PDA

Zobacz pełną wersję : NISSIN Di866 Mark II czy Nikon SB-700 lub SB-910

Nikodemo
25-01-2014, 18:26
NISSIN Di866 Mark II czy Nikon SB-700 lub SB-910. Którą wybrać biorąc pod uwagę możliwości-cena. Czy któraś ma możliwość robienia zdjęć w serii z błyskiem. Lub jakaś inna która dobrze by działała w automacie zarówno w pomieszczeniach jak i na zewnątrz i można by było w razie potrzeby łatwo wprowadzić korektę błysku bez konieczności przeliczania wartości przesłon, ISO i czasu. Bo w tej chwili muszę tak robić błyskając lampą wbudowaną odbijając światło od sufitu bo kompensacja błysku w TTL to tylko 1EV w moim body(D90)

adolfik9501
25-01-2014, 19:40
Każda z nich działa w serii (wiele zdjęć, każde z błyskiem, ich ilość oczywiście zależy od potrzebnej mocy błysku i szybkości serii). Każda ma kompensację +/- 3EV z krokiem 1/3EV.

GonzoG
25-01-2014, 19:45
Czy któraś ma możliwość robienia zdjęć w serii z błyskiem.

Chyba wszystkie lampy aktualnie mają taką możliwość. Nawet YN-468II za 360zł.

Lub jakaś inna która dobrze by działała w automacie zarówno w pomieszczeniach jak i na zewnątrz i można by było w razie potrzeby łatwo wprowadzić korektę błysku bez konieczności przeliczania wartości przesłon, ISO i czasu.

Korektę w każdej lampie wprowadza się w taki sam sposób - w EV. Nie ma innych możliwości - i nie trzeba nic przy tym liczyć, w końcu od czegoś ten TTL jest.

A czy będą dobrze działały - każdej lampy trzeba się nauczyć. Jedne lepiej pracują w trybie TTL-BL, inne lepiej w TTL, a jeszcze inne zawsze prześwietlają o 2/3 EV.

A łatwe wprowadzanie korekty - Di866 mk II wymaga tylko zatwierdzenia zmiany, SB-900/910 i SB-700 wymagają najpierw po naciskania kilku guzików, a później znowu zatwierdzenia zmian.
Najłatwiej robi się to w Metzach 48 i 50, Nissinach Di622 mk II, Di600 i chyba Di700 - naciska guzik +/- i wprowadzona już jest korekta.

Bo w tej chwili muszę tak robić błyskając lampą wbudowaną odbijając światło od sufitu bo kompensacja błysku w TTL to tylko 1EV w moim body(D90)
W body będzie tylko +1 EV.
Jednak przy odbijaniu radzę przełączyć pomiar światła na punktowy - jedyny sposób wyłączenia TTL-BL w lampie wbudowanej. Tym samym zdjęcia będą mocniej naświetlone.
Z resztą przy lampie zewnętrznej też będziesz musiał znaleźć takie ustawienia, które Ciebie zadowolą.

A którą lampę - najlepiej SB-910, bo to Nikon

Nikodemo
25-01-2014, 20:32
Dzieki za odpowiedz. Tez myśle o SB910, mam jeszcze trochę czasu do zakupu poczytam i podumam.

Drack
30-01-2014, 11:47
Drodzy koledzy podepnę się pod temat. Zamierzam zakupić zestaw lampa, wyzwalacz. Założenia: tanio lecz nie kosztem funkcjonalności. Myślałem nad lampką Yongnuo YN-568EX ale po przewertowaniu kilku wątków mam mieszane uczucia :). Jestem w stanie dołożyć te 200zł do Nissin D-i866 Mark II tylko czy warto a jeżeli tak to dlaczego? Wyzwalacz jaki wpadł mi w oko to Yongnuo 622N http://allegro.pl/yongnuo-622n-wyzwalacz-lamp-nikon-ittl-ttl-autofp-i3902885986.html czy będzie on umożliwiał pełną funkcjonalność w/w lampek? Ewentualnie jaki najtańszy z obsługą w pełnym zakresie? Na koniec dopowiem, iż posiadam aktualnie body d5100 aczkolwiek lampa ma posłużyć później jako druga lub zapasowa, nie chcę dwa razy pieniążków wydawać. Dużo się naczytałem i mam troszkę mętlik w głowie więc zdecydowałem się zapytać osobiście przed podjęciem decyzji, a zamierzam jak najszybciej zakupić sprzęt i uczyć się zdalnego błyskania jak i czerpać z tego radość.

Nikodemo
31-01-2014, 22:28
Z tego co przeczytałem gdzieś już teraz nie pamiętam gdzie Nissin D-i866 Mark II dorównuje możliwościami SB 910, więc chyba warto.

