Zobacz pełną wersję : Oddanie sprzętu do serwisu.
josephebeloki
22-01-2014, 11:18
Witam.
Przymierzam się do wysłania sprzętu do serwisu.
1 Body + 2 szkła => kalibracja AF (BF na 2 szkłach niemal identyczne) i czyszczenie zasyfionej matrycy.
Pytania jakie mam:
- czy słać sprzęt przez sklep w którym kupiłem ?
- czy słać samemu ?
Pewno macie jakieś doświadczenia , która linia komunikacji jest pewniejsza, nie koniecznie szybsza :).
Pozdro josephebeloki.
adriansocho
22-01-2014, 11:33
Jeśli sprzęt (Tamron/Sigma?) jest jeszcze na gwarancji to powinni zrobić za darmo. Ja bym słał bezpośrednio, dotychczas tylko raz z tego korzystałem (T17-50/2.8 kupiony w sklepie internetowym), zrobili poprawnie i bardzo szybko.
josephebeloki
22-01-2014, 12:08
Kurcze nie dopisałem. Do serwisu NIkona chcę słać :) Tylko nie wiem czy słać samemu czy poprzez sklep :) Cały sprzęt Nikona na gwarancji jeszcze sporo.
marekawo
22-01-2014, 12:18
Jak najbardziej samemu.
Samemu będzie znacznie szybciej. Przez sklep musisz doliczyć 1-2 tygodnie do tych 3-4 które i tak zajmuje to serwisowi.
josephebeloki
22-01-2014, 23:33
Witam. Dzięki za informację.
Jeszcze jedna seria pytań, bo nie znalazłem tutaj https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/15238 i w regulaminie http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/Zasady+napraw.page?
Z tego co się orientuję z doświadczenia z firmy NEC, to gwarancyjna dostawa sprzętu była opłacana przez tą firmę. ... tutaj zaś, ani be ani me, na czyj koszt ma lecieć sprzęt do serwisu. Jaką formą go wysłać czy ubezpieczona czy "ostrożnie" czy jak ;/
-- edycja:
Coś tu znalazłem, że jak DHL ślemy to za free: http://biuletynnp.pl/2011lipiec/serwis.html . Ale czy to aktualne, bo ta strona jakaś taka niepewna z inną domeną ;/
2. Pakować pudełka ze szkłami w jeszcze jedne pudełka? Nigdy tego nie robiłem więc wolę się dopytać jak Wy to robicie.
zbyszekD7000
22-01-2014, 23:59
Przesyłka na gwarancji jest bezpłatna, ja się kontaktowałem z serwisem poprzez zgłoszenie błędu/usterki poprzez ich formularz zgłoszeń, dostałem odpowiedź co i jak wraz z kodem dla DHL żeby było bezpłatnie, podałem też przy nadaniu wartość przesyłki w/g mojej oceny, tak na wszelki wypadek jakby się coś z przesyłką stało i nie było żadnego problemu z wysłaniem
Z tego co się orientuję z doświadczenia z firmy NEC, to gwarancyjna dostawa sprzętu była opłacana przez tą firmę. ... tutaj zaś, ani be ani me, na czyj koszt ma lecieć sprzęt do serwisu. Jaką formą go wysłać czy ubezpieczona czy "ostrożnie" czy jak ;/
Dzwonisz do DHL, mówisz , ze na koszt Nikon Polska , drukujesz adres na pudełko, bo leniwe 'słuchawki' mają gdzieś i kurier nie ma gotowego zlecenia ( chyba , że tak DHL tak ma w ogóle) , jeszcze jest opcja ubezpieczenia, również na koszt odbiorcy.
2. Pakować pudełka ze szkłami w jeszcze jedne pudełka? Nigdy tego nie robiłem więc wolę się dopytać jak Wy to robicie.
Jak wysyłałem to oryginalne pudełko poszło w dodatkowe pudło.
josephebeloki
27-01-2014, 19:55
Witam.
Jeszcze jeden problem przy pakowaniu. We wszystkich urządzeniach Nikona mam taką kartę gwarancyjną jak od szkieł (patrz foto po lewej) Tylko od Body mam taki świstek + taka dodatkowa ale inna 2 lata gwarancji.
