PDA

Zobacz pełną wersję : blysk w dyskotece

witboy
21-01-2014, 13:22
mam pytanie jako iz robie zdj w dyskotece staram sie te lasery swiatla itd zachowac w tle, stad dluzsze czasy itd doblyskuje w ttl bl na 2 lamelke, ale czesto sie zdarza ze swiatlo zdominuje mi zafarb na twarzach osob gdy robie portret, zmiejszyc iso? i bardziej wydluzyc czas? jaki macie pomysl? bo sporo kombinuje ale twarze raczej sa zalane swiatlem zastanym, lampa sb900 i d300

a jak wydluze czas to 2 tlo mi znika i twarze co prawda sa ok ale 2 tla prawie niema chyba ze z cieni wyciagnac 2ev

GonzoG
21-01-2014, 15:35
Ogólnie to zawsze musisz się na coś zdecydować - albo zachowasz światło zastane, ale ryzykujesz, że może one być za mocne, albo decydujesz się pewne oświetlenie z lampy rezygnując z zastanego.

A co zrobić - nikt nie wie na jakich parametrach robisz, więc jak mamy coś odpowiedzieć ...

witboy
21-01-2014, 16:29
ostatnio iso 1600 przyslona 2.8 -> chodz tu czesto zdarzaly mi sie przejrania twarzy za jasne byly poprostu, najczesciej ok 3.5-4 obiektyw tokina 11-16 wale ostatnio z nocnika na lampie rowniej mi wychodzi doswietlanie calych osob w tym konkretnym lokalu..czas od 1/5 sek do 1/20

GonzoG
21-01-2014, 16:49
ostatnio iso 1600 przyslona 2.8 -> chodz tu czesto zdarzaly mi sie przejrania twarzy za jasne byly poprostu, najczesciej ok 3.5-4 obiektyw tokina 11-16 wale ostatnio z nocnika na lampie rowniej mi wychodzi doswietlanie calych osob w tym konkretnym lokalu..czas od 1/5 sek do 1/20

A teraz pytanie z podstaw - co Ci da wydłużenie czasu i zmniejszenie ISO ??

A co do zafarbów - proste rozwiązanie - unikać światła dającego te zafarby. Podstawowym zadaniem fotografa jest umiejętne dobranie światła. Kadr jest drugą sprawą. A dopiero później dobranie parametrów ekspozycji pod dane światło i kadr.