Zobacz pełną wersję : Zmiana systemu
Kopytkov
26-01-2014, 16:46
Witam,
pewnie już podobnych tematów było tysiąc, ale w moim przypadku wymagania są dosyć sprecyzowane.
Powoli tracę już cierpliwość do canona. Ciągle jazdy z AF.
Aktualnie posiadam 1Ds mk II i 6D. Do tego 85L. Jestem właśnie w trakcie zmian sprzętu więc w sumie zmiana systemu też wchodzi w grę.
1Ds miał FF z 85L, po interwencji żytniej z kiepskiej współpracy zrobił się dramat...przy odległości ostrzenia około 270cm mam front focus 26 cm :) oczywiście na pełnej dziurze. Po prostu miód i poezja.
Docelowo miał być zestaw 1Ds + 6D oraz sigma 35 1.4, 85L i 135L.
Ostatnio przebierałem sigmę i był jakiś dramat. Na obu aparatach BF (czasem BF), dwie sztuki przy ostrzeniu bliżej nieskończoności dawały mydlany obrazek.... oczywiście obiektywu nie kupiłem.
Generalnie potrzebuję coś uniwersalnego, lekkiego, pełną klatką, koniecznie z GPS do podróżowania. Do tego docelowo miał służyć 6D i sigma + 135L. Do tego coś do trzaskania portretów.
Powoli zastanawiam się czy nie kupić D610 lub dołożyć do D800. Do tego przystawka GPS obowiązkowo.
Problem mam tylko ze szkłami portretowymi. O ile odkąd sigma zaczyna wypuszczać takie perełki to brak alternatywy w postaci 35L w nikonie przestał istnieć. Na pewno wybiorę sigmę.
Tylko co wybrać zamiast 85L i 135L? Jak się ma 85tka 1.4 nikonowska? z tego co patrzyłem dla 135mm nie ma alternatywy. Z góry dziękuję za jakieś sugestie.
Pozdrawiam,
Mariusz888
26-01-2014, 17:12
Alternatywą jest Zeiss 85/1.4 i Zeiss 135/2 :) Z puszek wolałbym D800 niż D610. Generalnie z dwoma wymienionymi szkłami na pewno nie będzie problemów w temacie portretu - nie wiem tylko czy MF Ci pasuje - temat ostrzenia MF jest mocno wyolbrzymiony - ja generalnie nie miałem nigdy problemów z MF na puszkach Nikona i byłem z MF bardzo zadowolony mimo posiadania nowych szkieł z AF-S'em ;)
Kopytkov
26-01-2014, 17:32
troche się boję ostrzenia manualnego...ostrzysz na matówkę czy na potwierdzenie ostrości? :)
Mariusz888
26-01-2014, 17:48
Można i na to i na to - ja mając nakręcone DK17m ostrzyłem praktycznie "na oko" w sensie że patrzyłem czy jest ostro czy nie - i w sumie miałem większy odsetek trafionych niż z AF'em ;) Zresztą Zeissem 85/1.4 to ostrzyłem mając kiedyś jeszcze D200 bez żadnego powiększacza wizjera i też spokojnie trafiałem nawet na f1.4 :)
Tylko co wybrać zamiast 85L i 135L? Jak się ma 85tka 1.4 nikonowska? z tego co patrzyłem dla 135mm nie ma alternatywy. Z góry dziękuję za jakieś sugestie.
Zeiss 135mm F1.8 oraz Zeiss 85 1.4 jest w wersji z AF pod Sony.
Sony SLT-A99V ma wbudowany GPS.
Problem mam tylko ze szkłami portretowymi. O ile odkąd sigma zaczyna wypuszczać takie perełki to brak alternatywy w postaci 35L w nikonie przestał istnieć. Na pewno wybiorę sigmę.
Pozdrawiam,
Zrobiliśmy porównanie jasnych 85 (L i 1.4D) na D800 i 5DMKIII, są też pliki RAW więc możesz sam ocenić różnicę w obrazku, może trochę ułatwi ci to w podjęciu decyzji:
http://lenspro.pl/konfrontacja-jasnych-85-canon-vs-nikon/
Kopytkov
26-01-2014, 19:49
Zrobiliśmy porównanie jasnych 85 (L i 1.4D) na D800 i 5DMKIII, są też pliki RAW więc możesz sam ocenić różnicę w obrazku, może trochę ułatwi ci to w podjęciu decyzji:
http://lenspro.pl/konfrontacja-jasnych-85-canon-vs-nikon/
Oooooo to zacnie. Właśnie to będzie najlepsze do oceny.
