Zobacz pełną wersję : lampa do d7100
stan1976
20-01-2014, 13:38
Witam !
Szukam lampy do 600 zł wyzwalanej poprzez drogą radiową ( oczywiście bez dokupowania jakiś ekstra nadajniko-odbiorników) . Mam obecnie NIssind622 I , działa ona poprzez foto cele, a to mi nie wystarcza ponieważ lampa ma być ustawiana w miejscu gdzie nie będzie widoczny błysk z lampy wbudowanej w korpusie.
Lena&TheShadow
20-01-2014, 13:46
To musisz szukać lampy, która współpracuje z nadajnikiem radiowym wbudowanym w D7100.
stan1976
20-01-2014, 15:23
Ok ! Czy ta lampa spełniała bym moje oczekiwania dotyczące wyzwalania droga radiową ?
Lampa błyskowa YONGNUO YN565EX
To musisz szukać lampy, która współpracuje z nadajnikiem radiowym wbudowanym w D7100.
A od kiedy to D7100 ma nadajnik radiowy ??
Witam !
Szukam lampy do 600 zł wyzwalanej poprzez drogą radiową ( oczywiście bez dokupowania jakiś ekstra nadajniko-odbiorników) . Mam obecnie NIssind622 I , działa ona poprzez foto cele, a to mi nie wystarcza ponieważ lampa ma być ustawiana w miejscu gdzie nie będzie widoczny błysk z lampy wbudowanej w korpusie.
Ma to być lampa z TTL czy bez ??
Bez TTL (z tanich <1000 zł):
YN-560 III
Triopo TR-850EX
Z TTL:
- Phottix Mitros+. Nadajnikiem mogą być tylko Mitros+ lub Phottix Odin.
Lena&TheShadow
20-01-2014, 18:06
A od kiedy to D7100 ma nadajnik radiowy ??
Nie ma.
(spieprzyłeś fajnie zapowiadającą się dyskusję...).
W taki sposób można nabijać się z ludzi absolutnie zielonych myślących, że coś wiedzą, a nie osoby, która zadaje dość konkretne pytanie.
( oczywiście bez dokupowania jakiś ekstra nadajniko-odbiorników)
Nadajnik będziesz potrzebował zawsze.
stan1976
20-01-2014, 19:24
Nie ma.
Widzę , że zjadłeś/aś wszystkie mądrości tego świata !!! Nie schodząc do twojego poziomu - to było żenujące !!!!!
Dziękuję GonzoG za pomoc !
Nie do końca kumam kwestii lamp zewnętrznych, pomału w to wchodzę stąd może nie do końca moje pytania są oczywiste i profesjonalne ! Mam prośbę GonzoG . Jaki byś zaproponował zestaw lampa + nadajnik z odbiornikiem kompatybilny z moim nikonem ?
Widzę , że zjadłeś/aś wszystkie mądrości tego świata !!! Nie schodząc do twojego poziomu - to było żenujące !!!!!
Dziękuję GonzoG za pomoc !
Nie do końca kumam kwestii lamp zewnętrznych, pomału w to wchodzę stąd może nie do końca moje pytania są oczywiste i profesjonalne ! Mam prośbę GonzoG . Jaki byś zaproponował zestaw lampa + nadajnik z odbiornikiem kompatybilny z moim nikonem ?
Wyborów jest masa. Najpierw musisz podać szczegółowe wymagania co do sprzętu, później można czegoś szukać.
A ceno zaczyna się od ok 400zł do blisko 4 0000 zł.
stan1976
20-01-2014, 20:00
Może zabrzmieć to śmiesznie ale potrzebna mi jest lampa którą wyzwolę drogą radiową i nic więcej ! Cenowo jak najtaniej !
Po prostu chcę uzyskać błysk z resztą sobie poradzę !
W takim razie potrzebujesz albo jakiejś lampy, odbiornika radiowego i nadajnika, albo lampy z wbudowany odbiornikiem oraz nadajnika. Aparat nie ma wbudowanego nadajnika, więc i tak musisz dokupić.
Moja odpowiedź jest na takim samym poziomie ogólności, jak Twoje pytanie.
Wyjaśniam: możesz chcieć synchronizować tą lampę z krótkimi czasami migawki-potrzebujesz innego wyzwalacza. Możesz chcieć regulować zdalnie moc tej lampy-potrzebujesz innego wyzwalacza. Potrzebujesz tylko impulsu do wyzwolenia błysku - wystarczy Ci jakikolwiek wyzwalacz radiowy.
Lena&TheShadow
20-01-2014, 20:26
Zrobiłam to celowo, czasem próbuję zmuszać ludzi do myślenia gdyż podawanie im gotowych rozwiązań tylko ich demoralizuje.
Może zabrzmieć to śmiesznie ale potrzebna mi jest lampa którą wyzwolę drogą radiową i nic więcej ! Cenowo jak najtaniej !
Po prostu chcę uzyskać błysk z resztą sobie poradzę !
YN-560 III + 1 szt. RF-603 - komplet można kupić za 370zł.
Z tymże nie będzie synchro z krótkimi czasami, a moc lampy w pełni manualnie z poziomu lampy.
stan1976
21-01-2014, 09:49
Dziękuję raz jeszcze za pomoc GonzoG !! Krótko i rzeczowo bez zbędnego OT !!! Pozdrawiam