Zobacz pełną wersję : D610 czy warto dopłacać do D800?
pawcio0404
28-01-2014, 00:13
Witam
Wiem że na pewno na forum pojawiły się już takie zapytania.. jednak chciałem postawić temat ponownie by uzyskać nowych cennych rad.
przesiadam się na FF i mam dylemat przed zakupem... nie wiem czy d610 czy d800.. różnica w cenie 2tyś.
bardzo proszę o cenne porady opinie komentarze :)
Jak masz $$$ ,to tak.
Jednak jeżeli jednak nie wiesz jakie są różnice między puszkami ..to nie. Bo jakbyś wiedział ,to byś sobie sam odpowiedział...:)
Podejrzewam, że szklane kule wszystkim parują jak czytają takie pytanie...
A co fotografujesz i jak do fotografii podchodzisz? Hobby, czy zarobek? Nie wiem z czego się przesiadasz na FX, ale D600/D610 Cię zadowoli. Będziesz potrzebował więcej - kupisz D800. I jeden i drugi ma swoje plusy i minusy, o których napisano już setki stron, nie tylko na tym forum. Fotografia w moim przypadku nie jest głównym źródłem dochodu i dokupiłem do D300s D610 mimo, że stać mnie na D800, ale m.in. fps i wielkość plików mnie odstraszyły.
Pamiętaj, że body FX to początek wydatków - szkła, to studnia bez dna :D
Witam
Wiem że na pewno na forum pojawiły się już takie zapytania.. jednak chciałem postawić temat ponownie by uzyskać nowych cennych rad.
przesiadam się na FF i mam dylemat przed zakupem... nie wiem czy d610 czy d800.. różnica w cenie 2tyś.
Takie pytanie było i to nie raz.
Nowe rady są starymi, a stare nowymi - to co było już w tym temacie powiedziane, nie uległo zmianie.
pawcio0404
28-01-2014, 01:06
fotografia to moja pasja.. kocham podróże fotografuję nawet sporo, do tej pory robiłem wesela i takie mały eventy.. teraz oprócz hobby będę chciał tworzyć sferyczne panoramy. składam cały sprzęt (mam budżet około 16000zł) również odstrasza mnie wielkość rawów.. i nie wiem co zrobić
obiektyw który na pewno chcę zakupić to nikkora 24-70 2.8, oprogramowanie wszelakiego typu itp..
przesiadam się mocno bo do tej pory działałem znośnym d90 i na stałkach.. :) ale kasa się pojawiła więc próbuje coś skompetować.. i chciałem uzyskać informację czy 2000tysiące różnicy będą zauważalne ? czy magiczna d800 jest warta swojej ceny? :)
adriansocho
28-01-2014, 01:07
Ja, skromny amator, jeśli bym miał wybierać, to sprawdziłbym, czy D800 ma jakieś funkcje, których nie ma D610 - jeśli to by nie dało jednoznacznej odpowiedzi, to kupiłbym D610, bo wydaje mi się bardziej dopracowany niż D800, a dodatkowe 2000 PLN na szkła piechotą nie chodzi.
Chcialem D700.
Byly tylko uzywki (wiadomo) z niewiadomymi przebiegami.
Chcialem D600.
Poczytalem tutaj o oleju i kurzu.
Kupilem D800.
Chyba mam cos z lewym AF - nie wiem, bo zawsze uzywam centralnego.
Pojawilo sie D610.
Pewnie bym kupil, gdyb pojawilo sie wczesniej niz kupilem D800.
Dlaczego odstrasza Cie wielkosci RAWow?
To tylko kolejna histeria (na tym forum, miedzy innymi) - domyslam sie, ze PROFI, ktorzy maja do obrobki tysiace zdjec musza poswiecic troche wiecej czasu - ale czy na pewno oni, czy moze ich komputer? ;)
Ja swoje zdjecia poprawiam na laptopie i jest OK.
Czy warto doplacic 2000?
Zalezy jakie masz podejscie - kupujac D800, wiesz, ze nie mogles kupic nic wyzszego modelowo w tej klasie - wiec to juz zalezy od Ciebie.
Mnie na przyklad bardzo pasuja mozliwosci kadrowania przy 35mpix, ale pewnie i przy 24 sa tez OK.
Z tego prostego porownania wynika, ze sa takie same:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D610-versus-Nikon-D800___915_792
Reszta, to juz Twoj personalny wybor.
Tu kolejne porownanie:
http://snapsort.com/compare/Nikon-D610-vs-Nikon-D800
O, ja juz wiem, co ma D610, co moze by mnie przekonalo: U1 i U2.
fotomarek_k
28-01-2014, 10:31
Moim zdaniem, nie warto dopłacać ponad 30 % do ceny d610... D800 zrobisz dokładnie takie same foty, tyle że odrobinę większej rozdzielczości pliki.
przem426
28-01-2014, 10:49
skoro nie widzisz powodu dla którego warto kupić D800, to najprawdopodobniej nie potrzebujesz takiej puszki...
Krzych179
28-01-2014, 12:05
Około 6500 zł które trzeba dać za D610 to jednak spora kwota jak by nie patrzeć dołożenie 2000 zł nie jest znowu takim dramatem. Przy przyszłych kosztach jakie pewnie przyjdą na FF jeśli zdecydujesz się rozbudowę systemu to te 2000 zł .... Jeśli oczywiście masz. Po co kiedyś pluć sobie w brodę że czegoś ci w puszcze brakuję.
Artur Małysiak
28-01-2014, 12:17
Jeśli nie fotografujesz zawodowo to bierz D610 (aczkolwiek nie jeden zawodowiec chwali tą puchę)
Po co kiedyś pluć sobie w brodę że czegoś ci w puszcze brakuję.
To może poczekać aż D4s trafi na półki?
przem426
28-01-2014, 12:25
Około 6500 zł które trzeba dać za D610 to jednak spora kwota jak by nie patrzeć dołożenie 2000 zł nie jest znowu takim dramatem. [...]
uwielbiam tę logikę :lol:
skoro 2k pln nie jest dla kolegi dramatem, poproszę o bezzwrotną pożyczkę, chętnie wymienię sobie sigme 70-200 na nikkora 70-200, nie chciałbym sobie pluć w brodę z powodu posiadania kundla...
skoro 2k pln nie jest dla kolegi dramatem, poproszę o bezzwrotną pożyczkę, chętnie wymienię sobie sigme 70-200 na nikkora 70-200, nie chciałbym sobie pluć w brodę z powodu posiadania kundla...
