego ze zdjęć:
http://hostuje.net/file.php?id=76aaae0d5580c6fe5eb23f57f1042842

kazzi
30-01-2014, 13:28
Z tego co widać,to najprawdopodobniej doszło do jakiegoś błędu podczas zapisu plików. Nie mając karty pamięci na której dokonano pierwotnie zapisu zdjęć,trudno stwierdzić
gdzie doszło do tego błędu. Zdarza się tak czasem podczas przenoszenia plików z karty na komputer kiedy wykorzystywany jest jakiś uszkodzony lub miernej jakości
czytnik. Niestety w tym przypadku już raczej nic nie można zrobić.

kkokosz
30-01-2014, 13:45
Wydaje mi się, że jeśli podglądy są ok (miniaturki wyglądają dobrze), to przynajmniej osadzone JPGi dałoby się może odzyskać (znaleziony na szybko, niesprawdzony link: http://www.nikonjin.com/forum/showthread.php?tid=2014). Nie będzie rewelacji, ale może choć "coś" się uda odzyskać?

Edycja: Aaaa, sorki, dopiero po napisaniu zorientowałem się, że pliki to JPGi... :( Więc moja rada jest bez sensu...

zolton
31-01-2014, 02:59
Czyli niczego dobrego się nie dowiedziałem. Trudno...kolega będzie musiał się pozbyć zdjęć.
Dodam, że dzisiaj udało mu się zdjecie otworzyć ale po 5-6 sek dalej się zreformowało.

kkokosz
31-01-2014, 07:24
Ale gdzie udało mu się otworzyć i jak to "się zreformowało"? Otworzył w Photoshopie i widział ok, a po chwili mu się zamieniło w taką mozaikę?

zolton
31-01-2014, 10:16
Zdeformowalo*
Odpalil w zwykłej galerii do oglądania zdjęć. Nie używa fotoszopa

pixel-x
31-01-2014, 16:49
Czyli niczego dobrego się nie dowiedziałem. Trudno...kolega będzie musiał się pozbyć zdjęć.
Dodam, że dzisiaj udało mu się zdjecie otworzyć ale po 5-6 sek dalej się zreformowało.

Jeżeli przez kilka sekund zdjęcie wyświetlało się prawidłowo to może trzeba próbować otwierać je w innych przeglądarkach i różnych programach do obróbki .Możliwe ,że któryś otworzy je poprawnie i ponownie zapisać........

donkiszot
31-01-2014, 16:52
Miniatury są całe, to i najpierw wczytało się z miniatury poprawnie, potem program załadował w lepszej rozdzielczości z całego pliku. W pliku dane są pokaszanione, to i się rozjechało. Nie wiem czy da się to poukładać w całość. Zapytałbym mądrzejszych od odzyskiwania danych -- najlepiej wcześniej nie próbować samemu.

Radzilla
31-01-2014, 17:01
Podepnę się pod pytanie do bardziej doświadczonych - czy komuś udało się naprawić takie cuda?
Mnie też dotknęło takie coś - ale na kilku/kilkunastu zdjęciach - nie jestem w stanie stwierdzić kiedy takie uszkodzenie nastąpiło - bo po zgraniu na dysk jakiś czas zdjęcia były ok.
Odkryłem to podczas porządków - miniaturki wyświetlały się ok, ale zdjęcie było uszkodzone.
Ja obstawiam że to błąd nośnika (dysku) przy odczycie/zapisie i obawiam się że nie do odtworzenia.

Borat1979
31-01-2014, 17:11
Jpeg to plik skompresowany (kompresja stratna), który nie zawiera żadnych danych naprawczych więc te pliki nadają się jedynie do skasowania.

GonzoG
31-01-2014, 17:21
Nie ma łatwej i prostej metody naprawy uszkodzonych JPEGów. Natomiast jest szansa na naprawę. Od razu napiszę, że dla normalnej osoby zupełnie nie opłacalna.
Wg. firmy, która robi coś takiego, to PC z i5 potrzebuje średnio 4-5 dni na naprawę uszkodzonego w połowie 8Mpix zdjęcia.