PDA

Zobacz pełną wersję : Duże tele + Manfrotto; jaka głowica i system mocowania?

nick-on
21-01-2014, 23:00
Prośba do użytkowników dużych teleobiektywów i systemu Manfrotto - podzielcie się, proszę, Waszym doświadczeniem jeżeli chodzi o wybór głowicy i systemu mocowania obiektywu do głowicy. Zmieniam statyw, bo kupiłem 200-400 VR i Manfrotto 190 xprob się pod nim ugina na wszystkie strony.
1. Sam wybór statywu mam chyba ustalony - 055 cxpro 3. Chyba, że ktoś mi poda bardzo dobry powód, by wybrać coś innego.
2. Gdzieś słyszałem opinię, że głowice kulowe w ogóle się nie nadają do tak ciężkich szkieł. Ale ja bardzo lubię głowice kulowe... Przymierzam się do głowicy MH 055 M0. Może ktoś z Was mi coś sensownego podpowie?
3. Który system mocowania? Obecnie używam Q2 z płytkami 200 PL, ale mam wrażenie, że do dużego tele ta płytka może być zbyt delikatna, a połączenie z głowicą zbyt niepewne. Czy mam rację? Czy któreś systemy mocowania Manfrotto są ze sobą kompatybilne? Czy np. można płytkę 200 PL wsunąć do szyny mocowania Q5, które wydaje się bardziej odpowiednie do ciężkiego obiektywu? Pytam o to dlatego, że mam kilka płytek 200 PL (do innych szkieł i do samego aparatu) i najchętniej bym przy nich pozostał.
Doradźcie, proszę!

shaolin
22-01-2014, 07:58
Prośba do użytkowników dużych teleobiektywów i systemu Manfrotto - podzielcie się, proszę, Waszym doświadczeniem jeżeli chodzi o wybór głowicy i systemu mocowania obiektywu do głowicy. Zmieniam statyw, bo kupiłem 200-400 VR i Manfrotto 190 xprob się pod nim ugina na wszystkie strony.
1. Sam wybór statywu mam chyba ustalony - 055 cxpro 3. Chyba, że ktoś mi poda bardzo dobry powód, by wybrać coś innego.

Jaki budzet? Bo oczywiscie najlepiej isc po Gitzo, ale ceny gitzowych nog to Frotka x100 ;)

2. Gdzieś słyszałem opinię, że głowice kulowe w ogóle się nie nadają do tak ciężkich szkieł. Ale ja bardzo lubię głowice kulowe... Przymierzam się do głowicy MH 055 M0. Może ktoś z Was mi coś sensownego podpowie?
Powiedz to producentom w stylu RRS, Markins, Novoflex, etc.

Tu masz wskazowke co do kul z wyzszej polki ;)
http://www.dpreview.com/articles/8192473209/battle-of-the-titans-top-ball-heads-tested

Sam mam kopie Markinsa Q20 i stawialem na tym rozne rzeczy, nie bylo zadnego problemu. Oczywiscie do bardzo duzych klocow lepiej miec jakiegos gimballa w stylu Wimberley WH200 albo chociaz Frote 393, bo to bardzo ulatwia prace.

3. Który system mocowania? Obecnie używam Q2 z płytkami 200 PL, ale mam wrażenie, że do dużego tele ta płytka może być zbyt delikatna, a połączenie z głowicą zbyt niepewne. Czy mam rację? Czy któreś systemy mocowania Manfrotto są ze sobą kompatybilne? Czy np. można płytkę 200 PL wsunąć do szyny mocowania Q5, które wydaje się bardziej odpowiednie do ciężkiego obiektywu? Pytam o to dlatego, że mam kilka płytek 200 PL (do innych szkieł i do samego aparatu) i najchętniej bym przy nich pozostał.
Doradźcie, proszę!

Szedlbym w ArcaSwiss, proste jak budowa cepa, stabilne i wybor osprzetu ogromny (plytki QR, L-brackety i inne bzdety).

siwy49
22-01-2014, 10:21
nick-on
Ja na Twoim miejscu kupił bym statyw raz a porządny, w końcu postawisz na nim sprzęt wartości ok. 30k złotych.
Proponuję Ci GITZO GT3532S Systematic, ja go używam z podobnym sprzętem i nawet nie drgnie.
Co do głowicy to się nie wypowiem bo wszystko zależy co często fotografujesz, ja używam gimbala Wimberley WH200.

nick-on
22-01-2014, 10:51
Dzięki za sugestie. Planowany budżet to ok. 2000 zł. Wczoraj wieczorem sporo szperałem w necie i już też doszedłem do tego, że mocowanie ArcaSwiss chyba jednak będzie najsensowniejszym rozwiązaniem. Też już wpadłem na ten test głowic w dpreview i musze powiedzieć, że ta głowica Sirui wygląda bardzo obiecująco.

chory
22-01-2014, 11:17
Co prawda długich, cieżkich tele nie używam, ale z Manfrotto mam zestaw statyw/głowica serii 057, gdzie max. load dla statywu to 18kg, dla głowicy 16kg. Uzywałem tego z 14-24 plus SW-150, grip, wezyk przy bardzo porywistym wietrze i bylo bez zastrzeżeń. Choc pewnie z tak długim i cieżkim tele ta głowica może nie być najlepszym rozwiazaniem, to statyw bez watpienia podoła. Gitzo byłoby lżejsze i "nieco" droższe, ale ja nie trawie skręcanych nòg.