PDA

Zobacz pełną wersję : Tumax dpt 383 afz

kosi_
23-01-2014, 22:22
witam,
chciałem się podzielić pierwszymi wrażeniami na temat tej lampki. Wachałem się między: Sunpak PZ42X, Yongnuo YN-468II i właśnie Tumax'em. Wybór padł na tą ostatnią mimo, że ciężko cokolwiek znaleźć na jej temat w necie.
Nie ukrywam, że zadecydował stosunek cena-możliwości i jakość o której znalazłem parę pozytywnych postów.
No więc:
po otwarciu paczki ukazało mi się fatalnie wyglądające pudełko (grafik chyba zatrzymał się na estetyce i możliwościach programów z początku lat 90'tych). W pudełku instrukcja w języku ang. na niedbale poskładanej kartce+lampa w standartowym, piankowym woreczku. Sama lampa wygląda dość solidnie i uwaga (mimo, że fotki w necie na to nie wskazywały) stopa jest metalowa!!! Ogólnie nic nie trzeszczy, nie odstaje (dobrze spasowane), robi dobre wrażenie.
Lampa ma podświetlane LCD i fotocele o czym też ciężko znaleźć info. Po wpięciu i zrobieniu paru fotek próbnych stwierdzam (pierwsze wrażenie ofc.): lapa zachowuje się bardzo stabilnie, jest powtarzalna i ładnie wypełnia kadr. Co ważne, mimo informacji w instrukcji że czas ładowania to od 0,5-9 s. (co mogłoby dla wielu sugerować górną granicę) to lampa podczas prób na zykłych (nie nowych) bateriach alkaicznych z reala, ładowała się max 3-4s.
Głowica obraca się w pionie i poziomie z wyczuwalnymi zapadkami w sposób delikatny, ale pewny. Nie ma tu luzów itp.

W weekend będzie w użytku przez 2 dni w warunkach od kościoła poprzez plener, aż do wieczornej imprezy. Wtedy napiszę coś więcej.

MarekSha
31-01-2014, 10:43
Witaj, czy już możesz coś więcej o tym Tumaxie powiedzieć?