PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica BENRO GH-2

Tomekk
24-01-2014, 14:08
Cześć,
Mam pytanie - wybaczcie moją znikomą wiedzę na ten temat - przymierzam sie do kupienie głowicy jak w temacie. W planach mam nabycie 300 VRII ale tymczasem będzie z nią pracował 70-200 VRII.
Jakie macie doświadczenia z pracy z tą głowicą z krótszymi obiektywami, czy można do tej głowicy podpiąć aparat jak do zwykłej głowicy kulowej np. D800 z 14-24? Dzięki.

siwy49
24-01-2014, 17:12
Jakie macie doświadczenia z pracy z tą głowicą z krótszymi obiektywami, czy można do tej głowicy podpiąć aparat jak do zwykłej głowicy kulowej np. D800 z 14-24? Dzięki.
Moim zdaniem co do użytkowania z krótkimi obiektywami to raczej się nie będzie nadawała ponieważ trzeba mocować korpus do płytki a nie obiektyw co sprawi że operowanie pokrętłami i przyciskami z lewej strony korpusu będzie bardzo niewygodne.
Głowica tego typu w zasadzie przeznaczona do współpracy z ciężkimi obiektywami, które posiadają stopę do mocowania na statywie.
Dlaczego wybrałeś BENRO GH-2 a nie Triopo DG 3, które jest tańsze prawie o 400zł., sądząc ze zdjęcia jest to praktycznie jedno i to samo.
Oglądając na stronie sprzedawcy BENRO GH-2 nie podają jaki ma udźwig na ilu jest łożyskach i czy w ogóle je posiada z jakiego materiału jest wykonana co ma znaczenie jeśli chodzi o sztywność głowicy.
Z Nikkorem 70-200 VRII będzie współpracowała.

Tomekk
24-01-2014, 17:28
Dziękuję. Też o niej myślałem, dzwoniłem do sklepu i powiedzieli, że różnicę robią materiały z których są zrobione...