Pytanie, czy macie do Body taki sam papierek jak ten mój po prawej czy taki jak po lewej? Pytam bo zanim wyślę mogę się jeszcze przejść do sklepu w razie czego.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/SAM_0004.jpg)
Obie, to gwarancje europejskie. Nikon Polska dodaje jeszcze swoją, po polsku i w jednej kopii.
zbyszekD7000
27-01-2014, 20:29
ważne żebyś karty miał podbite przez sklep i dołącz kopię paragonu, Nikon tego wymaga do uznania gwarancji ( ja musiałem słać do sklepu żeby mi to uzupełnili, bo przy zakupie nie podbili)
nied0bry
27-01-2014, 21:25
Obie, to gwarancje europejskie. Nikon Polska dodaje jeszcze swoją, po polsku i w jednej kopii.
Ta po lewej, to gwarancja światowa - na szkło (całe szkło Nikona ma gwarancję światową), po lewej gwarancja EU na body (body mają 'rejonizację' gwarancji w zależności od regiony pochodzenia). A NP dodaje jeszcze gwarancję polską na własnym druku, na podstawie której sprzęt jest objęty akcją serwisową 1+1 (rok gwarancji+rok ochrony serwisowej).
I, jak napisał zbyszekD7000, papiery muszą być podbite + ksero dowodu zakupu (najlepiej), żeby były honorowane - choć pewnie zależy wszystko od serwisanta przyjmującego na serwis. Ale pewnie jak zobaczy pieczątki Foto-Plusa, to nie powinien robić 'problemów'...
pozdr,
kris
josephebeloki
28-01-2014, 12:59
Dzięki wszystkim za informacje.
No ja mam i daty i pieczątki i podpisy bo specjalnie kiedyś jechałem z tym... tutaj są zamazane na zdjęciach, bo nie chciałem promować jakiś sklepów, chyba że mówimy o jeszcze czymś innym ? :).
josephebeloki
28-01-2014, 22:31
Ostatni krok... DHL. W siódemce zamawiałem telefonicznie, tutaj nijak nie mogę znaleźć informacji czy można zamówić telefonicznie, tylko wszędzie ten system oniline i rejestracja. Ma ktoś jakieś namiary jak to załatwić, czy trzeba się bujać oniline i czy jest tam miejsce na nr klienta od Nikona?
nied0bry
29-01-2014, 10:40
Załóż sobie konto w ich systemie i zamów kuriera przez stronę. W DHL kurier nie odbierze od Ciebie paczki, jeśli nie dostanie zlecenia z systemu. Przy tworzeniu adresu odbiorcy jest miejsce na numer klienta i można od razu zaznaczyć, że paczka ma iść na ich koszt. Przy okazji można wydrukować sobie list przewozowy, bo kurier doliczy 1,5zł za wypisanie ręcznie (płaci NP, ale szkoda czasu).
pozdr,
kris
Jeśli jest gwarancja, to przesyłkę masz za darmo. Numer dla kuriera DHL - 1243919. Spróbuj pod tel. 426345345. Też mnie wkurza, że miałbym sobie zakładać konto online, żeby raz na dwa lata ich kuriera zamówić...
Co do pakowania - spakuj tak, żeby było bezpiecznie. Wyobraź sobie, że kurier przy rozładunku bierze pudełko i to pudełko lotem parabolicznym podaje do kolegi przy rozładunku, czy już jest Ci ciepło? ;)
Podpowiedź - folia bąbelkowa i zwinęte gazety będą w procederze pakowania po Twojej stronie :)
Andrzej1974
29-01-2014, 15:56
Co do pakowania - spakuj tak, żeby było bezpiecznie.
