PDA

Zobacz pełną wersję : Stałki Af-D vs Af-S -> sprawność AF

FttSniper
22-01-2014, 00:28
Witajcie :)

Po powrocie do nikona w kombinacji stałkowej 28 1.8 G, 50 1.8 G oraz 85 1.8 G podpiętej pod D800 czuję dość spory niedosyt do tego co zaznałem 5 lat temu z nikonem D90 i szkłami 50 1.4 D oraz 85 1.8 D.

Wiem, że D90 i D800 w temacie AF to przepaść co do precyzji (co do szybkości to nie wiem).

Jestem zaskoczony na + pracą nowych szkieł w trybie AF-C, naprawdę zapierniczają niewąsko :)

Problem jest w przypadku pojedyńczego tryb AF-S, nowe szkła są cholernie wolne -> nie ma co porównywać ze starymi Af-D. Jestem po kilku reportażach na nikonie i będę szczery:

- na pojedyńczym AF to ja miałem pewne fotki na "wolnym" canonie 5D mkII z 50 1.4 usm oraz 85 1.8 usm

- na D800 85 1.8 af-s G nie nadaje się do użytku w repo - jakaś masakra na ciemniejszej sali -> nawet na ciągłym AF

Z racji tego zastanawiam się co zyskam w kwestii AF a co mogę stracić zmieniając 50 1.8 G oraz 85 1.8 G na 50 1.4 D oraz 85 1.4 D ?

- czy stałki Af-D nie ogarniają ciągłego AF kosztem dość szybkiego AF pojedyńczego ?

- jak wygląda szybkość AF w 85 1.4 D w porównaniu do 85 1.8 D który był torpedą wśród stałek ?

Zamiana szkieł na starsze jaśniejsze ma sens czy nie ?

GonzoG
22-01-2014, 01:42
Szkła na śrubokręt bywają szybsze - ale to wynika z działania AF.
Te na śrubokręt zazwyczaj zaczynają kręcić zaraz po naciśnięciu guzika, te z własnym silnikiem chwilę po.

Taka też jest różnica między Canonem a Nikonem - różnie działający AF.
Canon kręci od razu, a ewentualne błędne trafienia poprawia wolnej kręcąc. Nikon najpierw robi poprawny pomiar i od dopiero kręci w określone miejsce. (a przynajmniej tak mi to wygląda)
Ogólnie Canon jest szybszy przy pojedynczym AF, ale wyraźnie traci na szybkości przy słabym świetle. Nikon nie traci tak na szybkości, choć ma mniejszą czułość AF, a więc i szybciej "wymięka".

Różnice między AF-D i tymi z SWM:
- większe prawdopodobieństwo nietrafienia szkła na śrubokręt niż tego z własnym silnikiem. Różnica w prędkości - raczej zależna już tylko od samych szkieł.
- gorsza jakość optyczna szkieł AF-D niż nowszych AF-G, a 85/1.8G i 85/1.4G to jedne z najlepszych optycznie szkieł Nikona - super ostre od pełnej dziury, a przymykanie już nie ma zbytnio czego polepszyć.

To opóźnienie w ustawieniu ostrości na Nikonie można próbować wyeliminować naciskając wcześniej kilka razy spust - czasami pomaga.

FttSniper
22-01-2014, 19:21
Nikkor 85 1.4 D w drodze - jestem ciekaw jak wyjdzie AF w porównaniu do wersji 85 1.8 G :)

zbieracz-szkła
23-01-2014, 00:33
Wydaje mi się, że Nikon nie zaplanował tych stałek do reporterki. Jeżeli te AF-sy działają wolno to dlatego, że tak zostały zaprojektowane. Chcesz szybką stałkę - proszę bardzo N105VR. Ale do repo będzie za długa.

Ja mam ten sam problem, choć używam N50/1.4D i N85/1.8D - niestety są za wolne i za mało precyzyjne. Raczej przerzucę się na zooma i puszkę z mniejszymi szumami.

morzon
23-01-2014, 00:37
Ja pozmieniałem szkła na AF-S (HSM) z śrubokrętowych głównie dlatego, że imo w śledzeniu 3d słabo sobie radziły te starsze konstrukcje. A to dla mnie podstawa w repo. 50 1.4d mi kompletnie nie wyrabiało, 85 też średnio. Mam 35dx które pomimo, że demonem prędkości ogólnie może nie jest, to w śledzeniu spisuje się znakomicie - niewielkie zmiany odległości, więc nie musi przelatywać zakresu tylko pracuje w niewielkim jego zakresie, cały czas silniczek pracuje i ustawia ostrość, cały czas nadąża.

MaciekW
23-01-2014, 10:27
Ja z 85mm AF-S przyzwyczaiłem się do ostrzenia ustawionego pod kciukiem (przycisk AF-ON, w przypadku D600 można przeprogramować przycisk AE-L) i w 90% przypadków jadę na ciągłym ustawianiu ostrości (AF-C) i priorytecie migawki - celuję pojedynczym punktem AF w obiekt, przytrzymuję cały czas AF-ON i cykam. Mam dużo trafień podczas repo z 85mm 1.8 AF-S, nawet więcej niż ze śrubokrętowej 35mm 2.0 mimo tego, że ta druga jest dużo szybsza, dlatego też myślę nad wymianą 35mm na nową wersję z silnikiem (jak już się pojawi).

FttSniper
23-01-2014, 17:00
Testy zrobione i faktycznie stałki af-d nie dają rady na ciągłym AF. Mają o wiele szybszy ale i też mniej precyzyjny AF pojedynczy.

No trudno trzeba się nauczyć focić akcję wyłącznie na ciągłym AF w nowych szkłach af-s G :)