PDA

Zobacz pełną wersję : czy napewno warto sb700

ukasz81
20-01-2014, 18:05
Witam
Poczytałem trochę i spora część z Was poleca sb700 jeżeli oczywiście nie ma ograniczeń kwotowych, w moim przypadku jest tak że wydatek 1000PLN na sb700 jest akceptowalny natomiast pytanie cały czas czy warto? czy na początek nie lepiej zainwestować w coś tańszego? takiego do nauki aby później wiedzieć czego się spodziewać/oczekiwać od lampy.
Jeżeli chodzi o zdjęcia to wszystiego po trochu jak to u amatora, natomiast wykańczają mnie zdjęcia w pomieszczeniach i do takowych chciałbym tą lampę.

Pytam dlatego iż moim pierwszym aparatem był/jest D40x i uważam iż to był świetny ruch aby kupić coś taniego, a za jakiś czas kupić coś co w pełni będzie wykorzystywane - dlatego zaraz będę posiadaczem d7000.
co sądzicie?

puciek
20-01-2014, 18:14
czy warto?

Tak, bo lampę kupujesz raz i przeżyje ona nie jedno body. Tak samo będzie się sprawować z D70, D90, D7100 czy D800.

GonzoG
20-01-2014, 19:01
To czy warto, to musisz sobie sam odpowiedzieć - co ma ta lampa, a czego nie mają inne tańsze i czy jest to warte dopłaty.

Wg. mnie - nie warto, ale każdy będzie miał inne zdanie i z innych powodów.

Andrzej1974
20-01-2014, 21:34
[...] spora część z Was poleca sb700 jeżeli oczywiście nie ma ograniczeń kwotowych, w moim przypadku jest tak że wydatek 1000PLN na sb700 jest akceptowalny natomiast pytanie cały czas czy warto? czy na początek nie lepiej zainwestować w coś tańszego? takiego do nauki aby później wiedzieć czego się spodziewać/oczekiwać od lampy.

Niedawno miałem podobny dylemat: coś taniego "na początek" czy coś droższego. Wybrałem opcję 2. tj. SB-700. Czy żałuję? Nie...

JohnnyBravo
20-01-2014, 21:58
Kilka dni temu miałem okazję potestować sb-700. Lampka w zasadzie wszystko-mająca, zarówno jeżeli chodzi o funkcje/możliwości jak i zestaw sprzedażowy (lampa+stopka+futerał+dyfuzor+dodatkowe nakładki). Jakość wykonania jak dla mnie nie budzi zastrzeżeń, dość prosta w obsłudze, aczkolwiek musiałem przewertować instrukcję. Dziwi mnie, że producent zastosował inny kolor podświetlenia wyświetlacza niż w korpusach. Naświetla prawidłowo, palnik można skierować w dół bodaj o 7 stopni. Irytowało mnie drapanie po czole dość ostrymi elementami lampy. Wad nie dostrzegłem, cena niestety dla mnie okazała się zaporowa.

Dziś dotarła do mnie lampa metz 52 af-1. Zestaw sprzedażowy niemal tak samo bogaty jak u nikona, niestety bez nakładanego dyfuzora. Specjalnie o tym wspominam bo np metz 50 af-1 nie ma w zestawie ani pokrowca, ani nawet stopki. Podobnie jak sb-700 bardzo fajnie naświetla kadr, jest cicha, szybko się ładuje. Jakość wykonania według mnie bardzo dobra, estetyczna i bezinwazyjna dla czoła ;) Plastiki inne niż w sb, jednak z tej samej ligi. Dotykowe sterowanie bardzo intuicyjne i nie ma z nim problemów, aczkolwiek dla fotoreportera raczej się nie nada (lekkie opuźnienie reakcji). Palnika nie można skierować w dół. Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z zakupu ;)