Tylko niech ci nie przyjdzie do głowy szczelnie zapieczętować przesyłki bo i tak kurier będzie musiał sprawdzić zawartość... ;-)
Tylko niech ci nie przyjdzie do głowy szczelnie zapieczętować przesyłki bo i tak kurier będzie musiał sprawdzić zawartość... ;-)
W drodze z Krakowa do Warszawy zawsze można ustrzelić parę landszaftów, w serii... ;)
Andrzej1974
29-01-2014, 16:48
W drodze z Krakowa do Warszawy zawsze można ustrzelić parę landszaftów, w serii... ;)
Nie chodzi o ustrzelenie czegokolwiek ale o to, że jak zakleisz paczkę taśmą (przed wizytą kuriera DHL) to będziesz musiał ją przy nim i tak rozpakować. Nie wiem dlaczego, ale kurier musi sprawdzić (przynajmniej u mnie tak było), co znajduje się w paczce. No ale jeśli chcesz pakować paczkę 2 razy to ok. ;-)
U mnie tak nie było. A wysyłałem DHL-em 4 razy. Ostatnio tydzień temu. Paczkę miałem owiniętą taśmą dookoła kilka razy (zawsze tak robię). Wysyłałem też dużo razy DPD i nigdy nikt mi nie zaglądał do paczki.
Andrzej1974
29-01-2014, 17:16
U mnie tak nie było. A wysyłałem DHL-em 4 razy. Ostatnio tydzień temu. Paczkę miałem owiniętą taśmą dookoła kilka razy (zawsze tak robię). Wysyłałem też dużo razy DPD i nigdy nikt mi nie zaglądał do paczki.
A ja wysłałem w zeszły poniedziałek DHL-em i też się bardzo zdziwiłem kiedy przed wysłaniem DHL zażądał otworzenia paczki. Pierwszy raz się z tym spotkałem a korzystałem już wcześniej nie tylko z usług DHLa, ale i DPD, Siódemki, K-EXa i wielu innych... w tym nawet Poczty Polskiej.
A ja wysłałem w zeszły poniedziałek DHL-em i też się bardzo zdziwiłem kiedy przed wysłaniem DHL zażądał otworzenia paczki. Pierwszy raz się z tym spotkałem a korzystałem już wcześniej nie tylko z usług DHLa, ale i DPD, Siódemki, K-EXa i wielu innych... w tym nawet Poczty Polskiej.
Mieszkasz w jakimś wrażliwym rejonie ;)
Andrzej1974
29-01-2014, 17:51
Mieszkasz w jakimś wrażliwym rejonie ;)
Bo ja wiem, czy centralna Polska to jakiś specjalnie wrażliwy rejon? ;-)
Co do DHL-a to szczerze mówiąc złapali u mnie wielki minus. Pół roku temu wysyłałem przez DHL paczkę i nikt mi jej nie kazał rozpakowywać. Hmm... myślę, że kurier mógł mieć gorszy dzień? Albo zmienił się u nich jakieś wewnętrzny przepis? Gdyby nie wymóg Nikona, że ma być DHL to skorzystałbym z innej firmy.
Co do DHL-a to szczerze mówiąc złapali u mnie wielki minus. Pół roku temu wysyłałem przez DHL paczkę i nikt mi jej nie kazał rozpakowywać. Hmm... myślę, że kurier mógł mieć gorszy dzień? Albo zmienił się u nich jakieś wewnętrzny przepis? Gdyby nie wymóg Nikona, że ma być DHL to skorzystałbym z innej firmy.
DHL tylko w okresie gwarancji, po gwarancji możesz wysłać dowolną firmą, ja wysyłałem nawet pocztą.
Andrzej1974
29-01-2014, 19:59
DHL tylko w okresie gwarancji, po gwarancji możesz wysłać dowolną firmą, ja wysyłałem nawet pocztą.
Dobrze wiedzieć. Dotąd myślałem, że Nikon sobie życzy tylko DHL.
Jak wysyłasz na własny koszt, to nawet w okresie gwarancji możesz wysłać pocztą. Po prostu mają podpisaną umowę z DHL i już.
pablolite
29-01-2014, 23:06
Wysłałem do serwisu D7000 (zaraz po zakupie) do kalibracji w zeszłą środę. Body wraz z czekoladkami przyszło dzisiaj i jestem zadowolony z efektów :)
Chodziło o BF na szkle Sigma 18-35 1.8 - mimo, że wysłałem sam aparat teraz jest już OK.
