PDA

Zobacz pełną wersję : Kursy foto-online

artuss811
23-01-2014, 23:22
Jakie macie zdanie na temat kursów prowadzonych on-line lub jako wideo tu jest przykład http://www.kursy.foto-oko.pl/ a może znacie kursy tego typu którymi warto się zainteresować lub może całkiem darować sobie tą metodę szkoleń

Mr Teatime
23-01-2014, 23:30
Korzystałem z http://www.lynda.com/ jest też podobna platforma Kelbiego http://kelbyone.com/ ceny za abonament nie są wygórowane a kursów jest sporo. Lynda ma darmowy trial 7 dniowy możesz sprawdzić czy Tobie taka forma odpowiada.

artuss811
23-01-2014, 23:34
Korzystałem z http://www.lynda.com/ jest też podobna platforma Kelbiego http://kelbyone.com/ ceny za abonament nie są wygórowane a kursów jest sporo. Lynda ma darmowy trial 7 dniowy możesz sprawdzić czy Tobie taka forma odpowiada.

Jeśli chodzi o mnie to kursy powinny być polsko języczne nie znam na tyle angielskiego, a nie chce sie domyślać zgadywać i zastanawiać się co miał na myśli

biegly
25-01-2014, 13:24
Sam robię takie szkolenia, co zauważyłem najlepiej nauka wychodzi 1:1 Online lub z daną osobą.
Po obejrzeniu filmów który możesz sobie zakupić , twoja wiedza zostanie powiększona o dany zakres.
Jednak pytania i wątpliwości jakie będziesz miał zostaną z Tobą - film nie odpowie!

Jeszcze jedna rzecz, nie można się*spodziewać ze po godzinie takiego kuru będziesz świetny!
Kursy/warsztaty pokazują jak robić i w jaki sposób wykorzystać tę wiedzę, jednak do wszystkiego trzeba czasu oraz doświadczenia.
Dobra wiedza kosztuje czas i pieniądze, teraz jak bardzo chcesz się*poświęcić?

artuss811
25-01-2014, 14:48
Sam robię takie szkolenia, co zauważyłem najlepiej nauka wychodzi 1:1 Online lub z daną osobą.
Po obejrzeniu filmów który możesz sobie zakupić , twoja wiedza zostanie powiększona o dany zakres.
Jednak pytania i wątpliwości jakie będziesz miał zostaną z Tobą - film nie odpowie!

Jeszcze jedna rzecz, nie można się*spodziewać ze po godzinie takiego kuru będziesz świetny!
Kursy/warsztaty pokazują jak robić i w jaki sposób wykorzystać tę wiedzę, jednak do wszystkiego trzeba czasu oraz doświadczenia.
Dobra wiedza kosztuje czas i pieniądze, teraz jak bardzo chcesz się*poświęcić?

Zgadzam sią z tobą w każdym przypadku. Obejrzałem chyba całe yt poświęcone fotografii oczywiście w języku pl ale to faktycznie mało, większość to są tylko podstawy żadnych szczegółów nic poza to już wiem dlatego myślę o takich kursach, a to też dlatego że mieszkam w dziurze i do warszawy czy łodzi gdzie jest sporo kursów i warsztatów ale dojazd hotel to już dodatkowe koszta. I stąd pytanie o kursy szkolenia online, wiem że to mld zastąpi plener czy jakiej praktyki w studio ale zawsze jakieś wyjście

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

biegly
25-01-2014, 21:11
Za nim zaczniesz jakikolwiek kurs, warto zapoznać się*najpierw z książkami o fotografii byś w razie czego wiedział o co zapytać! (Piszę tak bo nie znam twoich prac, czy umiejętności)
Czasami wyczuwam, że osoby z bardzo podstawową wiedzą chcą wiedzieć więcej tzw. (sztuczek w photoshopie) myśląc że to coś da w ich zdjęciach podczas obróbki.
Jednak jeśli ktoś nie potrafi wywołać rawa poprawnie, dalej się*będzie gubił się w swojej niewiedzy myśląc że takie warsztaty nic nie dały.

Warto zwrócić uwagę*czy taka osoba ucząca fotografuję i ma jakąkolwiek wiedzę na temat fotografii?
Nie zawsze trzeba być fotografem, by znać program graficzny i uczyć innych ;)
Ja osobiście fotografuję*krajobrazy i na temat fotografii oraz obróbki mogę dużo powiedzieć, jeśli ktoś chce abym nauczył go obrabiać zdjęcia modelek!
Szczerze przyznam że widza moja, jak to robić jest już znacznie mniejsza i tego się nie wstydzę :/ co nie znaczy że nie znam Photoshopa czy Ligtrooma ! ;)

Czasami trzeba zaryzykować, jednak warto wiedzieć czego się*oczekuje i zdawać sprawę z własnej wiedzy!

artuss811
25-01-2014, 21:23
Za nim zaczniesz jakikolwiek kurs, warto zapoznać się*najpierw z książkami o fotografii byś w razie czego wiedział o co zapytać! (Piszę tak bo nie znam twoich prac, czy umiejętności)
Czasami wyczuwam, że osoby z bardzo podstawową wiedzą chcą wiedzieć więcej tzw. (sztuczek w photoshopie) myśląc że to coś da w ich zdjęciach podczas obróbki.
Jednak jeśli ktoś nie potrafi wywołać rawa poprawnie, dalej się*będzie gubił się w swojej niewiedzy myśląc że takie warsztaty nic nie dały.

