PDA

Zobacz pełną wersję : To samo zdjecie - rozne kolory.

fotouser
22-01-2014, 21:55
Witam
Mam 2 modele della, oba na matrycach TN.
Po lewej:
Contrast Ratio: 1000:1
Brightness: 250 CD/m2

Po prawej:
Contrast Ratio: 500:1
Brightness: 300 CD/m2

Jasnosc/kontrast/wartosc RGB ustawione identycznie i to samo zdjecie wyglada tak:
http://lukaszzawada.pl/nikoniarze/02_DSC_4181.jpg

Patrzac na kolor skory/wlosow jest duza rozbieznosc.

1) O co chodzi? Czy slowo klucz to kalibracja monitora?
2) Czy jest jakiś sposób aby na ekranach innych ludzikow moje kolory były moje. Albo jakiś szablon aby moje ustawienia były jak najbliższe temu co maja inni.
3) Jak przygotować zdjecie do druku abym kolorystycznie był spojny z pania drukarka.

Jestem swiezy i zdziwiony w temacie.
Będę wdzięczny za wiedze.

jbrLAB
22-01-2014, 22:09
Tak. Może pomóc tylko kalibracja monitora. W przypadku tego typu monitorów z tym rodzajem matrycy zamiast kalibracja powinno się raczej doradzić - wymiana na porządny monitor i kalibracja. Ten element jest absolutnie niezbędny jeśli chce się zachować zgodność monitor - druk lub odbitka. Inaczej zawsze będzie loteria.

Pozdrawiamy

fotouser
22-01-2014, 22:19
Tak. Może pomóc tylko kalibracja monitora. W przypadku tego typu monitorów z tym rodzajem matrycy zamiast kalibracja powinno się raczej doradzić - wymiana na porządny monitor i kalibracja. Ten element jest absolutnie niezbędny jeśli chce się zachować zgodność monitor - druk lub odbitka. Inaczej zawsze będzie loteria.

Pozdrawiamy

Dzieki za szybka odpowiedz
Przypuśćmy ze zmieniam monitor na jakiś z ips i kalibruje go.
Rozumiem ze wtedy i tak mam rozjazd z monitorami "zwykłych zjadaczy chleba" którzy maja tn?

jbrLAB
22-01-2014, 22:25
Ips nie jest też lekarstwem na całe zło. Nie jesteśmy kompetentni do tego, żeby wypowiadać się o możliwościach w zakresie reprodukcji barw poszczególnych monitorów czy rodzajów matryc. Z praktycznego punktu widzenia - nie powinieneś się przejmować "innymi zjadaczami chleba" i ich monitorami. Priorytetem dla Ciebie i twojej pracy powinny być narzędzia, którymi się posługujesz i taki ich dobór aby w miarę możliwości nie ograniczały Twojego warsztatu a co za tym idzie rezultatu jaki jesteś w stanie osiągnąć na papierze (wydruk / odbitka).

Pozdrawiamy

fotouser
22-01-2014, 23:31
Ips nie jest też lekarstwem na całe zło. Nie jesteśmy kompetentni do tego, żeby wypowiadać się o możliwościach w zakresie reprodukcji barw poszczególnych monitorów czy rodzajów matryc. Z praktycznego punktu widzenia - nie powinieneś się przejmować "innymi zjadaczami chleba" i ich monitorami. Priorytetem dla Ciebie i twojej pracy powinny być narzędzia, którymi się posługujesz i taki ich dobór aby w miarę możliwości nie ograniczały Twojego warsztatu a co za tym idzie rezultatu jaki jesteś w stanie osiągnąć na papierze (wydruk / odbitka).

Pozdrawiamy

Fotografuje hobbystycznie i robie zdjęcia dla siebie/znajomych, wiec rezultat przewaznie pozostaje na monitorze.
Drugi monitor dostawiłem niedawno, stad moje zdziwienie ze roznice sa tak duże.

Od przybytku miała glowa nie bolec, a tu proszę.
Zdziwienie.

Greg77
25-01-2014, 01:47
Zwykli zjadacze chleba i tak nie zwroca uwagi na kolory zdjecia, dla nich bedzie pieknie lub be, jednak wazne zebys Ty widzial to co trzeba, zebys mogl pochwalic sie komus kto w miare zna temat i nie spalic sie ze wstydu, ze twoj "blekit" jest foioletowy. Temat matryc i monitorow to temat rzeka, pewne jest to, ze matryce TN nadaja sie do biura, sam widzisz jaki masz rozny wynik na dwoch monitorach, kalibracja troche wyrowna, ale to i tak nie bedzie ok.