DHL można zamówić telefonicznie.
josephebeloki
30-01-2014, 15:06
Myślałem, że robisz sobie jaja.. paczkę pakowałem 1h w domu :)
Nooo i miałeś rację. Trzeba było wszystko rozpakowywać i pakować na nowo przy kurierze. Kurier musiał oglądnąć sprzęt. Na szczęście Pan był na tyle miły, że pomógł mi wszystko spakować i zajęło nam to troszkę mniej czasu...
szok :)
Andrzej1974
30-01-2014, 15:55
Myślałem, że robisz sobie jaja.. paczkę pakowałem 1h w domu :)
Nooo i miałeś rację. Trzeba było wszystko rozpakowywać i pakować na nowo przy kurierze. Kurier musiał oglądnąć sprzęt. Na szczęście Pan był na tyle miły, że pomógł mi wszystko spakować i zajęło nam to troszkę mniej czasu...
szok :)
Ja jaj nigdy nie robię ;-) i... zawsze piszę prawdę.
Cóż, ja też przeżyłem lekki szok kiedy dokładnie zapakowaną przeze mnie paczkę kazano mi rozcinać. Przez takie działanie DHL złapał u mnie wielkiego minusa. Skoro nie mają zaufania do poważnego człowieka to nie zasługują na to, żeby dawać im zarobić. Przynajmniej konkurencja się z tego cieszy. No chyba, że wprowadzi podobne praktyki. Ja pierwszy raz się z takim traktowaniem spotkałem. Żeby jeszcze się na tym sprzęcie znał...
siwyozzman
30-01-2014, 16:04
ważne żebyś karty miał podbite przez sklep i dołącz kopię paragonu, Nikon tego wymaga do uznania gwarancji ( ja musiałem słać do sklepu żeby mi to uzupełnili, bo przy zakupie nie podbili)
Nie jest to cała prawda. Być może gwarancja Nikon Polska musi być "podbita" pieczątką sklepu bo jest tam nawet na to rubryka.. natomiast gwarancja europejska nie! Cytat ze strony Nikon Polska:
"Do każdego aparatu sprzedawanego na terenie Europy dołączona jest gwarancja europejska typu: „Nikon European Service Warranty”. Na podstawie w/w gwarancji można dokonać naprawy (zgodnie z jej warunkami) na terenie całej Europy. Warunkiem formalnym do rozpatrzenia takiej gwarancji jest dołączenie do poprawnie wypełnionego druku gwarancyjnego, dowodu zakupu."
Nie musi być pieczątki - wpisujesz imię i nazwisko, nazwę sklepu oraz datę z paragonu lub faktury. Wysyłasz kartę gwarancyjna - oryginał oraz kopię dowodu zakupu.
josephebeloki
31-01-2014, 01:48
Ja jaj nigdy nie robię ;-) i... zawsze piszę prawdę.
Cóż, ja też przeżyłem lekki szok kiedy dokładnie zapakowaną przeze mnie paczkę kazano mi rozcinać. Przez takie działanie DHL złapał u mnie wielkiego minusa. Skoro nie mają zaufania do poważnego człowieka to nie zasługują na to, żeby dawać im zarobić. Przynajmniej konkurencja się z tego cieszy. No chyba, że wprowadzi podobne praktyki. Ja pierwszy raz się z takim traktowaniem spotkałem. Żeby jeszcze się na tym sprzęcie znał...
Nie no, ja tego nie neguję. Bardzo dobrze, wtedy wiem, że sprawdzają, ale szkoda, że dowiadujemy się o tym po przybyciu kuriera ;/ z deka za późno. Bo ja miałem to zalaminować maszyną do laminowania paczek bo mam dojście... i co wtedy?
Bardzo dobra praktyka tylko za mało informacji dla ludzi.
Pozdro
nied0bry
31-01-2014, 11:03
Ciekawe jest to, co piszecie, bo wysłałem całe mnóstwo paczek DHL-em i nigdy nikt nie kazał mi nic rozcinać... Prawdę mówiąc, to g... obchodzi kuriera, co ja wysyłam. Owszem, odpowiada za paczkę, ale nie powinno go interesować co jest w środku, nawet, jeśli robi to w dobrej wierze i dba o sposób zapakowania zawartości....
pozdr,
kris
Edit: Jak mi się dziś nawinie DHL, to go spytam, czy to jakaś standardowa czynność...
Podejrzewam, że to może być część umowy z serwisem NP. Chcą mieć potwierdzenie, że dostaną sprzęt Nikona.