Warto zwrócić uwagę*czy taka osoba ucząca fotografuję i ma jakąkolwiek wiedzę na temat fotografii?
Nie zawsze trzeba być fotografem, by znać program graficzny i uczyć innych ;)
Ja osobiście fotografuję*krajobrazy i na temat fotografii oraz obróbki mogę dużo powiedzieć, jeśli ktoś chce abym nauczył go obrabiać zdjęcia modelek!
Szczerze przyznam że widza moja, jak to robić jest już znacznie mniejsza i tego się nie wstydzę :/ co nie znaczy że nie znam Photoshopa czy Ligtrooma ! ;)

Czasami trzeba zaryzykować, jednak warto wiedzieć czego się*oczekuje i zdawać sprawę z własnej wiedzy!

Jest coś w tym co piszesz, znam LR ale czasem mam problem z uzyskaniem tego czego bym chciała lub żeby nie zrobić masakry ze zdjęcia

Mr Teatime
25-01-2014, 23:03
Jeżeli film pozostawia Ciebie z jakimiś pytaniami od tego jest forum aby zapytać :).
Książki, praktyka plus wujek google i forum. Być może dłużej i ciężej ale na pewno dowiesz się wszystkiego co Tobie potrzebne.

artuss811
25-01-2014, 23:10
Jeżeli film pozostawia Ciebie z jakimiś pytaniami od tego jest forum aby zapytać :).
Książki, praktyka plus wujek google i forum. Być może dłużej i ciężej ale na pewno dowiesz się wszystkiego co Tobie potrzebne.

Właśnie na forum ciężko o rzetelna informacje zresztą widać to w moim wątku na temat fotografii nocnej. Ale to już przypadłość polaków

skarcity
27-01-2014, 10:46
Właśnie na forum ciężko o rzetelna informacje zresztą widać to w moim wątku na temat fotografii nocnej. Ale to już przypadłość polaków

Nazwy narodowości piszemy z dużej litery. Jak stwierdziłeś, że to przypadłość Polaków? Ile nacji znasz, żeby postawić taką diagnozę? Z mojej obserwacji forów anglojęzycznych stwierdzam, że jest to raczej przypadłość całej populacji homo sapiens.

Moim zdaniem np. to forum jest bardzo wartościowe, i wiele można się tu nauczyć. Trzeba tylko oddzielić ziarno od plew. Dokładając do tego YT i dostępne w sieci tutoriale, można z tego dużo wyciągnąć. Dobrze jest dołączyć do jakiejś lokalnej grupy fotograficznej (np. przy domu kultury), żeby wspólnie pofocić i pogadać o fotografii.

Co do kursów online to jestem sceptyczny. Widziałem próbki i często jest to strata czasu.

Edycja:
Przejrzałem wątek o fotografii nocnej, na który tak psioczysz. Moim zdaniem dostałeś tam solidną dawkę rzetelnych informacji, a w tym wątku obrabiasz pupy osobom, które Ci wtedy pomogły. Gdzie tu sens i logika?

Pozdrawiam

artuss811
27-01-2014, 13:27
Nazwy narodowości piszemy z dużej litery. Jak stwierdziłeś, że to przypadłość Polaków? Ile nacji znasz, żeby postawić taką diagnozę? Z mojej obserwacji forów anglojęzycznych stwierdzam, że jest to raczej przypadłość całej populacji homo sapiens.

Pozdrawiam

Powiedzmy doświadczenie życiowe opinię ludzi mieszkających w innych częściach świata że zawsze nieprzyjemności spotykają ze strony rodaków niż rodowitych mieszkańców

Po obserwacji forum i ludzi którzy tu teraz są uważani za prof a przeglądając ich początkowe posty zadawali tak samo głupie pytania a teraz drwią z innych i ich uwagi, poczytaj książki instrukcje a to sobie popróbuj, a kiedyś byli tacy sami. Doświadczenie inne niż foto szkolisz kogoś a jak coś złapie to zaraz głową w chmury i wielki fachowiec.

A jeśli chodzi o kursy foto to jestem gotów zapłacić komuś kto będzie w stanie przekazać wiedzę która posiada w kompresji bez głupich uwag, drwienia jak to ma miejsce na forum