PDA

Zobacz pełną wersję : YN568 a TTL BL?

shelby89
22-01-2014, 20:28
Witam,

Przy zabawie z lampą jak w tytule zacząłem się zastanawiać jak to z nią jest w kontekście błysku wypełniającego. Z tego co czytałem kiedy chce wyzwolić właśnie taki błysk, w Sabinach mamy specjalny tryb TTL-BL. Natomiast nic takiego nie znalazłem w mojej lampie... Gdzieś czytałem jednak coś takiego jest w niej.

I tu pytanie - jak takiego trybu użyć w mojej lampie? Czy może jednak to nie możliwe? Albo trzeba manualnie lampę ustawić żeby uzyskać taki efekt? Jest to moja pierwsza lampa więc z góry przepraszam jeśli pytanie jest "idiotyczne".

Pozdrawiam!

GonzoG
22-01-2014, 21:14
TTL-BL nie jest specjalny. Jest on też w lampach Nissina i Metza.
Czy jest w YN - prawdopodobnie nie, a przynajmniej Yongnuo na ten temat milczy.

Włączanie, a dokładnie przełączanie między TTL, a TTL-BL jest możliwe tylko z poziomu lampy, o ile lampa posiada taką możliwość.
Jest też ograniczenie używanie TTL-BL - przy pomiarze punktowym nie działa.

A to czy lampa ma TTL-BL możesz sprawdzić - robisz zdjęcie przy pomiarze matrycowym i sprawdzasz EXIF - tam jest zapisany tryb pracy lampy. Można to odczytać nawet z poziomu aparatu.

shelby89
22-01-2014, 23:23
Co masz na myśli mówiąc że TTL-BL nie jest specjalny? Nie jest to jakieś super udogodnienie?

Cóż, w instrukcji nie widzę nic na ten temat, więc za pewne nie ma takiej funkcji w mojej lampie. Mówi się trudno:)

GonzoG
23-01-2014, 00:30
Co masz na myśli mówiąc że TTL-BL nie jest specjalny? Nie jest to jakieś super udogodnienie?

Cóż, w instrukcji nie widzę nic na ten temat, więc za pewne nie ma takiej funkcji w mojej lampie. Mówi się trudno:)

W instrukcji Nissinów też nie ma nic na temat TTL-BL, a mają.
Już nie mówiąc o tym, że instrukcje Yongnuo są minimalistyczne do granic możliwości.

i-TTL-BL nie jest niczym specjalnym. Jest to jeden z dwóch trybów i-TTL.
Czy jest to takie super udogodnienie - nie wiem... zawsze można robić korektę lampy na -2 - -3 EV i będzie to samo.

shelby89
23-01-2014, 02:33
Obsługując lampę też narazie na nic takiego nie trafiłem. Nigdy tego trybu nie używałem wiec nie wiem jak działa, ale byłem ciekaw czy coś takiego moja lampa posiada.

Sent from my SAMSUNG using Tapatalk

GonzoG
23-01-2014, 02:45
Obsługując lampę też narazie na nic takiego nie trafiłem. Nigdy tego trybu nie używałem wiec nie wiem jak działa, ale byłem ciekaw czy coś takiego moja lampa posiada.

A jaki problem sprawdzić w danych EXIF ??

shelby89
23-01-2014, 18:22
Myślę ze zauważył bym to gdybym to włączył. Zastanawiałem się czy lampa w ogóle ma taka funkcje, gdzieś w menu. A tego w exif'ie bym nie znalazł raczej

zgera
23-01-2014, 18:36
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/17fhn5j)

Obrazek po lewej i-TTL-BL, po prawej i-TTL.
Jakiej lampy użyłem, kto zgadnie?

Pyra001
23-01-2014, 21:03
A jaka nagroda za prawidłową odpowiedź ?

GonzoG
23-01-2014, 21:07
Myślę ze zauważył bym to gdybym to włączył. Zastanawiałem się czy lampa w ogóle ma taka funkcje, gdzieś w menu. A tego w exif'ie bym nie znalazł raczej

Przeglądasz informacje o zdjęciu na aparacie i przy lampie jest podane:
manual
i-TTL
i-TTL-BL

zgera
23-01-2014, 21:32
A jaka nagroda za prawidłową odpowiedź ?

Piwo, ale do wypicia u mnie:smile:

shelby89
23-01-2014, 23:32
GonzoG, rozumiem o co Ci chodzi, tylko że jeśli nie włączę w lampie TTL-BL to w exifie mi tego bynajmniej nie pokaże...

GonzoG
23-01-2014, 23:39
GonzoG, rozumiem o co Ci chodzi, tylko że jeśli nie włączę w lampie TTL-BL to w exifie mi tego bynajmniej nie pokaże...
A co ma do tego lampa ??
W SB-700 czy Nissinach też nigdzie nie ma możliwości włączenia/wyłączenia TTL-BL, a jest.
Robisz zdjęcie z pomiarem matrycowym i sprawdzasz czy jest TTL czy TTL-BL i tyle. Ot cała filozofia.

shelby89
24-01-2014, 11:00
Rozumiem już, myślałem że jest to opcja do włączenia w menu, jak przełączenie z manual na TTL. Teraz rozumiem o co z exifem chodziło, żeby w nim sprawdzić, przepraszam za zamieszanie:)

zgera
25-01-2014, 22:46
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/17fhn5j)

Obrazek po lewej i-TTL-BL, po prawej i-TTL.
Jakiej lampy użyłem, kto zgadnie?

Metz 50 jest tak identyfikowany w exifie.

GonzoG
25-01-2014, 23:15
Metz 50 jest tak identyfikowany w exifie.

VNX i CNX rozpoznają tylko SB-600, SB-700, SB-800, SB-900 i SB-910. Z resztą aktualnie nie ma innych iTTL od Nikona, więc innych nie można zidentyfikować.
Tak więc wszystkie lampy podszywają się pod którąś z nich. Zazwyczaj jest to SB-800 lub SB-900

zgera
26-01-2014, 16:37
VNX i CNX rozpoznają tylko SB-600, SB-700, SB-800, SB-900 i SB-910. Z resztą aktualnie nie ma innych iTTL od Nikona, więc innych nie można zidentyfikować.
Tak więc wszystkie lampy podszywają się pod którąś z nich. Zazwyczaj jest to SB-800 lub SB-900

PhotoME również pokazuje Metza jako SB900.

GonzoG
26-01-2014, 17:30
PhotoME również pokazuje Metza jako SB900.
A co ma pokazywać ?? Wróżką być i rozpoznać jaka lampa ukrywa się pod kodem SB-900 ??

Przecież napisałem, że wszystkie lampy podszywają się pod Nikona.