No właśnie. Za mniej niż 2000zł można np kupić 85mm f/1.8G czy używanego 105mm f/2.8G micro...
Krzych179
28-01-2014, 12:48
Uważam że czasem warto trochę poczekać dozbierać i później nie żałować a nie beczeć że czegoś tam mi brakuję sprzedawać i tracić na tym kasę i czas. Ja za to nie rozumiem argumentu "jak ci nie potrzeba to nie kupuj" W tym konkretnym przypadku.
Naprawdę uważacie że aparat za 6500 zł kupuję się po to żeby stać w miejscu żeby się nie rozwijać to że teraz nie potrzebuję nie oznacza że za jakiś czas mu się nie przyda.
Ja i to jest moje zdanie !! Twierdzę że jak kogoś stać na na w miarę bezbólowe kupno D610 to warto dorzucić do D800
i tyle.
I jeszcze jedno piszemy o puszce nie o szkłach, piszemy o dołożeniu 2000zł nie o 10.000 zł do D4 jest różnica dla mnie jest.
(...)
Skoro czynnikiem różnicującym D610 od D800 jest dla Ciebie jedynie cena to wybierz tę puszkę, która będzie Ci lepiej leżeć w dłoni :)
Krzych179
28-01-2014, 13:08
skoro czynnikiem różnicującym d610 od d800 jest dla ciebie jedynie cena to wybierz tę puszkę, która będzie ci lepiej leżeć w dłoni :)
Amen.
josephebeloki
28-01-2014, 13:13
Dodam od siebie:
Jeśli myślisz o D600 vs D610 to sprawa jest prosta => bierz D600. A pozostały 1,1 tyś zł wydaj na pierścionek z diamentem dla dziewczyny, albo jedź na wycieczkę do Hiszpanii i zrób zdjęcia.
Ja jakbym miał drugi raz kupować to kupiłbym D600. Może dlatego, że staram się dbać o sprzęt, a za przedmuchanie matrycy gruchą raz na 2-3 tyś zdjęć nie zapłaciłbym 1,1 tyś zł, bo i tak staram się to robić co sesję. Tak samo szkła.
Jeśli masz słabego kompa: To do D800 należy dołożyć jeszcze ok 1-1,5 tyś zł na kupienie porządnego I7 i 32GB RAMU.
Więc różnica pomiędzy D600 a D800 robi się 3tyś + 1.5tyś = 4,5 tyś zł => za to masz Panie parę dobrych NOWYCH stałek (35mm f1.8,50mm f1.4, 85mm f1.8 ) , porządną torbę, lampę Sb700 i statyw.
Większość doświadczonych tutaj osób wymieniało D700 na D600 używając go zawodowo. Są zadowoleni, więc czy jest sens wywalać kasę na coś czego nie użyjemy w 100%?
D800 to sprzęt zawodowy => czyli taki którym się zarabia pieniądze i jest to narzędzie pracy, a nie aparat na robienie zdjęć kwiatków w ogródki w słoneczny dzień u babci, żeby na fejsa wrzucić :) => znaczy się, nikt bogatemu nie zabroni :)
Więc jeśli masz kasy co niemiara to kup sobie D4 i kilka profesjonalnych szkieł i dołącz do NPS wtedy będzie wszystko idealnie :) .
A tak na poważnie, bierz D600.
Maciek N
28-01-2014, 13:51
Przeczytałem ten temat i jakoś mam wrażenie że nikt z wypowiadających się nie miał D800 nawet przez 2 dni. Swojego czasu miałem podobny dylemat. Wybrałem D800.
Co zdecydowało:
Lepszy AF w trudnych warynkach
Migawka do 8000. W D600/610 do 4000
Możliwość ustawiania przesłony w trakcie filmowania.
Lepiej uszczelniona.
Pewnie jeszcze jest trochę drobiazgów które nie mają większego znaczenia.
Koniec kropka.
Dodam jeszcze że mam już nie najnowszy komputer i Raw-y 30mb nie stanowią żadnego problemu. i5, 8GB ram i jakaś zabytkowa grafika. Obsługuję wesela i z jednej imprezy przynoszę ponad tysiąc klatek.
Jest jeszcze jeden, imo bardzo istotny drobiazg - możliwość ustawienia powiększenia 100% pod środkowym przyciskiem na wybieraku :D Chyba bym się pociął teraz jakby mi to zabrali (w D600 nie ma, nie wiem jak D610).
josephebeloki
28-01-2014, 13:57
Ile NAS tyle opinii, każdy swoje chwali... więc to na + , że są wszyscy zadowoleni.
@Maciek N => RAW z D800 waży tylko 30MB? Z D7000 mi więcej ważą ;/ Wydaje mi się, że to pomyłka.
W Lightromm-mie z takim RAW z D800 nie poszalejesz na i5.
Jest jeszcze jeden, imo bardzo istotny drobiazg - możliwość ustawienia powiększenia 100% pod środkowym przyciskiem na wybieraku :D Chyba bym się pociął teraz jakby mi to zabrali (w D600 nie ma, nie wiem jak D610).
Też nie ma. Też mi tego brakowało po przesiadce z d700. Teraz już się przyzwyczaiłem..
Maciek N
28-01-2014, 14:21
Ile NAS tyle opinii, każdy swoje chwali... więc to na + , że są wszyscy zadowoleni.
@Maciek N => RAW z D800 waży tylko 30MB? Z D7000 mi więcej ważą ;/ Wydaje mi się, że to pomyłka.
tak, można ustawić żeby miały 30mb
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "poszaleć" w LR, ale u mnie śmiga bez problemu - mam dwa kompy, jeden bardziej wypasiony z i7, drugi z nowszym i5. Nie widzę specjalnie różnicy w komforcie pracy. Przy eksporcie 50-200 RAWów nie stoję z zegarkiem w ręce żeby sprawdzić czy jest 2min różnicy czy nie, więc nie wiem w czym jeszcze może się objawiać niewydolność takiego sprzętu.
