PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o opinie nt Metza Mecablitz 44-AF4i

nazgool
18-04-2007, 19:45
Witam,
mam zamiar kupić lampę błyskową do Nikona D50.
Chciałbym aby lampa wykorzystywała pomiar iTTL.
Pod uwagę biorę właśnie metza 44-AF4i i ewentualnie SB600 (droższa).

W związku z tym pytanie: czy miał ktoś do czynienia z tym metzem?
jak się ona sprawuję? jakie daje efekty? czy moze warto dolożyć do SB600?

pozdrawiam
nazgool

manio
18-04-2007, 20:07
Chyba dobrze kojarze ze to ten tanszy model Metza, jak dla mnie ma on jedna powazna wade w stosunku do Sabiny, ograniczenie ruchu glowicy tylko do jednej plaszczyzny (gora/dol), nie ma mozliwosci obrocenia glowicy na bok (przy kadrze pionowym nie odbijesz od sufitu np).
(mam nadzieje nie pomylilem tych metzow).

pawl_s
18-04-2007, 21:19
Nie pomyliles. Metz jest dobrze wykonany, cichy, ale tak jak pisales porusza sie tylko w pionie. Poza tym po odchyleniu palnika iTTL nie dziala za dobrze, a przynajmniej u mnie. Jesli Ci to nie przeszkadza, to taka sama funkcjonalnosc jak Metz bedziesz mial z Tumaxem 386 + obrot w poziomie + plytka odblyskujaca na lampie i wbudowana plytka do rozpraszania. Tyle ze ta znowu piszczy i niektorzy narzekaja na nia (ja nie mam z nia jak dotad problemow).

manio
18-04-2007, 23:41
Witam,
mam zamiar kupić lampę błyskową do Nikona D50.
Chciałbym aby lampa wykorzystywała pomiar iTTL.
Pod uwagę biorę właśnie metza 44-AF4i i ewentualnie SB600 (droższa).

W związku z tym pytanie: czy miał ktoś do czynienia z tym metzem?
jak się ona sprawuję? jakie daje efekty? czy moze warto dolożyć do SB600?

pozdrawiam
nazgool
Pawel Ci juz opisal Metza (hmm nie myslalem ze akurat Metz bedzie mia problemy jak tumax z iTTL przy odbiciu), ja bym chyba dolozyl do SB600...

nazgool
19-04-2007, 11:36
Nad tumaxem tez sie zastanawiałem ale poczytałem trochę na forum i już go nie chcę ;)
Teoretycznie metz wg specyfikacji jest mocniejszą lampą od SB600 ale gdzies na forum pisało, że to "dzięki" podawaniu mocy dla ogniskowej 105mm (metz: 44@105mm i 34@50mm vs SB600: 30 @35mm).
Więc jak mniemam praktycznie "moce" są zbliżone. Mam racje?

Dużą wadą są problemy z iTTL podczas odbijania błysku w metzu jak napisal Paweł.
Powoli skłaniam się ku dołożeniu jeszcze trochę kasy i kupienia jednak SB600...
Powoli kompletuje sprzęt a nie chciałbym kupować czegoś z czego nie bylbym zadowolony.

ozarek
19-04-2007, 15:04
Poza tym po odchyleniu palnika iTTL nie dziala za dobrze, .

co rozumiesz przez to ''nie działa za dobrze '' ?

jeśli się mylę to mnie popraw, ale przy odbiciu ma iść błysk na pełnej mocy, a jedyne co się ma dopasowywać to jego czas

pawl_s
19-04-2007, 15:46
Moze i tak ma byc, ja sie nie znam. Wiem tylko ze po odchyleniu palnika zdjecia sa mocno niedoswietlone. Dopiero jak sam ustawie parametry (lampa w manual) to jest ok (czyli moc by lampa miala, ale ja zle dobrala). Wiec wedlug mnie iTTL nie dziala tak jak bym chcial.