PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] brak dystansu / potrzebuję świeżego spojrzenia

binabik
23-01-2014, 11:10
Szanowni,

mam sesję z młodziutką Modelinką do obrobienia;
siedzę nad jednym zdjęciem kilka dni i zatraciłem kompletnie dystans;
poproszę o ocenę / komentarze bo już nie wiem czego nie widzę.

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/AGA01-2.jpg
źródło (http://binabik.eu/nikoniarze/agak/AGA-01.jpg)

RomanZWrocławia
23-01-2014, 11:44
jeśli to jest jak piszesz "młodziutka modelinka" to katastrofalnie wygląda na zdjęciu jej skóra. Na twarzy miejscami zatracona zupełnie jej faktura,w dolnej części policzków na szyi wygląda jak papier ścierny. Zdjęcie wydaje się przeostrzone. Oczy, białka są zbyt idealne - stają się bez wyrazu. W porównaniu z oczami zęby wydają się brzydko szare.

PanAmeba
23-01-2014, 12:01
Przeostrzone, kadr nijaki. Uciąłbym zaraz pod biustem i dodał nieco miejsca na oddech z prawej strony zdjęcia.

Andrzej1974
23-01-2014, 12:47
Hmm... udało ci się pokazać piękną i młodą kobietę w bardzo złym świetle. Obrób to zdjęcie raz jeszcze (ale porządnie) bo w obecnym stanie nadaje się tylko to kosza.

binabik
23-01-2014, 13:06
Hmm... udało ci się pokazać piękną i młodą kobietę w bardzo złym świetle. Obrób to zdjęcie raz jeszcze (ale porządnie) bo w obecnym stanie nadaje się tylko to kosza.

Andrzeju,
rozumiem że to co napisano wyżej:
*skóra
*zęby
*przeostrzenie

coś jeszcze?

josephebeloki
23-01-2014, 16:00
Uwagi jakie ja dostrzegłem:

jeśli chodzi o portret to, zdjęcie nie nadaje się do obróbki, tylko do usunięcia na poziomie korpusu. Zła kompozycja. Niedopuszczalene i podstawowe błędy w ustawieniu twarzy. Poczytaj o portrecie i o podstawowych ustawieniach czy to 2/3 czy centralnie czy profil, a potem eksperymentuj.
światło jest jakby na całości i nie za bardzo nim manewrowałeś w stylu odpowiednich cieni. No ale modelka jest dobrze widocznie naświetlona.
mina nie do pozazdroszczenia... daj jej więcej luzu
ważne jest ułożenie rąk i nóg nawet gdy ich nie widać ... tutaj modelka katastrofalnie wygięła ręce do tyłu, ja wiem, że wtedy piersi idą do przodu i pokazuje się kość obojczyka, ale chyba nie taki był tutaj tego zamiar. Ona jest tutaj wyprostowana jak na rozstrzelanie.
głową też by pasowało delikatnie pochylić... luz luz i jeszcze raz luz

U mnie zdjęcie przeostrzone. Obróbka skóry nie razi więc jak dla mnie jest okej...
Jeszcze jedno co mnie razi to strój, modelka ładna, ale kto ją ubierał to nie wiem ... Weź może na początek załóż jej jakiegoś topa (extremalnie, to oblej jeszcze wodą ;d) i porób luźne fajne portrety, potem niech ubierze coś eleganckiego najlepiej bez wzorków... strasznie one przyciągają uwagę i rozpraszają moim zdaniem. :)

binabik
23-01-2014, 16:02
Uwagi jakie ja dostrzegłem:
......

podziękował
:)