Drack
31-01-2014, 22:54
Z tego co przeczytałem gdzieś już teraz nie pamiętam gdzie Nissin D-i866 Mark II dorównuje możliwościami SB 910, więc chyba warto.
Dzięki za odpowiedź teraz muszę przemyśleć sprawę kupna, ponieważ dumałem nad zmianą body na D90 aczkolwiek raczej pozostanę jeszcze na 2-3lata przy D5100. W zwiazku w powyższym mam dwie opcje, pierwsza: zamiast YN-568EX zakupie YN-565EX gdyż i tak nie skorzystam z HSS przez te najbliższe 3lata a później lampa będzie pracować jako druga lub zapas, tylko czy oby napewno będę potrzebował dwie lamy tego nie jestem jeszcze pewien, więc muszę przemyśleć czy od razu nie kupić D-i866. Jest nad czym dumać gdyż YN-565EX można kupić już za 500zł. Druga opcja kupić nissina. Pozdrawiam.
EDIT:
Jeszcze pytanie czy Yongnuo 622 będzie w 100% współgrał z lampą Di-866? :)

Nikodemo
01-02-2014, 01:51
Czy będzie współgrał tego nie wiem ale moja rada- najpierw naucz się robić zdjęcia jedną lampą a dopiero potem myśl o drugiej. Ja też chcę kupić lampę i na razie nawet nie myślę o drugiej bo wydaje mi się że opanowanie jednej sztuki będzie trudne a co dopiero dwóch. Bo można do jednej stosować parasolki, dyfuzory, blendy, zmieniać kąt, a co dopiero z dwoma lampami.

Drack
01-02-2014, 16:25
Czy będzie współgrał tego nie wiem ale moja rada- najpierw naucz się robić zdjęcia jedną lampą a dopiero potem myśl o drugiej. Ja też chcę kupić lampę i na razie nawet nie myślę o drugiej bo wydaje mi się że opanowanie jednej sztuki będzie trudne a co dopiero dwóch. Bo można do jednej stosować parasolki, dyfuzory, blendy, zmieniać kąt, a co dopiero z dwoma lampami.

Oczywiście iż najpierw nauka jedną lampą, ale dziękuję za uwagę, być może troszkę się za bardzo rozwodzę z wyborem ale po prostu nie chcę się za dwa trzy lata obudzić iż przydała by się jednak lama np: mocniejsza z i-ttl, hss itd. Blendę już mam jeszcze planuje zakupić parasolkę i może później softboxa.

P.S. Zakupiłem wczoraj na allegro di-866 mark II używaną za 699zł :) jeszcze 1,5roku gwarancji w idealnym stanie. Co do wyzwalacza podejdę do sklepu i zobaczę czy będzie działać ale słyszałem, że tak ;)

Nikodemo
02-02-2014, 01:08
Jak potestujesz podziel się wrażeniami bo też mnie kusi na tą lampę.

Drack
02-02-2014, 01:25
Jak potestujesz podziel się wrażeniami bo też mnie kusi na tą lampę.
Nie postaram się zawieść ;) jeszcze kupię wyzwalacz i będę testował w miarę moich umiejętności.

Drack
05-02-2014, 19:28
Dzisiaj doszła do mnie paczka z lampą di-866MarkII. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, lampa wbrew niektórym opinią bardzo prosta w obsłudze, jedynie trzeba sobie wyłączyć podświetlanie wyświetlacza w ustawieniach żeby się nie włączał każdorazowo przy naciśnięciu spustu migawki. Jutro postaram się podjechać do sklepu po jakiś wyzwalacz i sprawdzić czy będzie działał prawidłowo gdyż jak się naczytałem to mam wątpliwości że pójdzie w TTL.

GonzoG
05-02-2014, 19:33
Dzisiaj doszła do mnie paczka z lampą di-866MarkII. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, lampa wbrew niektórym opinią bardzo prosta w obsłudze, jedynie trzeba sobie wyłączyć podświetlanie wyświetlacza w ustawieniach żeby się nie włączał każdorazowo przy naciśnięciu spustu migawki. Jutro postaram się podjechać do sklepu po jakiś wyzwalacz i sprawdzić czy będzie działał prawidłowo gdyż jak się naczytałem to mam wątpliwości że pójdzie w TTL.

O to czy pójdzie, to martwić się nie musisz. Kwestia tylko też, że nie Nissin działa tylko w TTL-BL (nawet na pomiarze punktowym) jeśli masz obiektyw "AF-D" lub nowszy. Więc poprawność naświetlenia zależy od tego jaka jest różnica w odległości lampy i aparatu od obiektu.

Drack
05-02-2014, 19:45
Kwestia tylko też, że nie Nissin działa tylko w TTL-BL (nawet na pomiarze punktowym) jeśli masz obiektyw "AF-D" lub nowszy.
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Działa tylko w ttl-bl czy nie działa? Mam N18-105 i N50mm oba af-s.

GonzoG
05-02-2014, 21:28
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Działa tylko w ttl-bl czy nie działa? Mam N18-105 i N50mm oba af-s.

Jak masz obiektyw "D" lub nowszy (czyli z informacją o odległości) - tylko TTL-BL, albo coś na wzór TTL-BL, jak starsze szkło, to TTL.

Ogólnie chodzi o to, że Nissin zawsze bierze pod uwagę odległość z obiektywu. Jeśli ta odległość lampy jest inna - trzeba wprowadzać korektę. Tak przynajmniej było przy YN-622. Użycie obiektywu bez procesora (Helios) "naprawiało" problem. Czyli użycie obiektywu bez odczytu odległości też to będzie robić.

Różnica między TTL, a TTL-BL jest taka, że TTL-BL bierze pod uwagę odległość do obiektu (poza kilkoma innymi rzeczami).

staszekkk
27-05-2014, 16:21
Do Nissina niestety trzeba kupic oryginalny kabel TTL koszt ok 170 zl. Na zamiennikach niestety nie dziala.[przerabialem juz ten temat]. Takze na przyszłość dla kupujących trzeba doliczyć ten koszt jesli ktos planuje rozszerzyc wykorzystanie tej marki w swojej profesji.

adolfik9501
27-05-2014, 17:22
Oryginalny Nissina, czy oryginalny Nikona? Wszak kabel Nissina to zamiennik ;)