Sony raczej odpada, poza tym ta 85tka zeissa jest słaba z tego co czytałem.
Mariusz888
26-01-2014, 20:54
Sony raczej odpada, poza tym ta 85tka zeissa jest słaba z tego co czytałem.
Może ta w Sony tak, ale nie wiem bo z tą do Sony się nie zetknąłem ale tej Z85/1.4 ZF do Nikona to bym słabą nie nazwał ;) wg mnie to jest lepsza niż systemowe 1.4D i 1.4G ;)
Kopytkov
26-01-2014, 23:44
Mariusz :) problemem z którym się borykam jest AF zatem zmiana systemu na Nikona i pracowanie na manualnych szkłach jest krótko mówiąc bezsensu :)
mi się bardzo podoba obrazek z 1Ds więc do niego też są te zeissy :)
z tego co patrzyłem dla 135mm nie ma alternatywy.
Jest. (http://www.ceneo.pl/17762349)
Oprócz nikonowskiej 85 masz jeszcze Sigmę przecież. Zdecydowanie daje rade to szkło, proponuję rozważyć :)
Witam,
Generalnie potrzebuję coś uniwersalnego, lekkiego, pełną klatką, koniecznie z GPS do podróżowania. Do tego docelowo miał służyć 6D i sigma + 135L. Do tego coś do trzaskania portretów.
Moim zdaniem, przy takich oczekiwaniach zamiana systemu Canon na Nikon może okazać się nietrafiona. Korpusy i obiektywy Nikona nie są ani mniejsze ani lżejsze od Canona. To tak jakbyś zamienił pustaka na dwie cegły. Co do GPS to się nie wypowiadam bo używam tylko w aucie :-) Uniwersalność obu systemów jest na podobnym poziomie. Jak robisz zdjęcia sportowe typu rajdy samochodowe, motorowe, piłka i inne wymagające szybkiego AF to tym wypadku może ma to sens. Uniwersalne, małe i lekkie są niektóre bezlusterkowce ale niestety nie jest to FX.
Przy 1Ds takie D610 to mała zabawka ;) Skoro kolega jest przyzwyczajony do takich puszek to zmiana na taki korpus na pewno będzie odczuwalna. Ale chyba w zmianie głównie chodzi o AF, więc to imo jak najbardziej słuszny kierunek zmiany (pomimo tego co się czyta na forach).
Kopytkov
27-01-2014, 20:30
Tak, to nikona pcha mnie jedynie AF. Cała reszta bardziej mi odpowiada u canona. Tylko co z tego, że 85L i 135L daje genialny obrazek jak ostrość zamiast na oczach to jest na ramieniu...albo gdzieś w kosmosie. A serwis reguluje system tak, że jest jeszcze gorzej. Masakra.
Ta 135 co kolega wcześniej linkował to z tego co czytam jest lipa.
Na setki uzytkownikow 6D+135L w Polsce i Niemczech (na tych forach jestem aktywny) jestes pierwsza osoba, ktora ma problemy z AF-em. Albo jestes kosmicznym pechowcem, albo...
Ja bym wysyłał sprzęt do oporu, aż ustawią, przedmuchaj sensor AF.
Kopytkov,
proponuję, byś poszukał jakiegoś foto-zjazdu, foto-zlotu, foto-pleneru, lub jakiejkolwiek innej okazji (np. kogoś, kto mieszka w Twojej okolicy), gdzie będzie szansa spotkania kogoś, kto ma sprzęt, który chcesz kupić, i będziesz mógł go obejrzeć i wypróbować praktycznie dokładniej niż w sklepie. Często bywa tak, że człowiek się na coś napali, wyda kasę, a potem jest rozczarowany.
Ta 135 co kolega wcześniej linkował to z tego co czytam jest lipa.Zapewne też wyczytałeś (tak wynika z pierwszego twojego postu - że chcesz sigmę 1.4), że nikonowska 35/1.4 to lipa (bo tak wyszło na optyczne). Tymczasem zawodowcy robiący śluby są z tej 35/1.4 zadowoleni (i siedzą cicho nie pisząc nic na forum).
Jesli wierzyć testom to canonowski 35/1.4 powinien być zdyskwalifikowany za monstrualną winietę. A canonierzy (slubniacy) są ze szkła zadowoleni, bo lubią winietę.
Co do nikkorów 105 i 135 DC to użytkownicy chwalą je za rysunek. Natomiast canonierzy 135L za ostrość. Pytanie tylko co w portretówce jest ważniejsze - ostrość czy rysunek.
