PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zjawisko pary na LCD w Samsungu NX, skad?

Mekano
26-01-2014, 21:12
Zaczynam sie zastanawiac, nad dziwnym zjawiskiem ktorego dopada mojego Samsunga NX1000, moze ktos wpadnie na pomysl, skad sie to bierze, albo gdzie szukac przyczyny..?

Aparat nosze w malym plecaku (ale nie dedykowanym do aparatow), po wyciagnieciu go, w sloneczny cieply dzien, po okolo 10 minutach plus-minus, na LCD zaczyna sie pojawiac kwadratowa jakby para, nie wiem w ogole co to jest, NA LCD nic praktycznie nie widac, bardzo to przeszkadza, jest tylko obramowka w ksztalcie bardzo wyblaklego kwadratu, przez okolo godzine tak jest, potem ten kwadrat robi sie mniejszy i mniejszy az jest male kolko i znika..
no i to by bylo na tyle, ten objaw nie ingeruje absolutnie w zdjecia, po prostu to sie tyczy tylko LCD w sloneczny dzien, jak przyslonie reka slonce to jest duzo lepiej, ale i tak strasznie to przeszkadza, nigdy wczesniej Samsung nie pokazywal mi takich niespodzianek, dopiero zdarzylo sie to ze trzy razy.. w tym miesiacu...
i tak sobie mysle co to moze byc, co to jest? Ktos ma jakis pomysl?
Czy to mozliwe, zeby to bylo od plecaka? Bo w sumie tylko to przychodzi mi na mysl, choc w tym samym plecaku nosze tez czasem Nexa i z nim wszystko OK.. wiec dziwne bylo by gdyby to bylo od plecaka, ale innych pomyslow nie mam..
i tak bede to sprawdzac, w tym tygodniu wloze go do czegos innego.. ale jesli to wina tego w czym sie nosi.. to chyba to jest troche dziwne, nie uwazacie? albo napiszcie co o tym sadzicie..
Dla mnie to dziwna sytuacja..

puch24
26-01-2014, 21:25
Może spróbuj to zjawisko sfotografować innym aparatem i pokaż zdjęcia.

koniecpolska
26-01-2014, 21:39
Pewnie się LCD psuje.

Mekano
26-01-2014, 21:39
ok, tez o tym pomyslalam, bo chyba ciezko to sobie wyobrazic? Niemniej jednak, jestem bardzo tym zaskoczona, bo to naprawde dziwny objaw. Wyglada to tak, jakby byla naklejona wyblakla folia jakas, ktora przeszkadza w robieniu zdjec, bo prawie nic nie widac, w zasadzie obramowka tego LCD jest tylko normalna czyli jakies 5mm/1cm.. gdzie sie domyslasz, czy zdjecie bedzie w miare okej.. cala sytuacja jest po prostu dla mnie zaskoczeniem i probuje znalezc przyczyne.. jutro postaram sie pokazac zdjecie jak to wyglada..

Mekano
26-01-2014, 21:42
Pewnie się LCD psuje.

Czy ja wiem? Przeciez jak mam aparat w domu, wlaczylabym go teraz, to jest ok...
Ja mysle, ze to jakas para.. w sumie taka zagadka, ze nie chce nic myslec, bo nie wiem co jest grane..

clusca
27-01-2014, 18:56
Co to znaczy w słoneczny ciepły dzień? Jaka temperatura, jaka wilgotność względna powietrza na zewnątrz? Gdzie w domu trzymasz aparat (znów temperatura i wilgotność względna)? Jakaś klimatyzacja, która by osuszała powietrze w pomieszczeniu? A może basen, który by je nawilżał :)
Zapewne w okolicach LCD zachodzi jakaś przemiana fizyczna powietrza, z którego w aparacie wykrapla się wilgoć, którą w postaci mgły/pary widać na LCD.

Mekano
27-01-2014, 22:17
Jak jest np. na dworze pochmurno np. dzis, to 0 problemow, dlatego nie moglam zrobic zdjecia LCD, bo problem nie wystapil, ale jak jest caly czas slonce, to po jakims czasie, ekran LCD robi sie jakis dziwny i przybiera kwadratowa wyblakla poswiate na okolo godzine.. i potem samo znika..
Wroce do tego za jakis czas i bede to zjawisko obserwowac, na razie niemniej jednak widac, ze Samsung zastosowal jakies dziwne materialy do systemu NX, bo z innym aparatem nie mam tego typu problemow.

Mcarto
28-01-2014, 03:02
Aparat się nagrzewa... wilgoć z wnętrza paruje i osiada na chłodniejszym LCD - czy może to być przyczyną??

Wyjmij baterię, kartę, odłącz obiektyw i pozostaw go (z otwartą klapką od baterii) w ciepłym i suchym miejscu na kilkanaście godzin. Możesz go zawinąć w ściereczkę z mikrofibry ew. wsadzić do papierowej koperty aby matryca się nie zakurzyła.

Mekano
01-02-2014, 15:09
Mcarto, posluchalam Twojej rady (choc tak samo mi to przyszlo na mysl), aparat lezy luzem juz pare dni tak, zobaczymy co z tego wyjdzie..