Zobacz pełną wersję : Zmiana z 17-70 na 18-105
Obecnie posiadam Sigme 17-70 HSM Macro. Nie jest zły ale szału też nie ma: pracuje poprawnie. Ale zastanawiam się na zamianą na kitowy 18-105, ktory jest sprzedawany w zestawie z D90. Czy można jednoznacznie potwierdzić, że taka zamiana będzie zauważalna w jakości zdjęć i ma sens?
Różnica w jasności nie ma dla Ciebie znaczenia ?.
Nie priorytetowe: głównie fotografuję na zewnątrz. Ważniejsze dla mnie jest aby zdjęcia były ostre. Więc może powinienem raczej zapytać czy 18-105 będzie rysował ostrzej w porownaniu z Sigmą? No i czy te 35 mm różnicy to znacząca różnica? Nie mam żadnej skali porównawczej: D80 i Sigma 17-70 to mój pierwszy i jak na razie jedyny zestaw, z którym miałem do czynienia. Fotografuję głównie na zewnątrz: fotografia rodzinna, krajobrazowa, turystyczna, street-foto.
Nie wiem jaki poziom ostrości przyjmujesz. Ale 18-105 bym ostrym nie nazwał. Fakt że mam teraz porównanie z inną półką cenową. Ale różnica jest kolosalna.
nikoniarz
25-01-2014, 15:16
Skoro masz już zooma to może dokup coś jasnego, np. 35mm f/1.8?? Stosunkowo uniwersalna stałka- nada się do fotografii jaką preferujesz, a przy okazji poradzi sobie w trudniejszych warunkach oświetleniowych...
Problem w tym, że nie mam ŻADNEJ skali porównawczej. Jak mówiłem jest to mój pierwszy sprzęt. I zastanawiam sie czy taka zamiana ma sens, co móglbym zyskać. Na pewno straciłbym nieco na jasności. A co do stałki 35/1,8 to tez rozważam jej zakup, ale to niezależnie od zmiany Sigmy na Nikkora.
stachmuszel
25-01-2014, 16:46
Ja bym nie zamieniał. Z przodu masz o 1 mm szerzej, wierz mi, to dużo, z tylu 35 mm mniej, ale to nie ma takiego znaczenia. Sigma jest jasniejsza i zdecydowanie lepiej zbudowana, ma metalowy bagnet etc. Jedynym imho argumentem za Nikkorem jest sprawna stabilizacja.
Problem w tym, że nie mam ŻADNEJ skali porównawczej. Jak mówiłem jest to mój pierwszy sprzęt. I zastanawiam sie czy taka zamiana ma sens, co móglbym zyskać. Na pewno straciłbym nieco na jasności. A co do stałki 35/1,8 to tez rozważam jej zakup, ale to niezależnie od zmiany Sigmy na Nikkora.
18-105 obrósł legendą. Ma ma bardzo dobry stosunek jakości obrazu w centrum kadru do ceny. W większości egzemplarzy ostrość w centrum kadru jest rewelacyjna. Ot i wszystko.
Sigma 17-70 jest równiejsza mniej ostra w centrum lecz sporo ostrzejsza na bokach, ma szybszy autofokus, jest szersza lecz krótsza i przede wszystkim daje ładniejszy obrazek niż N18-105.
Zakres nikkora jest bardziej uniwersalny i ma stabilizację.
Nie zauważysz ŻADNEJ różnicy w obrazowaniu na korzyść nikkora.
W N35 f/1.8 można się jedynie przyczepić to do ślamazarnego autofocusa. Reszta super (za te pieniądze).
poziomek1978
25-01-2014, 19:02
Ale 18-105 bym ostrym nie nazwał. Fakt że mam teraz porównanie z inną półką cenową. Ale różnica jest kolosalna.
Tak łatwo 18-105 bym nie skreślał zwłaszcza w kontekście jego taniości.
Autor niech oceni czy takie coś (http://www.flickr.com/groups/2533631@N22/) go zadowala. Mój patent to strzelanie seriami + mnóstwo światła dookoła + przymykanie + o 1 wyższy poziom wyostrzania w body. Nie wiem czy da się coś więcej z tego szkła wycisnąć, ale będę dalej eksperymentował ;)
karolznin
25-01-2014, 19:37
Dużo zależy chyba od konkretnego egzemplarza.
Którą masz sigmę, bo są 3 ?