Andrzej1974
31-01-2014, 12:02
Podejrzewam, że to może być część umowy z serwisem NP. Chcą mieć potwierdzenie, że dostaną sprzęt Nikona.
Coś może być na rzeczy bo, jak już wspominałem, jakieś pół roku temu wysyłałem przez DHL paczkę do prywatnej osoby i nie sprawdzali zawartości. Do serwisu Nikona postanowili sprawdzić. Choć i tak kurier nie potrafił rozróżnić aparatu od obiektywu ale zajrzeć do paczki musiał... ;-)
josephebeloki
31-01-2014, 12:04
Ciekawe jest to, co piszecie, bo wysłałem całe mnóstwo paczek DHL-em i nigdy nikt nie kazał mi nic rozcinać... Prawdę mówiąc, to g... obchodzi kuriera, co ja wysyłam. Owszem, odpowiada za paczkę, ale nie powinno go interesować co jest w środku, nawet, jeśli robi to w dobrej wierze i dba o sposób zapakowania zawartości....
pozdr,
kris
Edit: Jak mi się dziś nawinie DHL, to go spytam, czy to jakaś standardowa czynność...
Aaaa jeszcze jedna uwaga i analogia do przypadków kolegów powyżej =>chyba to rozwieje wszystko. Paczka była ubezpieczona. No więc jeśli jest ubezpieczenie na daną kwotę, to kurier musi widzieć, że coś w niej jest. Bo w sumie można by pusty karton wysłać i potem się sądzić bo sprzęt zniknął i oddawajcie kasę :).
Andrzej1974
31-01-2014, 12:08
Aaaa jeszcze jedna uwaga i analogia do przypadków kolegów powyżej =>chyba to rozwieje wszystko. Paczka była ubezpieczona. No więc jeśli jest ubezpieczenie na daną kwotę, to kurier musi widzieć, że coś w niej jest. Bo w sumie można by pusty karton wysłać i potem się sądzić bo sprzęt zniknął i oddawajcie kasę :).
Hmm... u mnie kurier najpierw kazał rozciąć paczkę (na początku) a dopiero później, po zaklejeniu taśmą, pytał się czy chcę ją ubezpieczyć (na samym końcu).
pablolite
31-01-2014, 12:21
Serwis ma umowę na paczki z zadeklarowaną zawartością. Przy zamówieniu kuriera musiałem podać co wysyłam. Widocznie od kuriera zależy czy sprawdzi co jest faktycznie. Może trafiliście na kuriera który ma złe doświadczenie... ;-)
Wysłane z telefonu
w centralach DHL należy pokazać jej zawartość. Niezależnie od adresata. Non stop korzystam z ich usług i od pewnego czasu tak niestety już jest.
nied0bry
01-02-2014, 13:48
Jak mi się dziś nawinie DHL, to go spytam, czy to jakaś standardowa czynność...
Ok, jestem mądrzejszy, bo spytałem kuriera, który odbiera paczki... Odpowiedź brzmi: muszą otwierać paczki, bo taki mają wymóg 'odgórny', ale dotyczy to tylko podmiotów, z którymi nie maja podpisanej umowy. Dlatego, jak ja wysyłam paczki z firmy, to tego nie robi... :) I żadne ubezpieczenie paczki ani inne warunki nie maja nic do tego.
pozdr,
kris
pablolite
01-02-2014, 14:02
Ja wysyłam kilka paczek tygodniowo Dhl jako osoba prywatna i jeszcze nigdy kurier nie zaglądał do środka...
Wysłane z telefonu
Może są rejony(nadawcze) gdzie jest potem dużo zgłoszeń kradzieży i tam sprawdzają, u mnie DHL nie otwierał.
Andrzej1974
02-02-2014, 06:23
Odpowiedź brzmi: muszą otwierać paczki, bo taki mają wymóg 'odgórny', ale dotyczy to tylko podmiotów, z którymi nie maja podpisanej umowy.
Nie wiem jak wygląda to w innych firmach kurierskich ale jeśli one nie zmuszają klientów do sprawdzania paczek to DHL przez swoje praktyki będzie tracił klientów. U mnie już ma wielkiego minusa a konkurencję mam pod ręką. Aż ciśnie się na usta "żegnaj DHL-u"...
Piotrek B.