A RAW 30mb to 12bitowy, skompresowany. 14bit i nieskompresowany potrafi przekraczać 60mb czasami.
Maciek N
28-01-2014, 14:34
też pracuję W Lightromm-mie i nie mam specjalnej potrzeby czegoś przyspieszać
josephebeloki
28-01-2014, 14:48
tak, można ustawić żeby miały 30mb
Aaaa chyba, że tak, ja działam na skompresowanych bezstratnie 14 bitowych RAW-ach .
No to myślę, że autor wątku już ma czarno na białym co wybrać :) Doczytałem właśnie, jaki autor ma budżet więc za głosem @Maciek N i posiadaczy D800 wybór jest jasny.
Pozdrawiam :)
Maciek N
28-01-2014, 15:02
żeby było jasne to ja nie namawiam na D800. Pisałem jak to było w moim wypadku ale nie ma co się czarować że fotki z D800 będą za każdym razem lepsze niż D600. W moim przekonaniu w 90% wyjdą w zbliżonej jakości:-)
żeby było jasne to ja nie namawiam na D800. Pisałem jak to było w moim wypadku ale nie ma co się czarować że fotki z D800 będą za każdym razem lepsze niż D600. W moim przekonaniu w 90% wyjdą w zbliżonej jakości:-)
Dlatego, jako użytkownik D800 :D proponuję wymacać obie puszki i wybrać tę która lepiej leży. ;)
Artur Małysiak
28-01-2014, 16:21
Z obu puszek będziesz zadowolony no ale nikt za Ciebie nie będzie wybieral aparatu sam musisz wiedzieć czego potrzebujesz,przeanalizuj wady i zalety tych aparatów i sam zadecyduj który będzie Ci odpowiadal:)
Dodam od siebie:
Jeśli myślisz o D600 vs D610 to sprawa jest prosta => bierz D600. Dlaczego? jesli robi krajobrazy i przymyka to lepiej nie miec kurzu i kupić D610. Przy portretach/ślubach można wejść w D600.
..proponuję wymacać obie puszki i wybrać tę która lepiej leży. ;)Nigdy na to nie patrzyłem. Wyłącznie na funkcje - np powiększenie 100% pod przyciskiem - to ma jakieś znaczenie (dla mnie większe niż czas 1/8000).
(...)
Nigdy na to nie patrzyłem. Wyłącznie na funkcje - np powiększenie 100% pod przyciskiem - to ma jakieś znaczenie (dla mnie większe niż czas 1/8000).
Jacku - jeśli zasadniczym kryterium wyboru ma być cena (tak to zostało przedstawione w pierwszym i kolejnym poście), a nie jakieś konkretne funkcje to obojętnym jest co się kupi, byle nie uwierało w dłoń ;) Jeśli wybiera się funkcjonalność to kryterium ceny ma znaczenie drugo-, trzeciorzędne bo jeśli nie można obyć się bez jakiejś opcji której nie ma D610 a ma D800 to wybór jest przecież oczywisty.
Edyta:
Ale coby nie zamulać odpowiem wprost na pytanie z wątku.
Tak, uważam że warto dopłacić do D800 o ile nie kupuje się aparatu na 6-12 mcy.
arieloza
28-01-2014, 16:56
Też się nad tym zastanawiałem i moim skromnym zdaniem jeśli planujesz na dłużej z tą puszką poszalec to D800 to dobry wybór.Przy zakupie 610 pozostałby u mnie pewien niedosyt.
Mając D800 nie masz niedosytu, że nie masz D4?
fotomarek_k
28-01-2014, 18:23
Mając D800 nie masz niedosytu, że nie masz D4?
I nie będziesz miał też 2 tys. PLN :-)
Mam D800 i jedyne czego (pewnie troszkę) by mi brakowało, to ten podgląd 100% po jednym kliku...W pozostałych korpusach tego nie mam i żyję :-) Ponadto, w dobie cyfry trudno powiedzieć, że sprzęt się "kupuje na dłużej".
Ale kasa założyciela wątku i jego decyzja...
ps. Nie kupiłem D600 tylko ze względu na kurzenie- mniej pewny af nie byłby problemem wobec...możliwego rozjechania "pewnego af" w D800 :-)
Ten mój wpis miał tylko uświadomić, że wszystko jest względne i dużo zalezy od tego ile kto ma kasy. Bo dla kogoś uzbieranie na D600 (i optykę!) to może być wyzwanie i pyta o D800, bo może nadludzkim wysiłkiem ;) mu sie uda uzbierać te 2 tys więcej.
W tym momencie ja poradzę - wybierz D600/610, bo trzeba kupić optykę, a w D800 nie ma co wchodzić z planami zakupu budżetowych zoomów. Lepiej mieć D600/610 i lepszą szklarnię. A jak się będzie miało super szklarnię to można (jeśli jest taka potrzeba) sprzedać D600 i kupić D800. To obiektyw rysuje nam obrazek na matrycy. A matryca o 24 Mpx jest zupełnie wystarczająca jesli chodzi o detal (popatrz na system canona - nie ma body z 24 Mpx! - a ktoś z tego powodu narzeka?). Stąd ja bym kładł nacisk na lepszą szklarnię.
Uczyłem w szkołach foto i wiem, że takie mówienie jest jak groch o ścianę. Młodzież woli bajery i najlepsze body, na optykę nie zwracają uwagi. Przynosiłem na zajęcia aparaty i "worek" szkieł. Szkieł nikt nie oglądał, nie pytał o nie - nawet o te jasne. A funkcjami body się "jarali". Zakładam, że forumowicze w znacznej częsci to już nie młodzież :), ale zawsze zostaje w nas coś z dziecka, nieprawda? :)
MorgothV8
28-01-2014, 21:11
Myślę dokładnie tak jak Ty.
Body wolę stare, z jak największymi pikselami ( w sensie fizycznej wielkości pojedyńczych pikseli ).
Szkła mnie bardziej ciekawią..... co do body chciałem najtańsze FX, ale napatoczyło się D3 ... jutro się okaże czy je kupię.
