PDA

Zobacz pełną wersję : Mydlany Nikkor 18-105 VR?

Evanduril
22-01-2014, 16:09
Witajcie. Zakupiłem niedawno Nikona D7000 z obiektywem Nikkor 18-105 VR. Obiektyw zachwalany w testach, z wysoką rozdzielczością. Tymczasem...

Zdjęcie poniżej to crop ze środka, 1:1, parametry: ISO 100, f8, 1/125, 24mm. Zrobione na statywie, automatyczna migawka po 5 sekundach. Prosto z RAWa, bez wyostrzania. Podobne zdjęcia wychodzą bez względu czy mam włączoną stabilizację, czy nie, czy strzelam z podniesionego lustra, czy z opóźnieniem.

Czy to są faktycznie okolice 45 lpmm, czy po prostu mam mydlany obiektyw/coś jest nie tak z body?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/mydlo-2.jpg
źródło (http://www.studioaurora.pl/download/mydlo.jpg)

kjakub
22-01-2014, 19:54
To jest wołany RAW, czy jpg prosto z puszki? Jeśli to drugie, to jakie ustawienie wyostrzania?

Legal
22-01-2014, 20:48
Akurat to jakis rog pudelka, nie mozesz zapodac czegos rownoleglego do plaszczyzny matrycy? I najlepiej link do calego jpg lub nef.
Jak na crop 100% nie wydaje mi sie mydlany - literki 'age' w 'Stillanlagen' wygladaja przyzwoicie i moga trzymac przynajmiej 40 lpmm - oczywiscie 'na oko'. Niepokoi utrata ostrosci za rogiem, ale nie chce sie wierzyc ze przy 24mm i f/8 nie zmiescilo sie to w glebi ostrosci - no chyba ze fota z bardzo bliska.

zgera
22-01-2014, 21:20
Jak już robić testy to porządnie i na odpowiedniej tablicy, np. takiej: http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/278131/felieton-po-co-testowac-aparaty-1-tablica-iso-12233.png

Evanduril
22-01-2014, 22:44
Tak jak pisałem - prosto z RAWa.

Fotka z bliska, do celu był metr. To ma znaczenie?

Spodziewałem się, że obiektyw który uważa się za ostry, osiągnie lepsze rezultaty... Miałem nadzieję, że za pomocą tego obiektywu da się robić zdjęcia produktowe na stole bezcieniowym. Ale nieostrość napisów na pudełku jest bardzo duża jak na zapotrzebowanie.

przem426
22-01-2014, 22:54
Tak jak pisałem - prosto z RAWa.

Fotka z bliska, do celu był metr. To ma znaczenie?

Spodziewałem się, że obiektyw który uważa się za ostry, osiągnie lepsze rezultaty... Miałem nadzieję, że za pomocą tego obiektywu da się robić zdjęcia produktowe na stole bezcieniowym. Ale nieostrość napisów na pudełku jest bardzo duża jak na zapotrzebowanie.

zastanów się nad micro nikkorem 40 jeśli chcesz z bliska fotografować przedmioty.

rawy sie wyostrza.

petros
22-01-2014, 23:57
zastanów się nad micro nikkorem 40 jeśli chcesz z bliska fotografować przedmioty.

rawy sie wyostrza.

Na razie to zastanówmy się nad problemem zamiast proponować kolejne pieniądze do wydania.....

Ściągnij sobie z netu plansze do sprawdzania BF/FF i je sprawdź przy dobrym oświetleniu (ewentualnie zrób tak nie lubiany test bateryjkowy). Ja też byłem kiedyś zawiedziony 18-105 dopóki nie odkryłem, że moja puszka generuje BF :/ Po zabawie z kalibracją jest wszystko w porządku. U Ciebie jest ten plus, że masz mikrokalibrację, w moim body nie było :/

zbyszekD7000
23-01-2014, 00:15
Koledze chyba bardziej chodzi o ostrość obiektywu w różnych jego miejscach niż BF/FF. Aby to sprawdzić najlepiej zrobić fotkę jakiejś mapy, można się nieźle zdziwić jaka jest różnica w ostrości środka kadru względem jego boków

petros
23-01-2014, 00:45
Koledze chyba bardziej chodzi o ostrość obiektywu w różnych jego miejscach niż BF/FF. Aby to sprawdzić najlepiej zrobić fotkę jakiejś mapy, można się nieźle zdziwić jaka jest różnica w ostrości środka kadru względem jego boków

Chyba nie za bardzo, bo fotografowany przedmiot nie jest płaski, a ostrość jest lepsza na wspomnianych literach 'age' i literach pod nimi. Jakby strzelił prostopadle fotkę mapy to miałby po prostu mdły obraz, jaki ja niegdyś uzyskiwałem :/

@Evanduril
Odległość ma znaczenie. Im mniejsza, tym mniejsza głębia ostrości. Poza tym w zależności od odległości można uzyskiwać BF lub FF (poczytaj wątek o D7000 ;) ), ale to już inna historia :D

Niemniej przy odległości 1m, ogniskowej 24mm i f8 spokojnie wkładki laktacyjne powinny się zmieścić w zakresie głębi ostrości.

