PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ustawieniem ostrości z bliska D3100 + 18-105 VR

trabt
20-01-2014, 18:34
Witam!

Posiadam aparat Nikon D3100 + Obiektyw 18-105 VR
Kiedy chcę sfotografować np. twarz z bliska, obiektyw nie może złapać ostrości (ostrość auto).
Czy to normalne, czy z moim obiektywem jest coś nie tak.

Dopiero zaczynam przygodę z fotografią, ale wydaje mi się, że aparat bez względu na odległość od fotografowanego miejsca nie powinien mieć problemu ze złapaniem ostrości.

nikoniarz
20-01-2014, 18:42
Minimalna odległość ustawienia ostrości dla tego obiektywu to 45 cm.

MstrG
20-01-2014, 18:43
Minimalna odległość ostrzenia to dla tego obiektywu 45cm, chcesz bliżej to kup obiektyw makro :)

nikoniarz
20-01-2014, 18:48
Odnośnie fotografowanie twarzy- mam wrażenie, że próbujesz zrobić fotkę na ogniskowej 18 mm i stąd problemy :D Rób fotki na minimum 50 mm- nie "skrzywdzisz" nikomu twarzy i z autofocusem też nie powinno być problemu :)

trabt
21-01-2014, 11:05
Super. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Korzystając z okazji zadam jeszcze dwa pytania związane z kategorią.

1. Czy jest jakiś sposób na to, aby zdjęcia wychodziły nierozmazane przy niskim naświetleniu? Przykładowe ustawienie: Czas naświetlania: 1/8, Przysłona: 3,5, ISO: 3200, Bez flasha. Zdjęcie nocą pod gołym niebem przy tych ustawieniach jest poprawnie naświetlone, jednak musiałbym mieć chyba aparat na statywie, aby zdjęcie nie wyszło choć lekko zamazane. Jest na to sposób?

2. Czy w przypadku mojego sprzętu jest możliwość ustawienia niższej wartości przysłony niż 3,5? Chciałem ustawić 2,8, aby osiągnąć większą głębię ostrości, ale zatrzymuje mi się na 3,5, nie wiem czy to ograniczenia sprzętowe, czy blokada w programie.

Pozdrawiam!

MstrG
21-01-2014, 11:15

1. Czy jest jakiś sposób na to, aby zdjęcia wychodziły nierozmazane przy niskim naświetleniu? Przykładowe ustawienie: Czas naświetlania: 1/8, Przysłona: 3,5, ISO: 3200, Bez flasha. Zdjęcie nocą pod gołym niebem przy tych ustawieniach jest poprawnie naświetlone, jednak musiałbym mieć chyba aparat na statywie, aby zdjęcie nie wyszło choć lekko zamazane. Jest na to sposób?

2. Czy w przypadku mojego sprzętu jest możliwość ustawienia niższej wartości przysłony niż 3,5? Chciałem ustawić 2,8, aby osiągnąć większą głębię ostrości, ale zatrzymuje mi się na 3,5, nie wiem czy to ograniczenia sprzętowe, czy blokada w programie.

Pozdrawiam!

1. Jak chcesz mieć nieporuszone zdjęcie z ręki przy czasie 1/8? Potrzebna by była duża wprawa i bardzo wydajny VR.

2.Twój obiektyw to Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED, więc jak chcesz ustawić 2.8?
Im mniejsza wartość przysłony, tym mniejsza GO, nie odwrotnie.

nikkor83
21-01-2014, 11:16

Pozdrawiam!

Polecam zapoznać się z podstawami. Nie będzie wtedy takich pytań. Jest sporo filmów na You Tube, które pomogą w tym temacie.

trabt
21-01-2014, 11:32
Ok, wrócę z poważniejszymi pytaniami, a tymczasem lecę na YT.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!