Ten mój wpis miał tylko uświadomić, że wszystko jest względne i dużo zalezy od tego ile kto ma kasy. Bo dla kogoś uzbieranie na D600 (i optykę!) to może być wyzwanie i pyta o D800, bo może nadludzkim wysiłkiem ;) mu sie uda uzbierać te 2 tys więcej.
W tym momencie ja poradzę - wybierz D600/610, bo trzeba kupić optykę, a w D800 nie ma co wchodzić z planami zakupu budżetowych zoomów. Lepiej mieć D600/610 i lepszą szklarnię. A jak się będzie miało super szklarnię to można (jeśli jest taka potrzeba) sprzedać D600 i kupić D800. To obiektyw rysuje nam obrazek na matrycy. A matryca o 24 Mpx jest zupełnie wystarczająca jesli chodzi o detal (popatrz na system canona - nie ma body z 24 Mpx! - a ktoś z tego powodu narzeka?). Stąd ja bym kładł nacisk na lepszą szklarnię.
Uczyłem w szkołach foto i wiem, że takie mówienie jest jak groch o ścianę. Młodzież woli bajery i najlepsze body, na optykę nie zwracają uwagi. Przynosiłem na zajęcia aparaty i "worek" szkieł. Szkieł nikt nie oglądał, nie pytał o nie - nawet o te jasne. A funkcjami body się "jarali". Zakładam, że forumowicze w znacznej częsci to już nie młodzież :), ale zawsze zostaje w nas coś z dziecka, nieprawda? :)
przepraszam bardzo... szkła to ch... pomysł jest istotny i tym należy się "jarać" - mam kolegę który świra dostaje na widok 14-24 (nei wiem dlaczego) ale nic z tego nie wynika...
MorgothV8
28-01-2014, 21:49
To oczywiście inna kwestia, mówiłem o stosunku podejścia: puszka vs szkło.
Co do pomysłów i umiejętności to ja dopiero raczkuję.
Maciek N
28-01-2014, 22:05
Body wolę stare, z jak największymi pikselami ( w sensie fizycznej wielkości pojedyńczych pikseli ).
.
Ciekawi mnie dlaczego?
MorgothV8
28-01-2014, 22:26
Bo łapie więcej światła, mniej kosztuje a oferuje sporo (mowa o najtańszym FX - D700 za 4500 z VAT marża, a tutaj około 4900 za D3 i VAT normalny 23%), pozwala używać sporego ISO. Nie jetem zwolennikiem pierdyliona iso 25600, ale użyteczne ISO 6400 podobno jest w D3, na D3200 już 1600 często ssie.
D6x0 ma już za dużo Mpix (lubię RAW-y, a 24mpix sporo zajmują - mam takie w D3200, wolałbym mniejsze - 12 mpix idealne)
D600 kązą plotki o brudzie
D610 za drogi
D800 sporo za drogi no i !! 36 mpix - po co?
D700 i D3 wydają mi się idealne, aktualnie trafia się D3 po taniości, po odliczeniach VAT i kosztach realnie zapłacę 3250 PLN .... dla mnie opcja idealna za FX body.
josephebeloki
29-01-2014, 09:17
Poczytaj tutaj jeszcze http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240187
Przeczytałem ten temat i jakoś mam wrażenie że nikt z wypowiadających się nie miał D800 nawet przez 2 dni. Swojego czasu miałem podobny dylemat. Wybrałem D800.
Co zdecydowało:
Lepszy AF w trudnych warynkach
Migawka do 8000. W D600/610 do 4000
Możliwość ustawiania przesłony w trakcie filmowania.
Lepiej uszczelniona.
Koniec kropka.
Dodam jeszcze że mam już nie najnowszy komputer i Raw-y 30mb nie stanowią żadnego problemu. i5, 8GB ram i jakaś zabytkowa grafika. Obsługuję wesela i z jednej imprezy przynoszę ponad tysiąc klatek.
Ja mam. 9 miesiecy. 8-)
Co do RAW, zerknij na moj pierwszy post ;)
FttSniper
29-01-2014, 10:41
D800 wart dopłaty choćby dla jednego argumentu - AF :D
pawcio0404
29-01-2014, 12:54
Drodzy forumowicze
kupuje na pewno nikkor 24-70 ( ps: czy warto)
jesli kupie d800 to pozwolr sobie tylko na nikkora ww
jesli d610 to oprocz nikkor ww kupie tokine 16-28 2.8f ( ps: czy warto)
kurcze tyle opini ze nie wiem co zrobic.. lepsze body 1obiektyw czy slabsze body 2 szkla...
Maciek N
29-01-2014, 12:57
Bo łapie więcej światła, mniej kosztuje a oferuje sporo (mowa o najtańszym FX - D700 za 4500 z VAT marża, a tutaj około 4900 za D3 i VAT normalny 23%), pozwala używać sporego ISO. Nie jetem zwolennikiem pierdyliona iso 25600, ale użyteczne ISO 6400 podobno jest w D3, na D3200 już 1600 często ssie.
D6x0 ma już za dużo Mpix (lubię RAW-y, a 24mpix sporo zajmują - mam takie w D3200, wolałbym mniejsze - 12 mpix idealne)
D600 kązą plotki o brudzie
D610 za drogi
D800 sporo za drogi no i !! 36 mpix - po co?
D700 i D3 wydają mi się idealne, aktualnie trafia się D3 po taniości, po odliczeniach VAT i kosztach realnie zapłacę 3250 PLN .... dla mnie opcja idealna za FX body.
Byłem ciekaw ponieważ przesiadłem się z D700 na D800 i nie widzę ani jednego powodu dla którego miał bym wrócić do d700. Twoje dywagacje o iso i cenie mijają się znacznie z rzeczywistością.
W mojej ocenie (mam porównanie) napiszę tylko tyle że nowsze matryce to inny świat pod każdym względem. Nie chcę przez to powiedzieć że D700 jest beee, ale nie ma co porównywać. Lepsze iso, lepsze kolory, lepszy stosunek cena/jakość.