Legal
23-01-2014, 10:31
Ja bym proponowal najprostszy test (jesli chodzi o test rozdzielczosci).
Aparat na statyw na dwor, ogniskowa np. 35mm, przyslona f/8 i MF. Wlaczyc LV i powiekszenie srodka.
Recznie wyostrzyc krajobraz centralnym punktem, weryfikujac najlepsza ostosc na wyswietlaczu wzrokowo.
Najblizsze obiekty w odleglosci nie mniejszej niz 10 metrow, a ten wyostrzany centralnie - daleko, najlepiej w nieskonczonosci. I duzo szczegolow w calym kadrze i na krawedziach

Masz wowczas pewnosc, ze calosc kadru jest w obszarze glebi ostrosci, i ze rozdzielczosc nie jest oszukana przez bledny AF.
Byc moze jest wszystko OK, tlyko spodziewasz sie cudow na cropie 100% a moze masz AF rozkalibrowany w puszce lub obiektywie.

Evanduril
26-01-2014, 01:30
Zrobiłem test w domu, stworzyłem sobie pseudo-tablicę i zrobiłem kilka fotek dwoma obiektywami. Wybrałem najlepszą fotkę, w Camera Raw lekko podostrzyłem. Zdjęcia 1:1. Oba zdjęcia f8, ~60 mm, iso 200, 1/100. Na statywie, bez stabilizacji, z lampą błyskową, z opóźnieniem 2s.

Zdjęcie 1, Tamron 60 f/2 Di II Macro:
http://www.studioaurora.pl/download/T60_f8_100_iso200_60mm.jpg

Zdjęcie 2, Nikkor 18-105 G VR:
http://www.studioaurora.pl/download/18-105_f8_100_iso200_62mm.jpg

Tamron jako obiektyw wzorcowy, jak dla mnie idealnie ostry :)

No i muszę przyznać, że Nikkor wypadł dobrze. I nic nie rozumiem ;) Inna sprawa, że dzisiaj bawiłem się mikrokalibracją z użyciem linijki i 18-105 dostała -3.

adrianek32
26-01-2014, 05:43
Evanduril nie wiem co te zdjecia maja pokazac

nikoniarz
26-01-2014, 09:17
Jesli sie nie myle to maja pokazac ostrosc kadru po srodku i na brzegach.

Evanduril
26-01-2014, 12:29
Temat jest o mydlanym Nikkorze, a zdjęcia testowe IMHO rozmywają postawioną przeze mnie tezę. Czy ktoś może potwierdzić, że rozmywają? ;)

petros
26-01-2014, 13:07
Temat jest o mydlanym Nikkorze, a zdjęcia testowe IMHO rozmywają postawioną przeze mnie tezę. Czy ktoś może potwierdzić, że rozmywają? ;)

Te zdjęcia nic nie pokazują i nic by nie pokazały. Tak jak Legal napisał, sprawdź czy w trybie Live view zdjęcia wychodzą tak samo twoim zdaniem słabe. Jeśli nie to znajdź w necie tablicę do testowania BF/FF. Jest ich pełno. Wydrukuj i zrób testy (tzn fotki pod kątem 45 st anie prostopadle :/ )

Jeśli jednak w live view fotki wychodzą tak samo słabe to się komplikuje sytuacja i trzeba by było dalej drążyć (sprawdzić z innym obiektywem, obiektyw z innym body)...

iaan
26-01-2014, 13:08
Twój 18-105 generuje obraz podobny do mojego - też rozmywa znacznie bardziej prawy bok zdjęć i pokazuje tam większą aberrację.

zgera
26-01-2014, 16:24
Twój 18-105 generuje obraz podobny do mojego - też rozmywa znacznie bardziej prawy bok zdjęć i pokazuje tam większą aberrację.

To że któryś bok jest bardziej rozmyty może oznaczać nieprawidłowy tor optyczny soczewek w obiektywie, odnośnie rozmytych rogów polecam ten artykuł: http://accord-foto.pl/index.php?artykul=280 powinno to wiele wyjaśnić.