Zobacz pełną wersję : Znaki wodne na zdjęciach różnych rozmiarów
sebjak92
27-01-2014, 00:25
Witam
Proszę o pomoc w ogarnięciu zapewne prostego sposobu znakowania zdjęć, bo się meczę niczym jakiś newbie. Chodzi o to jestem w trakcie tworzenia własnego portfolio i chciałbym znakować sobie zdjęcia własnym znakiem. Jak oglądam fotografie niektórych na tym forum to widzę że zdjęcia są różnych rozmiarów, a mimo to znak wodny jest taki sam. Jak to zrobić by było dobrze?
Bierzesz program, który ma możliwość wrzucania znaków wodnych, ustawiasz odpowiedni rozmiar (czy to w % czy w pikselach) i gotowe.
A programów takich cała masa:
InfranView
XnView
Lightroom
sebjak92
27-01-2014, 02:44
Nie rozumiesz mnie. Chodzi mi o to by mimo różnych rozmiarów zdjęc, rozmiar znaku się nie zmieniał. Przykładowo robię zdjęcie 1200x800, oraz 1600x1000, znak jest kwadratowy i ma rozmiary 200x200. Na większym zdjęciu logo jest okej, ale na mniejszym jest powiększone. Mimo że nie zmieniałem rozmiaru znaku pod zdjęcie.
Nie rozumiesz mnie. Chodzi mi o to by mimo różnych rozmiarów zdjęc, rozmiar znaku się nie zmieniał. Przykładowo robię zdjęcie 1200x800, oraz 1600x1000, znak jest kwadratowy i ma rozmiary 200x200. Na większym zdjęciu logo jest okej, ale na mniejszym jest powiększone. Mimo że nie zmieniałem rozmiaru znaku pod zdjęcie.
A czy oba zdjęcia oglądasz w powiększeniu 100% ??
Bo jak ustawisz stały rozmiar znaku wodnego, to będzie on stały.
sebjak92
27-01-2014, 20:57
Zdjęcia oglądam już w efekcie końcowym, wywołane z Photoshopa czy też Lightrooma.
Zdjęcia oglądam już w efekcie końcowym, wywołane z Photoshopa czy też Lightrooma.
Nie pytam się w jakim efekcie, a w jakim powiększeniu - czy całe zdjęcia na ekranie, czy 1:1 ?? I jaką masz rozdzielczość ekranu ??