Rozumiem że jeśli kogoś nie stać to kupi D700 ale pisanie że woli od nowszych matryc bo ma większe piksele jest nieporozumieniem.
kurczeblade
29-01-2014, 12:59
Ile ludzi, tyle opinii . Nic innego jak samodzielnie dobrze się zastanowić i zakupić sprzęt wzorując się własną opinią ( nie kogoś ) - zasobnością portfela. Najlepiej jak ta opinia będzie poparta z własnych potrzeb i doświadczenia, umiejętnej oceny czego brakuje w naszych zestawach podczas pracy/zabawy i do czego będzie wykorzystywane :-)
Swoją drogą zastanawiam się często skąd biorą się takie dylematy, na taki sprzęt za tyle kasiory :-) Chyba jest podobnie ze zwierzętami domowymi, ludzie bez pojęcia kupują pod wpływem emocji a później do schroniska leci, bo się okazuje że z psem trzeba wychodzić, bo kota trzeba nauczyć kuwety i innych obowiązków, a później dziwne bo pies narobił na dywan, ptasznik nie chciał tańczyć jak mu się machało palcem przed kłami jadowymi, zaatakował ... :D
Maciek N
29-01-2014, 13:05
Drodzy forumowicze
kurcze tyle opini ze nie wiem co zrobic.. lepsze body 1obiektyw czy slabsze body 2 szkla...
Jeśli chodzi o nikkor 24-70 to jest to świetny obiektyw. Jego atuty to szybkość, ostrość. Sprawdzi się w trudnych reporterskich warunkach.
Wady: Nie każdy uzna to za wady ale dla mnie zakres 24-70 jest do wszystkiego i do niczego. Nie jest to jasna stałka którą zrobisz piękne portretowe zdjęcie z małym GO, nie jest to także szeroki kąt który pozwoli na niepowtarzalną kompozycję z przyciągnięciem dalszych planów.
Do reporterki super, do zdjęć bardziej artystycznych raczej się nie sprawdzi. Tokiny nie znam więc się nie wypowiem
Drodzy forumowicze
Z wypowiedzi wnioskuję, że będziesz się starał o dofinansowanie, zobacz ten temat: Zestaw do ślubniaków - co najlepiej? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242681)
Zobacz też:
Tokina 16-28 2.8 pro FX (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150336)
Czym fotografowałeś wcześniej? Zarobkowo, czy dopiero będziesz?
roznica w cenie miedzy 610 a 800 to 400 euro- jakie to niby "szkla" (liczba mnoga) mozna kupic za 400 euro? chyba, ze ktos chce kupowac "wynalazki" . duze pliki raw z d800 nie sa obslugiwane przez procesor lecz przez program graficzny, ktory przede wszystkim wykorzystuje pamiec ram- nie ma wiec znaczenia czy mamy i5 czy i7 czy athlon- photoshop cs6 (nie wiem, jak to wyglada z lightroom) potrzebuje 16 gb aby moc w miare gladko rawy z d800 opracowywac a jeszcze bardziej gladko obslugiwalby majac 32 ram. do postu jacka: roznica w jakosci zdjec wykonanych d800 a d3/d3s/d4 jest wg mnie roznica na korzysc d800- ja nie mam checi kupienia d4. co chetnie bym z d4 do d800 implantowal to zachowanie w available light. a nawiazujac do postu kolegi, ktory pytal retorycznie o sens 36 mln pixeli- w wiekszosci zdjec roznicy nie bedzie mozna stwierdzic- korzysci z duzej liczby pixel widac w czasie postprodukcji przy kadrowaniu.
pawcio0404
29-01-2014, 14:13
bede dopiero zaczynal zarobkowo.. do tej pory z zamilowania kilka wesel przyjaciol.
jesli nie nikkor 24-70 to co innego ? szukam rowniez cos szerokiego.. nawet bardzo szerokiego bardziej niz tokina.. i nie wiem.. do tej pory mialem format DX kilka stalek 35 50 85 z nich bylem super zadowolony ! mialem tamrona 17-50 i go nie polubilem.. i rybie 8mm saymyanga dobre manualne szklo :-)
pawcio0404
29-01-2014, 14:14
nie chodzilo mi o szkla tylko o dodatkowym szkle do nikkora np tokine 16-28 f 2.8 przy zaoszeczedzeniu na body
bede dopiero zaczynal zarobkowo.. do tej pory z zamilowania kilka wesel przyjaciol.
jesli nie nikkor 24-70 to co innego ? szukam rowniez cos szerokiego.. nawet bardzo szerokiego bardziej niz tokina.. i nie wiem.. do tej pory mialem format DX kilka stalek 35 50 85 z nich bylem super zadowolony ! mialem tamrona 17-50 i go nie polubilem.. i rybie 8mm saymyanga dobre manualne szklo :-)
rownie szeroki jest nikkor 24/1,8 (nie mam) szeroka i jak noz ostra jest moja sigma 35- mam i do nikona 610/800 dobrze sie nadaje.
pawcio0404
29-01-2014, 14:48
chodzilo mi o szeroko cos kolo 10-15mm czy tylko tokina fish sie nada? czy cos innego w cenie do 2.5 3tys mozna dobrego kupic?
mam do Was takie jeszcze pytanie. czy d600 dalej ma problemy z kurzem i olejem ? czy to byl problem 1wszych sztuk? bo jesli poczatkowa wada to d610 nie jest warty 1000zl wiwcej.
i teraz dorznica miedzy d600 a d800 to tylko i az 3000zl za ktore mozna kupic chyba juz fajny obiektyw.. jak myslicie?
jak to jest z tymi wadami d600
mam do Was takie jeszcze pytanie. czy d600 dalej ma problemy z kurzem i olejem ? czy to byl problem 1wszych sztuk? bo jesli poczatkowa wada to d610 nie jest warty 1000zl wiwcej.
i teraz dorznica miedzy d600 a d800 to tylko i az 3000zl za ktore mozna kupic chyba juz fajny obiektyw.. jak myslicie?
jak to jest z tymi wadami d600
IMO przyjmij, że na początku co 3000 zdjęć warto przedmuchać gruszką, bo inaczej przy przysłonie o wartości f/18 i więcej mogą być widoczne paproszki w lewym górnym rogu zdjęcia. Później problem ponoć zanika. Serwis niektórym wymienia shutter plate unit, jednak w 100% nie jestem w stanie stwierdzić, czy to pomaga.