14-02-2014, 14:39
Dajcie już spokój, co w tym dziwnego, że jak Nikon odbiera na swój koszt paczkę od klienta ubezpieczoną na dajmy na to 5tys. to chce wiedzieć czy nie wysyłacie mu kolekcji playboya??
Ale z innej beczki. Chciałem posłać D600 do serwisu żeby mi AF podregulowali i przy okazji przetarli matrycę porządnie i dostałem takie info "Kalibracja w okresie gwarancji /2 lata/jest bezpłatna, czyszczenie matrycy jest usługa odpłatną – w przypadku matryc FX koszt to 150zł."
Z tego co widziałem na świecie w serwisach już nawet D610 oferują za niewielką dopłatą lub wymieniają jakieś części a polski serwis chce jeszcze zarobić na wadzie fabrycznej D600, porażka..
Dajcie już spokój, co w tym dziwnego, że jak Nikon odbiera na swój koszt paczkę od klienta ubezpieczoną na dajmy na to 5tys. to chce wiedzieć czy nie wysyłacie mu kolekcji playboya??
Ale z innej beczki. Chciałem posłać D600 do serwisu żeby mi AF podregulowali i przy okazji przetarli matrycę porządnie i dostałem takie info "Kalibracja w okresie gwarancji /2 lata/jest bezpłatna, czyszczenie matrycy jest usługa odpłatną – w przypadku matryc FX koszt to 150zł."
Z tego co widziałem na świecie w serwisach już nawet D610 oferują za niewielką dopłatą lub wymieniają jakieś części a polski serwis chce jeszcze zarobić na wadzie fabrycznej D600, porażka..
Bo Nikon Polska nie przyznał się do błędu, tzn. wady niektórych modeli pod względem kurzenia matrycy i robi to standardowo odpłatnie.
josephebeloki
15-02-2014, 00:23
Sprzęt wrócił z serwisu... AF rozregulowali mi całkowicie. Jak wcześniej były problemy tylko z prawymi bocznymi i dawałem radę z mikroregulacją na -6 tak teraz wydaje mi się, że sobie jaja ze mnie zrobili... Wczoraj odebrałem w poniedziałek odsyłam. Rozumiem, że jestem ich kolejnym krokiem w ich procesie porządku pracy => czyli kontrola jakości wykonanej pracy :) Bo zwolnili gościa od kontroli jakości i muszą to teraz robić użytkownicy ;) hehe niezły CYRK :)
Później wrzucę próbki, co było a co jest teraz ;/
Piotrek B.
15-02-2014, 00:37
Kurde blade, bez jaj, no 2 tygodnie i jest gorzej niż było? Czy to odosobniony przypadek?
josephebeloki
15-02-2014, 02:10
Nikon 35mm f1.8G , f1.8, 1/160/ ISO 6400
Od centrum w lewo MEGA BF (razem z centralnym)
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/left_points.jpg)
Od centrum w prawo jest tak (bez centralnego): => czyli super
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/right_points.jpg)
Żeby tego na 19 punktach nie zauważyć ...
Jeszcze jedna nota odnośnie kurzenia bo to pewno ważne dla wielu z Was. Mam taką informację:
"Dokładne czyszczenie komory lustra, mechanizmu lustra i matrycy. Podjęcie środków zabezpieczających w celu ograniczenia dostępu / rozpraszania zanieczyszczeń."
josephebeloki
15-02-2014, 17:01
Nie chcę się tutaj wyżywać na serwisie broń Boże, ale jeszcze wrzucę fotki ze spaceru z żoną... CROPY 35mm i 85mm na f1.8. Nie będę wrzucał fotki z innych szkieł typu Sigma, bo się po prostu chyba rozpłaczę... co oni mi z aparatem zrobili.
35mm f1.8G f1.8G 1/400 ISO 100 -> CROP
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/35mm_f1.8G.jpg)
85mm f1.8G f1.8G 1/400 ISO 100 -> CROP
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/85mm_1.8G.jpg)
Andrzej1974
16-02-2014, 11:43
co oni mi z aparatem zrobili.
Porażka...
Patrząc na powyższe zdjęcia jutro będę musiał dogłębnie przetrestować swój sprzęt, który wrócił z serwisu Nikona. Mam nadzieję, że się nie rozpłaczę...