PDA

Zobacz pełną wersję : Velbon Sherpa 600 - jaka wersja?

Marcosinus
25-01-2014, 14:56
W necie dużo się mówi, że to dobry statyw itp. więc zdecydowałem się go kupić. Teraz mam problem, bo nie wiem, jakie są różnice pomiędzy oznaczeniami... Szukałem w google i nie znalazło nic, poza tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=823) tematem. Chciałem troszkę odświeżyć, bo prawie 10 lat minęło, a i tak nie została podana dokładnie odpowiedź. Na dodatek pojawiły się nowe (chyba) wersje. W necie znalazłem 600R, 600N, 600RN, 600R/F, którą z nich wybrać, czym one się różnią?

nick-on
25-01-2014, 18:46
Nie wiem, jakie są różnice między r i n, ale mam bardzo złe doświadczenia z Sherpą 600R. Od początku statyw nie był prosty (chyba problem z kątem nachylenia nóg), po jakimś czasie obluzowała się jedna noga, poszedł do naprawy i na dłuższą metę niewiele to dało, bo i tak się wyłamała. Nie wiem, czy miałem pecha, czy takie rzeczy się częściej z Velbonem dzieją, ale ja już nigdy więcej Velbona nie kupię i innym też odradzam...

mmac
25-01-2014, 23:42
I jak zwykle opinie będą różne. Używam 600R, wprawdzie niezbyt intensywnie, ale póki co nie mogę złego słowa powiedzieć. Statyw stabilny, wysokość mi odpowiada (mam tylko 170 cm wzrostu :sad:). Głowica się sprawdza dla amatora. Na minus dla mobilnych zastosowań to waga, długość po złożeniu (coś za coś) oraz metalowe nogi nie pokryte żadną pianką - zimą "parzy" w ręce.

xMAREKx
01-02-2014, 00:57
Velbon Sherpa 600R posiadam i nie polecam. Mnie zawiodła głowica, która jest w zestawie, zawiodła bo lubi popuszczać. Lustrzanka plus obiektyw 18-70, 70-300vr, 24-70/2,8 z każdym z nich popuszcza. Nawet jeśli ją skręce z całych sił to i tak aparat z obiektywem powoli opada. Dzieje się to tak powoli że normalnie się tego nie dostrzega, dopiero podczas nocnych zdjęć przy czasach 10, 15, 30 sekund powoduje nieostrość spowodowaną pionowym rozmyciem. Statyw ma nośność 3,5kg a nie potrafi utrzymać 1,5-2kg.

Problem rozwiązałem kupując głowice Manfrotto 410, zapłaciłem za nią dwa razy wiecej niż za statyw.

Co do wagi statywu to tylko 2kg i jest to lekki zestaw.