Nikt też Ci nie zagwarantuje, że kupując D610 czy D800 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242261)nie będzie żadnego problemu.
pawcio0404
29-01-2014, 15:44
a m jeszcze jedno pytanie. samyang 8mm 3.5 uzywalem z d90
jak sprawdzi sie on w fx???
czyli nie poprawili nowych d600 sprzedawanych na dzien dzisiejszy w sklepach?
pomimo poprawienia nowym modelem d610 powinni nowe d600 naprawiac przed trafieniem do sklepow...
d800 czytalem ze zeby wykorzystac max matryce 3ba zastosowac najnowsze obiektywy nikkora ? jest to prawda?
josephebeloki
29-01-2014, 15:44
roznica w cenie miedzy 610 a 800 to 400 euro- jakie to niby "szkla" (liczba mnoga) mozna kupic za 400 euro? chyba, ze ktos chce kupowac "wynalazki" . duze pliki raw z d800 nie sa obslugiwane przez procesor lecz przez program graficzny, ktory przede wszystkim wykorzystuje pamiec ram- nie ma wiec znaczenia czy mamy i5 czy i7 czy athlon- photoshop cs6 (nie wiem, jak to wyglada z lightroom) potrzebuje 16 gb aby moc w miare gladko rawy z d800 opracowywac a jeszcze bardziej gladko obslugiwalby majac 32 ram. do postu jacka: roznica w jakosci zdjec wykonanych d800 a d3/d3s/d4 jest wg mnie roznica na korzysc d800- ja nie mam checi kupienia d4. co chetnie bym z d4 do d800 implantowal to zachowanie w available light. a nawiazujac do postu kolegi, ktory pytal retorycznie o sens 36 mln pixeli- w wiekszosci zdjec roznicy nie bedzie mozna stwierdzic- korzysci z duzej liczby pixel widac w czasie postprodukcji przy kadrowaniu.
Lightroom obsługiwany jest tylko i wyłącznie przez CPU. Każde machnięcie na 24Mpx RAW to 100% na wszystkich wątkach i brak możliwości robienia czegokolwiek innego na komputerze.
a m jeszcze jedno pytanie. samyang 8mm 3.5 uzywalem z d90
jak sprawdzi sie on w fx???
Samyang 8mm fisheye i Nikon D700 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=179524)
Samyang 8 mm vs Zenitar 16mm Fisheye do Nikona d700? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=132348)
czyli nie poprawili nowych d600 sprzedawanych na dzien dzisiejszy w sklepach?
pomimo poprawienia nowym modelem d610 powinni nowe d600 naprawiac przed trafieniem do sklepow...
Tego nikt nie jest w stanie stwierdzić. Kupując w sklepie nie wiesz z jakiej partii jest body - jednym kurzy, innym nie, do tego nie ma to nic wspólnego z numerem seryjnym. Zresztą oficjalnie problemu nie było.
pawcio0404
31-01-2014, 21:55
Dziękuję bardzo za odpowiedź. zdecyduję się chyba jednak na d800 i nikkora 24-70 (w fotojokerze miałem oba body w ręku i 800 leży super w ręce
pozdrawiam
fotomarek_k
01-02-2014, 22:13
Dziękuję bardzo za odpowiedź. zdecyduję się chyba jednak na d800 i nikkora 24-70 (w fotojokerze miałem oba body w ręku i 800 leży super w ręce
pozdrawiam
Dokup jeszcze gripa- wtedy dopiero "leży super w ręce", szczególnie z cięższym szkiełkiem. Jednak za parę m-cy skrobnij słówko, po jakim czasie twoje własne "body" zapomina o trudach wielogodzinnego fotografowania z takim pełnym zestawem na karku :)
ps. Serio uważam, że grip to konieczność, oprócz wygodnego chwytu, także ze względu na możliwość uzupełniania zasilania akku AA...
pawcio0404
02-02-2014, 00:30
a jaki Grip byś polecał ? czy są zamienniki godne uwagi?
fotomarek_k
02-02-2014, 14:18
Mam i używam Pixel Vertax (czy jakoś tak "się pisze" :))- od czerwca ubiegłego roku bez uwag. Droższy był od tych najtańszych o jakąś stówkę, ale ma wejście usb na wgranie nowego softu- jakby nikon "poprawił współpracę" body z nieoryginalnymi akcesoriami :mrgreen: Tak czy siak, wyszło kilkakrotnie taniej niż firmowy.
Ps. Do s5 mam od 2008-go jakąś deltę. Pierwszy sztuka po kilku miesiącach "straciła" przycisk spustu- sprzedawca wymienił deltę na nową. Oba egzemplarze wymagały podginania blaszek w koszyku na baterie AA. Pixel od początku bez konieczności takiego tuningowania. W każdym razie bonifikata w cenie podobnych "peryferiów", uzasadnia wchodzenie w zamienniki- moim zdaniem...
A ja to powiem ze d800 oczywiscie bym chciał. Jakiś czas temu miałem takie dylematy ale zostałem z d700. Dlaczego ? Info z forum to tylko jednak info. Mam kolegę który posiada d800. Wiele razy widziałem to co nim zrobił. Moim zdaniem nikt nie jest w stanie odróżnić zdjęcia portretowego, modelingowego czy z kotleta - z tych dwóch aparatów.
Wiecej powiem - on używa zoom-ów a ja w zasadzie stałek. I moim zdaniem d700 czyli dziadek daje u mnie fajniejszy efekt końcowy niż u niego.
Kolorystycznie nie zauważyłem w sumie różnic. Moze mistrz fotoszopa by zrobił cuda z plikiem, ale taki mistrz poradzi sobie tez z d700.
Jedyna różnica to iso. Na wysokim widać różnice. Ale to jest ułamek jakiś krańcowych sytuacji.
Tyle ze ja to dziwny jestem... :) nawet d5100 uzupelnialem kadry i byłem zadowolony. Co prawda z N17-55 tylko...
