Zobacz pełną wersję : 50mm 1.8 do D5100
Kochani,
Wiem, że temat tych obiektywów był wałkowany wielokrotnie ale chciałbym się upewnić. Mam D5100 i chciałbym zaopatrzyć w 50 1.8. Stoję przed dylematem D czy G. Zależy mi na autofocusie. Czy w takim przypadku pozostaje mi tylko wersja G?
Kochani,
Wiem, że temat tych obiektywów był wałkowany wielokrotnie ale chciałbym się upewnić. Mam D5100 i chciałbym zaopatrzyć w 50 1.8. Stoję przed dylematem D czy G. Zależy mi na autofocusie. Czy w takim przypadku pozostaje mi tylko wersja G?
Musisz kupić wersję AF-S, choć akurat 50mm f/1.8 jest w tym przypadku też G.
Jeszcze na chwilę odgrzeję temat. Jako, że interesuje mnie robienie zdjęć modelkom/modelom, z reguły pełna sylwetka, to zaczynam wątpić czy 50 mm przy niepełnej klatce jest dobrym wyborem. Może kochani coś doradzicie?
knopers1
28-01-2014, 18:56
To zalezy jeszcze z jakiej odleglosci bedziesz robil te zdjecia... Masz kita 18-105, czemu nie sprawdisz co Ci bardziej pasi?
Jeszcze na chwilę odgrzeję temat. Jako, że interesuje mnie robienie zdjęć modelkom/modelom, z reguły pełna sylwetka, to zaczynam wątpić czy 50 mm przy niepełnej klatce jest dobrym wyborem. Może kochani coś doradzicie?
Tzn dopiero będziesz robić te fotki? Jak już robiłeś to chyba masz pogląd na to z jakich ogniskowych najczęściej korzystałeś - z jakiej odległości. Masz 18-105mm VR - ustaw sobie pierw 35mm i zobacz jak się czujesz na takim kącie widzenia, to samo zrób na 50mm.
Oczywiście robiłem, takie moje hobby ;)
Dobra rada, oczywiście tak zrobię ;)
Suma summarum stanęło na 35 1.8, takie szaleństwo :)
Andrzej1974
04-02-2014, 15:20
Suma summarum stanęło na 35 1.8, takie szaleństwo :)
Tak myślałem kiedy zacząłem przeglądać temat. MZ dobre szkło do zdjęć całych postaci. Sam takie robię i jestem zadowolony.