Taka szybka recenzja po dniu zabawy ;)

zgera
20-01-2014, 22:10
Dziś dotarła do mnie lampa metz 52 af-1. Zestaw sprzedażowy niemal tak samo bogaty jak u nikona, niestety bez nakładanego dyfuzora. Specjalnie o tym wspominam bo np metz 50 af-1 nie ma w zestawie ani pokrowca, ani nawet stopki. Podobnie jak sb-700 bardzo fajnie naświetla kadr, jest cicha, szybko się ładuje. Jakość wykonania według mnie bardzo dobra, estetyczna i bezinwazyjna dla czoła ;) Plastiki inne niż w sb, jednak z tej samej ligi. Dotykowe sterowanie bardzo intuicyjne i nie ma z nim problemów, aczkolwiek dla fotoreportera raczej się nie nada (lekkie opuźnienie reakcji). Palnika nie można skierować w dół.

W 50 af-1 można skierować palnik w dół o 7 stopni.

Jacek Q
20-01-2014, 22:38
Do małego korpusu kup niezbyt dużą lampę np Nissin Di700 i Nikkora AF-S 35mm f/1.8 G i to wszystko za cenę SB700. Będziesz miał lampę i obiektyw gratis :)

Andrzej1974
21-01-2014, 10:27
Do małego korpusu kup niezbyt dużą lampę np Nissin Di700 i Nikkora AF-S 35mm f/1.8 G i to wszystko za cenę SB700. Będziesz miał lampę i obiektyw gratis :)

Nie wiem jak ty to liczysz...

Nissin Di700 => 549 zł, 35mm f/1.8 G => 689 zł, co razem daje kwotę 1238 zł. Z kolei SB-700 to wydatek rzędu 1036 zł (choć można ją spokojnie kupić za 999 zł). Fakt, Nissin Di700 tańszy od SB-700 (549 zł vs 999 zł) ale gdzie ty tu widzisz jakiś gratis w postaci obiektywu? Chyba, że myślisz o używkach...

EDIT:
Co do wielkości (źródło http://photo-tips-online.com/review/nissin-di700-flash/)...

Di700 is practically as big as the flagship units from other brands, like [...] Nikon SB-910, etc.

Z tego wychodzi, że Di700 jest prawie tak duża jak SB-9100 a nie SB-700. I jak to ma się do twoich słów:

Do małego korpusu kup niezbyt dużą lampę np Nissin Di700 [...]
?

advisor
21-01-2014, 11:14
Pytam dlatego iż moim pierwszym aparatem był/jest D40x i uważam iż to był świetny ruch aby kupić coś taniego, a za jakiś czas kupić coś co w pełni będzie wykorzystywane - dlatego zaraz będę posiadaczem d7000.
co sądzicie?

Nissin jest większą lampą ale nie kupiłem go tylko ze względu na to, że nie było o nim zbyt dużo w necie opinii - chociaż cena i parametry były na plus wobec SB-700. A co do wielkości to ona też będzie pasować do D40x i do w niedługim czasie D7000.

GonzoG
To czy warto, to musisz sobie sam odpowiedzieć - co ma ta lampa, a czego nie mają inne tańsze i czy jest to warte dopłaty.

W pewnym sensie się zgadzam - ale to indywidualne podejście każdego przy zakupie lampy - ja wybrałem Sabinę i bardzo jestem zadowolony tylko teraz mnie bardzo zastanawia jaką lampę do niej dokupić - czy manualną i wyzwalacze czy tego nissina ....

tongpo
21-01-2014, 12:28

Dla mnie także nie warto ....
Stosunek ceny do możliwości jest w przypadku sb700 kiepski...
Wyrzucasz kilka stowek za napis nikon...
Zobacz metza 52, nissina di700, Yongnuo 565 lub 568 i sam podejmij decyzje...
Pozdro...

Andrzej1974
21-01-2014, 12:44
Stosunek ceny do możliwości jest w przypadku sb700 kiepski...
Wyrzucasz kilka stowek za napis nikon...