Ja swojego czasu zmieniłem udany egzemplarz nikkora 18-105 na sigmę 17-70 2.8/4,0 (wersja I) i różnica na korzyść sigmy znaczna (wyraźnie ostrzejsza i szybsza), mam ją do tej pory.
Dużo zależy chyba od konkretnego egzemplarza.
Którą masz sigmę, bo są 3 ?
To dla mnie cos nowego. Jak mogę znaleźć info o tym jaki to model?
To dla mnie cos nowego. Jak mogę znaleźć info o tym jaki to model?
Masz Sigma 17–70 mm f/2.8–4.5 DC Macro, czyli to pierwsza wersja jak pamiętam z 2006r. W 2009r weszła Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM. W tamtym roku weszła Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
Za sigma idzie jeszcze minimalna odległość ostrzenia.
Ja kiedyś zamieniłem odwrotnie - nikkora na sigmę i byłem bardzo z tej zmiany zadowolony.
Masz Sigma 17–70 mm f/2.8–4.5 DC Macro, czyli to pierwsza wersja jak pamiętam z 2006r. W 2009r weszła Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM. W tamtym roku weszła Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
Czy to cos znaczy, że pierwsza wersja? Jest lepsza lub gorsza od pozostałych? pod jakim względem?
Napisz jaką masz wersję, to lepiej doradzimy. Miałem tą pierwszą i na 70mm była zdecydowanie lepsza od 18-108. Ale na szerokim końcu już mniej. W sumie, to bardzo fajny i niedoceniany obiektyw. Wkurzał mnie tylki odwrotny kierunek zoomowania.
MstrG stwierdzil, ze jest to pierwsza wersja, w jaki sposob sprawdzic to?
Przemek-83
26-01-2014, 20:59
Trudno stwierdzić co będzie lepsze
Sto piątka ma VR i nieco dłuższą ogniskowa co akurat jest mało ważne.
Sigma jest zdecydowanie lepszym szkłem.Wersja która masz predzej by sie sprawdzila w puszcze ze śrubsztakiem.
Uważam że odpowiednikiem 18-105 jest sigma 18-125 a nie 17-70.
MstrG stwierdzil, ze jest to pierwsza wersja, w jaki sposob sprawdzic to?
Na podstawie Twojej stopki. W telefonie jej nie widziałem. Pierwsza wersja ma jasność 2.8-4.5, a kolejne 2.8-4.0
karolznin
26-01-2014, 21:16
- jest tylko jedna wersją sigmy o świetle 17-70 2.8/4.5 wyprodukowana najwcześniej chyba 2006r
- i dwie wersje sigmy 17-70 28/4.0: -pierwsza 2010r. (którą właśnia posiadam) wychodzi we wszelkich w testach najlepiej i jest znacznie dla mnie lepsza (ostroś, szybkość, obrazek) od nikkora 18-105, który miałem. Drugą wersję tego obiektywu wyprodukowano w 2013r.
Co do obiektywu, który masz ty (zgodnie ze stopką) to ostrość i obrazek powinny być porównywalne, nikkor ma szerszy zakres a sigma za to "pseudo" macro. Sam musisz pomyśleć czego oczekujesz od zmiany.
Najlepiej jak masz możliwość to podepnij sobie nikkora gdzieś w sklepie, cyknij tam także kilka fotek swoją sigmą i porównaj na spokojnie w domu obrazek.
1mm na szerokim końcu to bardzo dużo.
Ja bym zdecydowanie zostawił na Twoim miejscu Sigmę
cz4rnuch
26-01-2014, 23:56
1mm na szerokim końcu to bardzo dużo.
Ja bym zdecydowanie zostawił na Twoim miejscu Sigmę
Różnica oczywiście jest, ale czy to tak bardzo dużo to zależy od tego jak bardzo lubimy dramatyzować ;) <<klik>> (http://img162.imagevenue.com/img.php?image=681468175_3_122_566lo.jpg)
Porównanie autorstwa jegomościa o ksywce Legal.
adrianek32
27-01-2014, 00:23
masz ta wersje http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=10&typ=0&moc=0 ?? czy moze ta: http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=892&typ=0&moc=0 ?? ze stopki wynika ze ta 1
Tak też zrobię: zostawiam Sigmę. Z Waszych wypowiedzi wynika, że są pewne nieduże różnice ale nie widać wyraźnego powodu dla którego zamiana byłaby uzasadniona. Temat można zakończyć.