Nie ulegaj stereotypowym poglądom czy samym testom ostrości. W pewnych sprawach słuchaj co piszą bardziej doświadczeni użytkownicy. I kup Leicę ;)
Tymczasem zawodowcy robiący śluby są z tej 35/1.4 zadowoleni (i siedzą cicho nie pisząc nic na forum).
Zawodowcy nie robią ślubów...
Robią. Fotografia ma wiele twarzy. Niektórzy utrzymują sie z fotografowania slubów - można ich uznać za zawodowych fotografów.
Albo zaczniemy dyskutować kto jest zawodowym fotografem. :)
Jest nim też pan mający punkt foto robiący zdjęcia legitymacyjne (mający lab i sklepik), jest nim studyjniak i jest nim fotoreporter prasowy.
Stąd też czasem dyskusje na forum są tak trudne - te zawody mają różne potrzeby. Do tego dochodzą pasjonaci historii, kolekcjonerzy sprzętu, miłośnicy analogów. Bardzo trudno się prowadzi dyskusje na forum nie wiedząc z kim się rozmawia.
Stąd też czasem dyskusje na forum są tak trudne - te zawody mają różne potrzeby.
Rozmowy nie są trudne z powodu różnych potrzeb... tylko z powodu braku umiejętności myślenia abstrakcyjnego u części populacji.
Kopytkov
28-01-2014, 21:19
Jeżeli ktoś utrzymuje się z robienia zdjęć to jest zawodowcem. Wydaje mi się, że w tej materii to dość oczywiste...
Nie mam aktualnie 135L a problemy z AF najbardziej odczuwam w 1Ds... i braku kompetencji serwisu. Można słać 100 razy i za każdym razem będzie wracało źle wyregulowane a serwis będzie się upierał, że jest dobrze. Nonsens.
Mam straszną słabość do 1Ds bo daje kapitalny obrazek, dokładnie taki jaki mi się podoba. 6D już ma inny. Problem z AF w 6D mam z 85L po regulacji. Sęk w tym, że pomimo mikroregulacji nie da się tego skorygować bo przy ostrzeniu blisko jest prawie ok, a FF powiększa się im bardziej ostrzy się na nieskończoność... przy świetle 1.2 to się naprawdę rzuca w oczy...
w ogóle to dzięki za fajne przyjęcie, bez jadu i merytorycznie. na tym innym forum atmosfera trochę gorsza ;-)
Chyba faktycznie umówie się z kimś kto włada nikonem w celach testowych :)
Fajny obrazek ma jeszcze stare 5D, ale nie wiem jak teraz z rynkiem wtórnym i kompetencjami serwisu w jego materii.
Kopytkov
29-01-2014, 17:34
Fajny obrazek ma jeszcze stare 5D, ale nie wiem jak teraz z rynkiem wtórnym i kompetencjami serwisu w jego materii.Stare 5D miałem i mogę stwierdzić, że ma ciut gorszy obrazek od 1Ds :) a z kompetencjami jak z kompetencjami...nie są zależne od puszki...
Kolekcjoner
31-01-2014, 22:53
w ogóle to dzięki za fajne przyjęcie, bez jadu i merytorycznie. na tym innym forum atmosfera trochę gorsza ;-)
Biedactwo, a któż to cię tak skrzywdził na tym "innym forum"? ;)
Też mnie dziwi przypadłość w Twoim 135L, bo po przeczytaniu wielu opinii postanowiłem kupić używkę wysyłkowo i co? i żadnych problemów, ostry i celny ze starym 5D bardzo dobrze się dogadywali. Jak dla mnie to jedno z ostrzejszych canonowych szkieł. Jak podjąłeś decyzję o zmianie to zmieniaj, ale jak to mówią wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;)
Pozdr.
Kopytkov
01-02-2014, 10:42
Biedactwo, a któż to cię tak skrzywdził na tym "innym forum"? ;)
Hehehe Kolekcjoner, po prostu oczami wyobraźni widzę gościa z nikonem który zakłada taki temat na canonie ;-)
Kolekcjoner
01-02-2014, 17:04
Istnieje kilka takich tematów, nawet ostatnio ktoś założył podobny i jakoś nic się nie dzieje, bajdy opowiadasz 8-).
Kopytkov
01-02-2014, 18:04
Hehe, mam tam konto 2 miesiące dłużej niż Ty więc widziałem więcej ;-)
Kolekcjoner
01-02-2014, 21:42
To może chcesz bana skoro tak Ci tam źle 8-)?
Kopytkov
01-02-2014, 23:50
Hehehe nie skorzystam :P