Ale wybierając tylko z d600 i d800 zdecydowanie (jesli kasa nie problem) d800 oraz 35, 50, 85, 180mm. Jesli na szkła by zabrakło to tańsze body...
Maciek N
05-02-2014, 17:32
Od strony praktycznej to wygląda tak, że przesiadka z D700 na D800 nie jest jakimś odczuwalnym przełomem. Szybko się człowiek przyzwyczaja i zapomina że była jakaś zmiana. Gorzej gdy po kilku miesiącach trzeba coś zrobić na D700 lub wrócić do starych plików. Oj boli:-)
Gorzej gdy po kilku miesiącach trzeba coś zrobić na D700 lub wrócić do starych plików. Oj boli:-)
Zgadzam się w 100% :)
jest jeszcze jeden szkopuł lecz warty uwagi. Nikon bardzo dobrze wiedział co robi i do D600/610 dodał pokrętło z zielonym napisem AUTO przez co body jest uznane jako amatorskie i nie znajduje się na liście NPS. Wiem że i tak potrzebne są 2 puchy z serii PRO jednak zawsze łatwiej kupić jedną niż dwie...
jest jeszcze jeden szkopuł lecz warty uwagi. Nikon bardzo dobrze wiedział co robi i do D600/610 dodał pokrętło z zielonym napisem AUTO przez co body jest uznane jako amatorskie i nie znajduje się na liście NPS. Wiem że i tak potrzebne są 2 puchy z serii PRO jednak zawsze łatwiej kupić jedną niż dwie...
U nas nie ma, jednak jest na liście np:
NPS USA (http://nikonpro.com/Renewal-NPS-Equipment-List.pdf)
NPS DE (http://nps.nikon.de/pdf_downloads/NPS_Rahmenbedingungen_DE.pdf)
NPS RU (http://www.nikon.ru/ru_RU/pro/pro_nps_main.page?lang)
NPS UK (http://www.europe-nikon.com/en_GB/pro/Pro_NPU.page?)
NPS FR (http://www.nikonpro.fr/photographe/rep-appareils.html)
przem426
05-02-2014, 22:12
Od strony praktycznej to wygląda tak, że przesiadka z D700 na D800 nie jest jakimś odczuwalnym przełomem. Szybko się człowiek przyzwyczaja i zapomina że była jakaś zmiana. Gorzej gdy po kilku miesiącach trzeba coś zrobić na D700 lub wrócić do starych plików. Oj boli:-)
mnie osobiście d800 odmóżdżył w kwestii kadrowania... odkąd z 12 mpixów zrobiło mi się 36, niechlujnie kadruje, bo przecież mogę sobie potem dociąć praktycznie ile chce.... to można potraktować jako wadę ;)
U nas nie ma, jednak jest na liście np:
NPS USA (http://nikonpro.com/Renewal-NPS-Equipment-List.pdf)
NPS DE (http://nps.nikon.de/pdf_downloads/NPS_Rahmenbedingungen_DE.pdf)
NPS RU (http://www.nikon.ru/ru_RU/pro/pro_nps_main.page?lang)
NPS UK (http://www.europe-nikon.com/en_GB/pro/Pro_NPU.page?)
NPS FR (http://www.nikonpro.fr/photographe/rep-appareils.html)
Za to w USA nie ma 610tki ;) Poza tym co daje NPS w innych krajach jak puchę i tak będzie trzeba wysłać do polskiego serwisu prawda? A nawet jeśli nie to i tak koszty przesyłki będą spore.
Przy okazji mam jeszcze pytanko odnośnie gwarancji D800. W większości sklepów jest dostępne z gwarancją 12 miesięczną jednak udało mi się znaleźć sklep który zapewnia 24 miesięczną gwarancję. Jeżeli nie kupuje body na FV to ile wkońcu będę miał tej gwarancji
Jeszcze do dzisiaj byłem przekonany że D800 to jest to czego chcę jednak zacząłem się zastanawiać nad D600 bo za 3 tysiące różnicy mam już prawie 2 stałki. Pytanie tylko do tych co nie dawno kupili D600. Czy jeszcze chlapie olejem bądź ma inne wady?
kurczeblade
05-02-2014, 23:21
a w ogóle kiedyś chlapał ? : o
a w ogóle kiedyś chlapał ? : o
:) specjalnie się droczę ale chyba macie już dość tego tematu ;)
kurczeblade
05-02-2014, 23:43
eh...
:) specjalnie się droczę ale chyba macie już dość tego tematu ;)
I specjalnie w tym celu zarejestrowałeś się na forum?
Gratuluję poczucia humoru.
mnie to trochę rozbawiło ale co tam ;)
pytałem o długość gwarancji w przypadku nie kupowania na firmę
1 rok gwarancji + 1 rok ochrony. O ile to nasza dystrybucja. Dokładne warunki tej "promocji" sa podane na stronach Nikon Polska. http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page
http://www.nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/914223667/655050821.pdf
D800 jest na liście.
dziękuje o to właśnie mi chodziło
Maciek N
06-02-2014, 12:19
mnie osobiście d800 odmóżdżył w kwestii kadrowania... odkąd z 12 mpixów zrobiło mi się 36, niechlujnie kadruje, bo przecież mogę sobie potem dociąć praktycznie ile chce.... to można potraktować jako wadę ;)
Jednak w przypadku stałek możliwość kadrowania jest mocno ograniczona, więc w moim przekonaniu zdecydowanie zaleta:-)
pawcio0404
12-02-2014, 15:33
Super ! dziękuję za porady :)
Stoję właśnie przed podobnym dylematem bo pozbywam się swoich dwóch D700 i chcę kupic coś nowszego.. Więc, podsumowując, matryca w D800 i D610 daje (poza rozdzielczością) tak samo dobry jakościowo obrazek (kolory, zakres tonalny, wysokie iso użyteczne)? Natomiast plusy za D800 to (tylko lub aż) większa rozdzielczość, szybszy AF, czas 1/8000 i bardziej pancerna obudowa? Tak pytam bo chcę podsumować na co wydam 2k pln więcej jeśli wezmę D800 zamiast D610...
