PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr niskiej jakości, a bliki

Julius
27-01-2014, 13:41
Zastanawiam się, czy to możliwe, ze niskiej jakości filtr UV może powodować większą ilosć blikow ?

Mam na Sigme 50 1.4 i cholernie mi blikuje np w nocy przy latarniach i innych swiatlach... jak sie nie ustawie, tak pół kadru blików. Mam założoną tanią UVke Hoya (ok 100zł kosztowała, co przy tym rozmiarze filtra nie jest powalaajaca kwota) , moze mieć to jakiś wpływ?

any thoughts ?

adriansocho
27-01-2014, 13:50
Może to być odbicie światła od krawędzi szkiełka w filtrze? Chodzi o walcową powierzchnię boczną szkiełka, w jednym z tanich filtrów zauważyłem, że nie jest ona poczerniona.

kkokosz
27-01-2014, 14:15
Zastanawiam się, czy to możliwe, ze niskiej jakości filtr UV może powodować większą ilosć blikow ?

Mam na Sigme 50 1.4 i cholernie mi blikuje np w nocy przy latarniach i innych swiatlach... jak sie nie ustawie, tak pół kadru blików. Mam założoną tanią UVke Hoya (ok 100zł kosztowała, co przy tym rozmiarze filtra nie jest powalaajaca kwota) , moze mieć to jakiś wpływ?

any thoughts ?
Dlaczego nie odkręcisz filtra i się nie przekonasz? ;) Z mojego doświadczenia wynika, że jak najbardziej kiepski filtr UV może, szczególnie w warunkach nocnych, generować zakłócenia, od blików po podwojone źródła światła. A najprostszy test - odkręć filtr i zrób kilka testowych zdjęć :D

Julius
27-01-2014, 14:50
Leże chory w łóżku i przeglądam zdjęcia, dopiero teraz na to wpadłem i nie mialem jeszcz okazji przetestować.

Troche mi się nie chce wierzyć, że obiektyw optycznie jest az tak podatny, szczególnie, że w dzien pod światło może ze 2x zdarzyło się, że faktycznie cos w kadr złapałem...

podwójne źródła światła ? tj słabiej widoczna kopia latarni lekko przesunięta w którąś ze stron? ... to też mam