Zobacz pełną wersję : Jaki aparat Nikona polecić???
Klient (amator) się uparł żeby wziąść Canona Eos 400 D ale powiedziałem że zaproponuję Nikona podobnej klasy. Mam pytanie co mogę polecić? Z góry dziękuję za podpowiedź
Odpowiednik tego 400D to D200.
Odpowiednik tego 400D to D200.
No nie całkiem dopiero ten zapowiadany na czerwiec D300 ma szanse w pełni dorównać 400D.
D80, odpowiednikiem d200 będzie 30D. A kto zapowiadał Nikona D300?
No nie całkiem dopiero ten zapowiadany na czerwiec D300 ma szanse w pełni dorównać 400D. Mowimy chyba o istniejacym odpowiedniku, prawda?! 400D i D200 to korpusy semi-pro. Wszystkie inne to sprzet amatorski lub w pelni pro.
Poza tym co rozumiesz pod okresleniem "w pelni dorownac"? Na moje 400D to mimo wszystko duzo gorszy korpus niz D200.
EDIT:
UPS... Faktycznie -- walnalem sie przez te pokickana numeracje...
Oczywiscie -- odpowiednikiem 400D jest D80, a 30D -- D200.
Rafał_Sz
18-04-2007, 17:54
Nie ma odpowiednika.
Mati_007
18-04-2007, 17:56
stig czy ty aby nie przeginasz??:) 400D do D200? To jak maluch do merca. 400D to semi-pro? hahahahahahahahaha dobre!!! Uśmiałem się do łez.
stig czy ty aby nie przeginasz??:) 400D do D200? To jak maluch do merca. 400D to semi-pro? hahahahahahahahaha dobre!!! Uśmiałem się do łez.
Ty też trochę przesadzasz. Każdemu mogą pomylić się cyferki i literki.
Racz czytac do konca co napisalem...
Mati_007
18-04-2007, 19:34
Stig przecież to nie po złości:) Taki żarcik!
Pięknie dziękuję za rady, kurcze nie wiem czy uda mi sie go namówić na D80, bo tutaj jest istotna różnica w cenie a ten klient chyba nie wyciśnie z tego aparatu jego możliwości....no chyba ze aparat zmotywuje go do nauki...:)
Dlaczego namawiasz go do zakupu Nikona? Chce focic Canonem, niech foci. Co prawda raczej wybralbym D50 czy ostatnie sztuki D70s (podobna polka cenowa) lub jesli uzna wyzszosc ;) AF-s/ow, to D40X. Kazdemu wedlug potrzeb ;)
namawiam go do zakupu, bo mam swój ukryty cel...:)
A poważnie mówiąc: chciałem żeby miał alternatywę, bo przyszedł już z gotową koncepcja że tylko ten i żaden inny...:( Ktoś mu pewnie coś tam nałgał...:)
Co do D70 to nie wiem czy jeszcze jest dostępny w dystrybucji jeszcze, mam info że nie... ale jak go przekonam to poszukam.
Jeszcze raz dziękuję za porady, bo wielkim ekspertem w dziedzinie sprzętu nie jestem...ale pracuje nad tym..:)
Mati_007
19-04-2007, 10:22
to_ti daj klientowi to czego oczekuje. Jeżeli upiera się przy Canonie daj mu Canona. Może sąsiad ma Canona i mówi, ze jest the best. Ty sprzedasz mu Nikona i sąsia go wyśmieje. Różne są motywy zakupów. Zasada prosta! jeżeli klient się przy czymś upiera to i tak go nie przekonasz. A jak przekonasz to i tak będzie miał poczucie niezadowolenia.
PS. D80 to świetny sprzęt.
400D i D200 to korpusy semi-pro. Wszystkie inne to sprzet amatorski lub w pelni pro.
Co do D200 to się zgadzam w pełni ale Canon 400D to korpus semi-pro?? Stig, Ty chyba sobie żarty robisz... :D
Przecież ta zabaweczka plastikowa to najniższe co mają obecnie w sprzedaży.
W takim razie do jakiego segmentu przyporządkujesz serię xxD i wyższą Mark xx ??
Mati_007
19-04-2007, 11:21
nowart Stig się pomylił i napisał to poniżej swojego postu. Co do opini o 400d to się zgadzam w pełni
aaa odniosłem wrażenie, że pomylił się co do numeracji korpusów i zarekomendowanych odpowiedników body. ale skoro tak to cofam zapytanie i pozdrawiam :)