W filmowaniu chyba też nie ma różnic (jeśli matryca daje rzeczywiście tak samo dobry obrazek i tu i tu) poza ustawieniem przysłony w trakcie filmowania - D610 tego nie ma, D800 ma. Jest jakaś jeszcze różnica?
Adrianie, a co z D750 a.k.a. D620?
Nawet go nie ma w sprzedaży jeszcze, nie widzę go na allegro.
Krzych179
20-09-2014, 10:24
Mi brakuję w D610 punktów krzyżowych AF w górnej i dolnej lini. czy to warte 2 tys. Czasami jak i ucieknie jakieś ujęcie /@#! to tak. Wizjer jest większy, lepiej leży w ręce, ja żałuję że że nie mogłem sobie pozwolić na D800 w chwili kiedy już musiałem kupić sprzęt.
Nawet go nie ma w sprzedaży jeszcze, nie widzę go na allegro.
Nie ma jeszcze na polkach, ale nie napisales, ze potrzebujesz aparat za 8s ;)
Moze inaczej - d750 ma kosztować ponad 8500, wole dolozyc 500zl i kupic nowy d800. Wiec pozostaje mi dylemat d610 czy d800, i dlaczego warto/nie warto doplacac do tego droższego. Tym bardziej ze zle to policzylem, d610 kupie nowy za 5900, d800 nowy to 9000 a wiec 3k wiecej, to jest o polowe drożej... Stad dylemat.
Moze inaczej - d750 ma kosztować ponad 8500, wole dolozyc 500zl i kupic nowy d800.Cena D750 to spekulacje. Ja bym poczekał.
36 Mpx podałeś jako zaletę. Ja tam nie wiem czy to zaleta. Myślę, że częściej to wada.
Za to prawdopodobnie będziesz miał zdecydowanie lepszy tryb AF-C w AF. Bo w D800 na to narzekają. Wiec jak robisz repo to ja odradzam D800 jak tylko mogę. Z D800 trzeba stosowac bardzo krotkie czasy naswietlania. Nie wchodz w D800 przy repo. Czytałeś narzekania na D800? Ludzie mają rację. Ja też ten aparat klasyfikuje jako studyjny.
A ja uzywam jako P&S i bardzo chwale 35Mpix.
Jako p&S?
Jacek zabiles mi ćwieka, sadzilem ze jak wezme D800 to Af będzie zdecydowanie lepszy niż w d610.. Przyda mi sie 36mpix w foto reklamowej ale robie tez sporo reporterki i af musi działać ok, szczególnie af-c bo af-s na imprezach nie nadąża i przeważnie korzystam wlasnie z ciągłego...
Point and shoot - kompakt po PL. ;)
Czyli ze używasz d800 do repo i jestes zadowolony...?
Jesli af-c jest cienki w d800 to niedobrze.. Ale ze w d610 jest lepszy... Moze ktos cos jeszcze powie na ten temat, dzis go nie kupuje wiec jeszcze mam czas żeby się zastanowić.
... robie tez sporo reporterki i af musi działać ok, szczególnie af-c bo af-s na imprezach nie nadąża i przeważnie korzystam wlasnie z ciągłego...
Poczytaj dyskusje w watku o D800 i szczegolnie w watku o D810 gdzie reporterzy sie ciesza z poprawionego AF w stosunku do D800.
Moja dyskusja tam jest śmieszna. Bo reporterzy sie skarżą że aparatu nie daje sie używać, ze maja 60% trafnych zdjec. Ja na to ze to body do studia. A oni na to ze to powinno tez byc body do repo tylko jest spie.. Na co ja ze jest to nie spie... body do studia.
Kazdy mówi swoje. W kazdym razie ja nie widze D800 w repo i ci co je używają tez nie. To jest body do STUDIA (reklamy itp).
Wchodz w 24 Mpx. Do reklamy ci wystarczy. D3X wystarczal. Canonierzy maja 21 Mpx i im wystarcza. D750 ma wiele wiecej fps.
Moja dyskusja tam jest śmieszna. Bo reporterzy sie skarżą że aparatu nie daje sie używać, ze maja 60% trafnych zdjec. Ja na to ze to body do studia. A oni na to ze to powinno tez byc body do repo tylko jest spie.. Na co ja ze jest to nie spie... body do studia
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie przesadzajmy, dużo osób używa D800 w reportażach. S4INT jak pamiętam używa D600 i D800, najlepiej jak on się wypowie o zadach i waletach obu korpusów.
D750 będzie drogi. D610 6k, d810 13k, wiec d750 na pewno nie puszcza za 8-7k tylko wiecej. A wg specyfikacji to pól klatki na s wiecej + zmiana przyslony w trakcie filmowania w porównaniu do d610. No i af w d750 to chyba to samo co w d610?
D750 będzie drogi. D610 6k, d810 13k, wiec d750 na pewno nie puszcza za 8-7k tylko wiecej. A wg specyfikacji to pól klatki na s wiecej + zmiana przyslony w trakcie filmowania w porównaniu do d610.
Ma być jeszcze AF z D810.
No i af w d750 to chyba to samo co w d610?
Ma być jeszcze AF z D810.
Ani z D610, ani z D810, a zupełnie nowy moduł AF.
Znacznie bardziej czuły, 51 punktów AF, ale trochę gęściej ustawione niż w D800/810.
"Nikon Advanced Multi-CAM 3500 II autofocus sensor module with TTL phase detection, fine-tuning, 51 focus points (including 15 cross-type sensors; f/8 supported by 11 sensors), and AF-assist illuminator (range approx. 0.5 to 3 m/1 ft 8 in. to 9 ft 10 in.)".
.. No i af w d750 to chyba to samo co w d610?Nie, absolutnie nie. Zupełnie inny moduł.
Wkleilem powyzej info ze strony Nikona.
Ja robię repo na D800 i przymierzam się do małych zakupów i drugiego FXa...i nie kupię na pewno drugiego D800 do reportażu :) Pomimo, że to świetna pucha i np. do foto reklamowych czy wnętrz jest genialne.
Za to D750 wydaje się być opcją idealną, ulepszony moduł AF, 24pix, szybki. D610 bym nie wziął ze względu na upakowanie punktów AF, sam moduł AF, brak powiększenia 100% i klika innych.