PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 10-24 a filtr UV

Lysta
20-01-2014, 02:49
Po dluugich namyslach zdecydowalam sie kupic obiektyw nikkor 10-24 mm f 3.5-4.5.Teraz chcialabym dobrac do niego filtr UV.Mysle o B+W slim Uv.Lecz mam pytania na ktore nie znalazlam jeszcze nie znalazlam odpowiedzi i mam nadzieje ze znajde je tu.Fotografuje glownie krajobrazy.
1.Czy ten filtr to dobra opcja(zalezy mi na ochronie obiektywu )?
2.Czy to prawda ze filtry polaryzacyjne nie sprawdzaja sie w obiektywach szerokokatnych?
3.Czy z tym filtrem na obiektywnie nie bedzie problemu z zakladaniem dekielka?
4.Czy potrzebuje ochrone przeciw sloneczna gdy mam filtr UV
5.Szukalam tego filtra w roznych sklepach internetowych.Dlaczego czesto nie jest zaznaczny ze to filtr slim?Czy sa jeszcze jakies inne sybole na oznaczenie slim na filtrze?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

GonzoG
20-01-2014, 05:04
Po dluugich namyslach zdecydowalam sie kupic obiektyw nikkor 10-24 mm f 3.5-4.5.Teraz chcialabym dobrac do niego filtr UV.Mysle o B+W slim Uv.Lecz mam pytania na ktore nie znalazlam jeszcze nie znalazlam odpowiedzi i mam nadzieje ze znajde je tu.Fotografuje glownie krajobrazy.
1.Czy ten filtr to dobra opcja(zalezy mi na ochronie obiektywu )?
2.Czy to prawda ze filtry polaryzacyjne nie sprawdzaja sie w obiektywach szerokokatnych?
3.Czy z tym filtrem na obiektywnie nie bedzie problemu z zakladaniem dekielka?
4.Czy potrzebuje ochrone przeciw sloneczna gdy mam filtr UV
5.Szukalam tego filtra w roznych sklepach internetowych.Dlaczego czesto nie jest zaznaczny ze to filtr slim?Czy sa jeszcze jakies inne sybole na oznaczenie slim na filtrze?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

1. B+W to dobry filtr
2. Tak - ale tylko przy fotografii nieba w dzień - stopień spolaryzowania światła zależy od kąta od słońca - UWA łapią bardzo szeroko, więc wyjdzie ta różnica.
3. Na slimach ogólnie słabo się trzymają dekle, bo jest tam krótki gwint, albo w ogóle go brak.
Przy takich filtrach raczej polecam zakupić dekiel trzymający od zewnątrz, a nie jak standardowe - od wewnątrz.
4. Osłona przeciw słoneczna - jak sama nazwa mówi, chroni od słońca, aby obiektyw nie łapał lewego światła, nic innego jej nie zastąpi. A przy używaniu filtrów osłona się częściej przydaje niż bez nich - filtry powodują więcej odbić, więc każde ograniczenie zbędnego światła jest przydatne.
5. Jak nie jest opisany jako "slim" to pewnie jest to zwykła wersja. Zdjęciami się nie sugeruj. Wiele sklepów używa jednego zdjęcia do kilku podobnych filtrów.

adriansocho
20-01-2014, 11:39
Można łatwo określić grubość oprawy filtra przez przyłożenie palca do krawędzi gwintu i na ogniskowej 10 mm sprawdzenie, czy palec widać w wizjerze. Można w ten sposób sprawdzić "zapas" i zobaczyć, czy producent przewidział więcej miejsca na grubszy filtr. Ja mogę sprawdzić w domu, jaki mam filtr przy Sigmie 10-20 (jeśli to interesuje to proszę o info na priv).

Lysta
21-01-2014, 01:30
Bardzo dziekuje za odpowiedzi.O wiele jasniej w glowie :-o.Ale mam dalsze pytania.
1.Czy oslona przeciwsloneczna H-23 bedzie dobra dla tego obiektywu?Nie moge znalesc w sklepach internetowych oslony dokladnie do N10-24.
2.Czy moglby ktos przeslac mi linka jak wyglada ten dekiel do slima.Chce byc pewna ze to taki przed zamowieniem.
Niestety nie mam mozliwosci chociaz dotknac tych zeczy przed zakupem.Mieszkam daleko od duzego miasta,a w pobliskim nieduzym,nie ma duzego wyboru i jak cos to sklep tez zamawia takie zeczy na zyczenie.Wiec musze dopasowac wszystko na nosa.

TOP67
24-01-2014, 13:43
1. Osłona HB-23 jest kompatybilna właśnie z Nikkorem 10-24 http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Product/Lens-Hoods/4692/HB-23-Bayonet-Lens-Hood.html
2. Chodzi zapewne o dekielek, który obejmuje filtr z zewnątrz. Wygląda jak zakrętka do kremu. Coś takiego http://www.kenrockwell.com/tokina/images/16-28mm/D3S_3831-cap-0600.jpg

Zamów wysyłkowo w internecie, to zawsze można oddać.