Zobacz pełną wersję : Czy ktoś już ma nowego Nikkora 80-400? Potrzebuję opinii dot jakości fot i sklepu.
Jak w temacie. Dysponuje kaską na to szkiełko (9kzł). Mam pytanie do ewentualnych użytkowników tego szkła. Gdzie kupili, czy mogli wybrać np spośród 2-3 egzemplarzy no i czy jakośc zdjęć jest dobra. Nie przekonujcie mnie tylko do N300/4 + TC bo ja potrzebuje zooma (zwierzę z podchodu, kzwierzę w krajobrazie, zbliżenia w krajobrazie itp).
Mam nadzieję, że nie pomylę nazwy sklepu - W BTFoto w Warszawie właściciel miał kupca na jedną sztukę, poniesiony entuzjazmem zamówił dwie i teraz klnie bo ta jedna mu leży i mrozi kapitał. Oglądałem tą sztukę, nawet coś tam przestrzeliłem i byłem pozytywnie zaskoczony. Co prawda wyboru nie ma, ale sprzedawca zasugerował w rozmowie skłonność do ustępstw... :-)
Dzięki za info. Chcemy z kolegą kupić dwie sztuki za gotówkę ale warunek mamy jeden: do wyboru mam 4-5 obiektywów i wybieramy 2 najostrzejsze. Domyślam się że w warunkach polskich jest to trudne czy wręcz niemożliwe. Dziwne to jeden bo sklep w Berlinie oferuje taki układ. Może da do myślenia rodzimym sprzedawcom. Albo da do myślenia Nikon Polska żeby po prostu udostępnić sprzedawcom tyle obiektywów, żeby później Ci drudzy niepotrzebnie nie ponosili kosztów.
sklep nie bedzie zamrazal kasy, nikon nie chce przyjmować zwrotów testowanych egzemplarzy.
To tak troche jakbys zamiast patrzenia w portfolio i wybrania fotografa na ślub, kazał każdemu przyjść zrobić foty a Ty tylko od najlepszego weźmiesz. Dla Ciebie sprawa ideał dla fotografa już nie.
Dokładnie, sklep może mieć kilka sztuk obiektywów, które dobrze sprzedają się w danych warunkach. A nowa 80-400 u nas sprzedaje się zdecydowanie słabo, co wiem od dwóch właścicieli sklepów, którzy maja relatywnie spory obrót drogimi obiektywami Nikona.
sklep nie bedzie zamrazal kasy, nikon nie chce przyjmować zwrotów testowanych egzemplarzy.
To tak troche jakbys zamiast patrzenia w portfolio i wybrania fotografa na ślub, kazał każdemu przyjść zrobić foty a Ty tylko od najlepszego weźmiesz. Dla Ciebie sprawa ideał dla fotografa już nie.
Tylko połowicznie mogę się z Tobą zgodzić. Jednkaże fotografie ślubne to usługa a obiektyw to produkt. Przdcież wykonanie testowych zdjęć pod okiem sprzedawcy nie zużyje tego obiektywu a efekt zobaczę. Ja po prostu chcę zapłacić za ,możliwie do okoliczności, najlepszą jakość. Myślę, że każdy tak chce. Ubolewam, że nie mogę tego zrobić w Polsce.
Na forum na pewno pojawiły się zdjęcia z nowego 80-400. Jak dobrze poszukasz to powinieneś je bez problemu odnaleźć. Jak dla mnie fotki były miodne..
Na temat sklepu nic nie poradzę - kupiłem w FJ jedyny egzemplarz jaki był w sklepie.
Co do samego obiektywu - jestem bardzo zadowolony. Przedtem miałem Sigma 100-300/F4 z konwerterem Sigma 1,4 oraz Sigma 50-500/F4,5 (ten ze stabilizacją).
czyli jest tak jak zwykle.
ci co mają są zadowoleni, ci co nie mają narzekają, że za drogi
to oczywiście pewne uproszczenie, no ale tak to już jest.
trzeba kupić i tyle
Jeżeli to może pomóc, to poniżej linki do pstryków z tego Nikosia: wszystkie "ze sceny" w pierwszym i "w powietrzu" w drugim. Trzeba klikać w zdjęcia, aż zajmą cały ekran :wink:
http://lech.zenfolio.com/p873192912
http://lech.zenfolio.com/p438460523
tak cos mi się zdaje, że na tym riacie to kilka metrów obok stałeś :)
Zgadza się, nawet gawędzilismy... Ten siwy dziadek to ja :smile:
No pewnie że uproszczenie. Nie widze nutki narzekania w swojej wypowiedzi tylko stwierdziłem fakt że nieco inaczej sobie wyobrażałem sobie zakup tego obiektywu.
W obecnej chwili wchodzi na rynek Tamron 150-600 i ma całkiem ciekawy obrazek. Gdy kupowałem tego Nikona, nie było w systemie Nikona żadnej alternatywy, przynajmniej dla mnie: na 200-400 nawet u Nikona mnie nie stać, a o Canonie nie wspomnę :mrgreen: Rożne Sigmy bądź miałem, bądź tylko testowałem i nie przekonałem się do nich. Gdy wyszedł ten Nikon, to po prostu nie wypadało mi go nie kupić... Jego brak przez lata spowodował, że nie wytrzymałem i poszedłem do Canona, do tamtejszej 100-400 (zacne szkło). Na starcie Nikoś 80-400 AF-S był drogi, nie wiem jak jest teraz. Szkło daje radę.
Powodzenia przy zakupie.
Zgadza się, nawet gawędzilismy... Ten siwy dziadek to ja :smile:
no może i troche siwy, ale nie aż taki dziadek :)
No i Nikkorek juz w plecaku. Rewelacyjne szkło, ostre, vr działa poprawnie i zadowalająco. Zakup w Fotoplus Kraków. Profesjonalnie, możliwość wyboru spośród 3 sztuk. Cena przystępna.