Zobacz pełną wersję : Młody model
Proszę o krytykę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://drips.webfabryka.pl/gracjan4.jpg)
zbyszekD7000
27-01-2014, 20:21
Kurcze, co on ma w ustach :-(
zbyszekD7000 czy możesz polecić jakąś pozycję na temat obróbki i fotografowanie właśnie takich dzieciaków ?
zbyszekD7000
27-01-2014, 20:56
nie znam się tak dobrze jak inni na tym, ja nie robię portretów, do obróbki używam lightrooma i bardzo jestem zadowolony z jego możliwości.
Ta fotka jest ok, pod względem ostrości super, gdybyś usunął tylko to coś z ust byłoby super, a da się coś takiego skorygować w większości programów do obróbki.
Po prostu przy takich fotach musisz zwracać uwagę na takie felery, bo dla innych obserwatorów od razu właśnie to rzuca się w oczy.
Moim zdaniem ta fota nawet nie wymaga obróbki ( poza tym jednym babolem)
Na temat błyskania musieli by się wypowiedzieć inni ( polecam do poczytania wątek o strobingu, tam jest wszystko co i jak) - bo widzę że błyskanie cię kręci
To coś wokół ust rzeczywiście psuje fotkę - jest od razu zauważalne. Do tego światło jakieś dziwnie płaskie - wygląda, jakby model dostał lampą prosto w twarz. Sam kadr mi pasuje.
zbyszekD7000
27-01-2014, 21:06
Widzisz, od razu lepiej :-)
Światło też ci się odbiło od czegoś żółtego i przez to zrobiła się poświata na prawej stronie twarzy dzieciaka
Lampa chyba nie była na wprost tylko odbita od ścian
SerU a jak powinienem błysnąć ?
zbyszekD7000 dzieki pierwsze słowa otuchy :)
zbyszekD7000
27-01-2014, 21:43
robiłeś tą fotę kitem 18-105 ?
zbyszekD7000
27-01-2014, 21:49
No, no, nieźle :-)
serio? teraz chyba czas na zakup 50/1.8 tani ale raczej chwalony. Czy to dla mnie głównie do portretu dzieci dobry obiektyw?
zbyszekD7000
27-01-2014, 22:00
serio, ładnie ostro rysuje,
co do obiektywy do portretu to się nie wypowiem, bo się nie zajmuję tym typem foto, ale tak twierdzą że 50 to podstawa
zerknij tu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242919
Hanibal masz racje widziałem i zdjęcia super ale jak takie wykonać ?
Bryan Peterson - fotografia portretowa bez tajemnic. Na początek. Stara ale jara. Możesz sobie kupić całą serię.
Stemplowałeś mu ucho? Dziwnie to wygląda. Obrabiając oczy, trzeba bardzo uważać żeby nie przedobrzyć, to samo ze źrenicami, żeby nasze pociechy nie wyglądały jak manekiny. Dbać o światło a wszystko będzie dobrze :)
josephebeloki
31-01-2014, 15:25
Twoja jedyna droga do prawdziwej fotografii:
Sprzedaż:
18-105 - 400zł
SB-910 - 1200zł (radzę sprzedać lampę, bo na razie popełniasz błędy na poziomie kompozycja+ekspozycja+aparat+obiektyw). Na co Ci ta profesjonalna lampa ? Zawodowcom tutaj wystarcza SB-700 :)
Razem: 1600zł
Kupno:
35mm f1.8G - 500zł
85mm f1.8D - 1000zł
3 książki - 80zł
Ekspozycja bez tajemnic
Ujęcia portretowe bez tajemnic
7 punktów Scott Kelby
Flaszka Coli ;) - 20zł
Razem: 1600zł
Po przeczytaniu, nauce i zrobieniu fotek, po warsztacie obróbki z książką:
Oglądasz fotki pijąc Colę ;), podziwiając fotki
Wrzucasz fotki bez wstydu na forum - wtedy już nie będziesz pytał co jest źle, tylko co mógłbyś ulepszyć , bo sam będziesz widział podstawowe błędy.
A na razie radzę nie pokazywać fotek...
Przemek-83
02-02-2014, 18:47
Ale dostałeś harmonogram zmian:)
Faktycznie ta lampa to trochę na wyrost...jest ponad dwukrotnie droższa od posiadanego obiektywu.
Możliwe ,że posiadając np N 50 1.8G nie musiałbyś jej użyć.
Co do samego zdjęcia jest prawie ok jakby faktycznie nie te jakies paprochy w ustach.
To tak samo jak przy robieniu zdjęć np. auta...ma być czysto i schludnie
karolznin
02-02-2014, 19:47
Zamknąłeś portret w całkiem niezłym kadrze, nawet cięcia mi tu pasują - chłopiec fajnie zagrał.
Zdjęcie jednak jak na mój gust zbyt ostro zaświecone.
Myślę też, że z wyostrzaniem przesadziłeś i to bardzo (patrz włosy, brwi itd.)
Za ostro. Obróbka poszła nie w tę stronę.
Co do programów to feler na ustach usuwa w PS kilka kliknięć /np. łatka/. Można też w LR, lub całkiem za friko w Gimpie.
Potrzeba trochę wprawy, ale ćwiczenie czyni mistrza.