Hmm... gdyby patrzeć jedynie przez pryzmat ceny to najlepsze są najtańsze i manualne YN? Bo są nie tylko tanie ale i mocno błyskają? A inne cechy się nie liczą np. powtarzalność błysku, sterowanie, trwałość, jakoś wykonania etc.? Tylko cena i moc błysku? Hmm... tylko czy tańsze oznacza z automatu lepsze? Życie już nieraz pokazało, że tak nie jest ale... nie mam zamiaru tutaj kogokolwiek od tego przekonania odwodzić. Niech każdy wierzy, w co chce... ;-)

Czy wyrzuca się stówki za napis N na lampie SB-700? Mam - delikatnie mówiąc - małe wątpliwości. Być może mocą SB-700, którą tak wielu się tutaj onanizuje (często słyszę, że np. SB-700 ma słabszą moc w porównaniu z innymi i tańszymi lampami konkurencji), nie grzeszy ale czy to jedyny parametr, który należy brać pod uwagę przy zakupie lampy? Hmm... za chwilę zapewne dowiem się, że SB-700 (poza wysoką ceną czy małą mocą błysku) ma wyłącznie same wady. Prawda jest tymczasem taka, że każda z lamp, które by się nie wzięło do ręki, ma zarówno plusy jak i minusy... A SB-700 to bardzo dobra lampa.

JohnnyBravo
21-01-2014, 12:50
"Wyrzucasz kilka stowek za napis nikon...
Zobacz metza 52, nissina di700, Yongnuo 565 lub 568 i sam podejmij decyzje..."

Nie do końca się zgodzę. SB-700 ma niemal wszystko czego można oczekiwać, wspomniane lampy nie mają nic więcej (no może są ciut mocniejsze, ale pewności nie mam bo dane katalogowe podawane są przy różnych wartościach zoom), a często mniej. Nikon bodaj jako jedyny w zestawieniu ma dodatkowy dyfuzor i filtry. Do metza można dokupić oryginalny dyfuzor za ok 12E, ale nie w PL... Nie ma regulacji głowicy w dół, regulacji skupienia błysku i jeszcze pewnie by się coś znalazło. Nissin jest jeszcze prostrzy, nie ma trybu master, podobnie yn 565. Model 568 fajny, jednak już tak bardzo nie odstaje cenowo od sb-700. Metz jest wykonany jakościowo porównywalnie do nikona, nie wiem jak nissin Di700, jednak starszy model Di622 wypadał blado pod względem jakości plastików, po yn też bym nie spodziewał się cudów. Kolejna kwestia to współpraca z ittl. Mogę jedynie wspomnieć że w Di622 było średnio, nie wiem jak spisują się nowsze konstrukcje.

Każdy zainteresowany powinien przemyśleć co jest mu potrzebne, z czego będzie korzystał, a co jest zbędnym bajerem za który nie warto przepłacać ;)

ukasz81
21-01-2014, 13:01
Każdy zainteresowany powinien przemyśleć co jest mu potrzebne, z czego będzie korzystał, a co jest zbędnym bajerem za który nie warto przepłacać ;)

problem jest tylko taki iż amator nie do końca wie z czego będzie korzystał.:) bo prócz suchych regułek co jest co to nie za bardzo wiem czy mi się to przyda:(

JohnnyBravo
21-01-2014, 13:38
Na pewno przyda się ittl to nie ulega wątpliwości, być może przyda się też możliwość zdalnego błyskania (fotocela lub cls). Możesz zrobić tak, że kupisz prostą lampę z ittl np yn468II za ok 380zł, na aparacie się sprawdzi, a jak zechcesz błyskać zdalnie możesz to robić poprzez fotocelę manualnie ustawiając moc. Jeżeli Ci sie spodoba to możesz dokupić kolejną manualną yn460II za 180zł, do tego statyw z białą parasolką i mocowaniem za jakieś 130zł i już masz mini studio do zabawy w domu czy plenerze. Należy pamiętać że moc błysków ustawiasz manualnie dla lampy zdalnej. Lampy obsługujące cls już są droższe w zamian za co oferują większą wygodę i możliwości.
Jeżeli stać Cie na sb700 to czemu nie, na pewno nie będziesz żałował. Z drugiej strony za równowartość nowej sb-700 można nabyć np nową yn 565 i do tego 2x yn460, albo używaną 565, używane 2x yn460 i jeszcze starczy na dwa statywy z mocowaniami i parasolkami

