PDA

Zobacz pełną wersję : zdjecia ZIMA (snowboard)

zcwtgjss
27-01-2014, 11:58
Wtam,

wybieram sie na snowboard i zastanawiam sie jak zrobic zdjecia (w takim trybie najlepiej, jakie ustawienia), aby fotki jezdzacego snowboardzisty wygladaly super i aby kolorki byly zywe (tak jak tutaj na przykad http://cenebit.pl/tapety/2011/12/snowboard/snowboard/ ) i oczywiscie, aby zdjeci nie bylo zbyt jasne. CO prawda w aparacie mam program plaza/snieg, ale jednak wolalabym wszystko ustawic sama.

Drugim i to juz bardzo powaznym problemem dla mnie sa zdjecia na hali, gdzie oswietlenie nie jest najciekawsze (wbudowana lampa wlacza sie automatycznie). Nie posiadam dodatkowej lampy, a wbudowana nie daje najlepszego efektu. Bardzo trudno jest zrobic mi zdjecie osobie w ruchu - wychodza rozmazane lub niewyrazne :(
Pstrykam nikonem d7000, ma ktos jakies pomysly?

sowart
27-01-2014, 12:12
Po 1 temat w złym dziale założony
Po 2 jak to czytam ręce opadają. Nie masz/znasz żadnych podstaw do robienia zdjęć. Pora poszukać sobie dobrzej książki i coś się pouczyć a nie zadawać takie podstawowe pytania.

michalek80
27-01-2014, 12:15
Proponuje zapoznać się z trybami półautomatycznymi i manualnym. Nie ma takiego ogólnego przepisu na dobre zdjęcie. Co do hali to jasny obiektyw, wyższe ISO i krótki czas.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD za pomocą Tapatalk 2

GonzoG
27-01-2014, 13:02
Pstrykam nikonem d7000, ma ktos jakies pomysly?

j.w. - nauczyć się podstaw fotografii:
- czas migawki i co się z tym wiąże
- przesłona i co się z tym wiąże
- używanie trybów półautomatycznych (P, S, A).

oraz zapomnij o trybach auto i tematycznych.