Heh pewnie zamieszałem w głowie ;)

To tak ode mnie dla rozjaśnienia sytuacji ;)

Andrzej1974
21-01-2014, 15:21
Jeżeli lampa ma być dla amatora, który zaczyna przygodę z lampą zewnętrzną, to myślę, że istotny i nie bez znaczenia jest poprawnie działający iTTL, z którym bywa różne w lampach różnych producentów. Warto to wziąć pod uwagę, żeby nie być później rozczarowanym... ;-)

Jacek Q
21-01-2014, 23:49
Jeżeli lampa ma być dla amatora, który zaczyna przygodę z lampą zewnętrzną, to myślę, że istotny i nie bez znaczenia jest poprawnie działający iTTL, z którym bywa różne w lampach różnych producentów. Warto to wziąć pod uwagę, żeby nie być później rozczarowanym... ;-)

Opowieści dziwnej treści. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że iTTL to li tylko pomoc dla fotografującego, więc opowiadanie, że iTTL różnie działa niczego nie wnosi.
Bo czym sie różni iTTL od trybu Auto? Możliwością ręcznej korekty parametrów błysku.
A czym się różni manual od iTTL? Całkowitym panowaniem usera nad parametrami błysku.

ukasz81
22-01-2014, 10:54
Moi mili ale mam wrażenie że rozpoczęła się odwieczna wojna dobra ze złem:) a ja tylko pytałem czy ferarke czy fokusa;)

Andrzej1974
22-01-2014, 10:58
a ja tylko pytałem czy ferarke czy fokusa;)

Ferarke... choć i fokusem da radę pojechać... ;-)

P.S. Moje zdanie już wyraziłem.

Jacek Q
22-01-2014, 12:44
Ferarke... choć i fokusem da radę pojechać... ;-)

Jak ferarke to i zespół mechaników... Tak to działa :)

Andrzej1974
22-01-2014, 13:14
Jak ferarke to i zespół mechaników... Tak to działa :)

Hmm... przy fokusie potrzebne będą przynajmniej 2 zespoły mechaników... ;-)

Do autora: jak chcesz kupić raz a porządnie to bierz droższą lampę. Takie jest MZ. Wielu wybrało tańszą i później płakało, że to czy tamto nie działa tak jak powinno.

ukasz81
22-01-2014, 14:29
tak chyba zrobię. kupię sb700 i będziemy patrzeć jak idzie to błyskanie.

advisor
22-01-2014, 14:45
Tych tematów na forum jest pełno - każdy zachwala swoją lampkę: czy to Nissin czy Metz czy YN kazda ma swoje wady i zalety ... Jedna ma mniej druga ma więcej a z czego będzie się korzystać to sami sobie to musimy odpowiedzieć.
ukasz81 MZ Sabina daje radę i nie ma co się zastanawiać - jeżeli tylko fundusze pozwalają ja zainwestował bym w systemową.

Andrzej1974
22-01-2014, 15:49
Tych tematów na forum jest pełno - każdy zachwala swoją lampkę: czy to Nissin czy Metz czy YN kazda ma swoje wady i zalety ... Jedna ma mniej druga ma więcej a z czego będzie się korzystać to sami sobie to musimy odpowiedzieć.
ukasz81 MZ Sabina daje radę i nie ma co się zastanawiać - jeżeli tylko fundusze pozwalają ja zainwestował bym w systemową.

Amen.

bra_nec
22-01-2014, 20:18
Jako były użytkownik 2x700SB - POLECAM

Seś@
22-01-2014, 20:41
Jako posiadacz SB-700 również polecam tę lampę.