Zobacz pełną wersję : Budziku! Obudź mnie.
chickensnd
19-01-2014, 23:48
Mam straszny problem ze wstawaniem, nic nie jest w stanie mnie obudzić. Macie może jakieś sprawdzone swoje metody? Mam na myśli dzwonki budzików lub jakieś gadżeciarskie urządzenia.
Idź wczesniej spac i nie zachowuj sie jak dupa. Wstawanie to tez kwestia charakteru.
Chodź spać "razem z kurami". Powinieneś już spać. A może masz problem z zaśnięciem?;) I tu tkwi problem.
Polecam program na androida sleep as android. Mi często pomaga.
Mam straszny problem ze wstawaniem, nic nie jest w stanie mnie obudzić. Macie może jakieś sprawdzone swoje metody? Mam na myśli dzwonki budzików lub jakieś gadżeciarskie urządzenia.
Poproś mamę aby Cię obudziła.
Nie kładź się spać. Wtedy nie będziesz miał problemu ze wstawaniem. Jeżeli będzie Ci się chciało spać to zawsze możesz:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/1257256344_by_bartosz181_600-1.jpg
źródło (http://demotywatory.pl//uploads/1257256344_by_bartosz181_600.jpg)
Idź wczesniej spac i nie zachowuj sie jak dupa. Wstawanie to tez kwestia charakteru.
Nie jestem pewien. Potrafiłem przespać płytę ACDC, na szcęście obudził mnie wściekły sąsiad, bo on wstawać nie musiał.
Ha, kiedyś kupowaliśmy kumplowi prezent i jakimś internetowym sklepie "gadżeciarskim" znaleźliśmy nietypowe budziki - jeden to było latające coś, co zaczynało piszczeć i latać po pokoju, trzeba było wstać, złapać i wyłączyć. Inny to budzik z tarczą - kładzie się taki gdzieś wysoko i jak zaczyna rano wyć, to trzeba trafić w tarczę i wyłączyć :D Ostatni wynalazek, który pamiętam, to budzik w postaci wagi - kładzie się go obok łóżka i jak zacznie budzić, to trzeba wstać i stanąć na nim (reagował na nacisk, chyba musiało być ponad 40kg) :) Dokładnie adresu Ci nie podam, bo to było parę lat temu, ale widziałem, że ten z tarczą chyba jest na toys4boys :)
A z rzeczy prostszych, to po prostu głośny budzik postawić nieco dalej od łóżka, żeby trzeba było wstać, by go wyłączyć. Chyba że po prostu nie słyszysz dźwięku? Jeśli za to mieszkasz z kimś, to pewnie tego kogoś budzik obudzi i da Ci wymownie o tym znać ;)
Zobacz sobie zestawienie: http://weblog.infopraca.pl/2010/03/top-10-budzikow-dzieki-ktorym-nie-zaspisz-do-pracy/
Tutaj też niezłe pomysły: http://polinik.pl/2007/11/11/10-najbardziej-irytujacych-budzikow/
Tylko, ze budzik ma obudzic, a nie wkur$#@! czlowieka od samego rana (lub kazdej innej pory dnia - w zaleznosci kiedy zostanie uzyty)...
A kurczakowisnd sugeruje zmienic tryb zycia skoro ma problemy ze wstawaniem.
Były kiedyś Ruskie, takie wielkie budziki z dwoma gongami na górze. Poszukaj na bazarach.
Myślę, że to będzie rozwiązanie Twojego problemu ze wstawaniem.
Tylko, ze budzik ma obudzic, a nie wkur$#@! czlowieka od samego rana (lub kazdej innej pory dnia - w zaleznosci kiedy zostanie uzyty)...
A kurczakowisnd sugeruje zmienic tryb zycia skoro ma problemy ze wstawaniem.
Ale jeśli autorowi wątku tak trudno wstać, to może jak sobie poużywa takich wkurzających wynalazków, łatwiej znajdzie motywację do wcześniejszego kładzenia się? ;)
Chodź spać "razem z kurami".
- przecież to straszny smród!
- trudno, kury jakoś się przyzwyczają.
:mrgreen:
Rafał_Sz
20-01-2014, 10:22
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/zzegarowymzegaremdynamitbomba27231374-2.jpg
źródło (http://thumbs.dreamstime.com/x/z-zegarowym-zegarem-dynamit-bomba-27231374.jpg)
Rafal... kolega chyba nie chce sie obudzic u sw. Piotra na kolanach ;)
O takim czymś myślałem dla Ciebie :-)
http://allefree.pl/galeria/332392/1.html
ppfalcon
20-01-2014, 11:17
Hehehe, znam ten ból. Polecam aplikację na Androida "Budzik Xtreme". W niej między innymi można ustawić, że żeby dało się wyłączyć budzik trzeba rozwiązać kilka zadań matematycznych (przy wyjącym budziku). Poziom trudności można sobie ustawić, ale jak się 5 zadań z da mnożenia i dzielenia do 1000 to człowiek spokojnie się obudzi zanim wyłączy budzik. I najlepsze - nie ma innej możliwości wyłączenia budzika (poza wyjęciem baterii).
Polecam stary sposób Indian - przed snem przyjąć bardzo dużo płynów. Obudzisz się wczesnym rankiem i wstaniesz. No chyba, że się nie obudzisz, to będziesz miał wstydliwy problem ;)
Po pierwsze aplikacja Sleep as Android. Tam jest możliwość śledzenia i rejestrowania zachowania ciała w czasie snu. Na podstawie zebranych danych z czujników zobaczysz ile trwają Twoje fazy snu. Przeważnie ok 1.5h. Teraz w zależności ile musisz spać 6, 7.5 lub 9 przeznacz na sen.
Dodatkowo naucz się wstawać po pierwszym budziku. Ustaw nowy, taki, którego nie ignoruje Twoja czacha i masz WSTAĆ z pierwszym sygnałem.
Od czasu, gdy stosuję wspomniane zasady, nie mam problemu z wstawaniem czy to o 4, 5 czy o 7. Chodzę spać raczej późno, często w wyniku tego śpię tylko 4.5h ale daję radę wstać bez ociągania się.
Podobnie mam z drzemkami w ciągu dnia. Czasami rzucę się na łóżko i ilekroś próbuję uciąć komara na 40min, wstaje po ~ 1,5h.
Temat przetestowałem - mnie pomaga. Spróbuj - może i u Ciebie zadzaiała. :)
hydra_nt
21-01-2014, 12:27
Po pierwsze aplikacja Sleep as Android. Tam jest możliwość śledzenia i rejestrowania zachowania ciała w czasie snu. Na podstawie zebranych danych z czujników zobaczysz ile trwają Twoje fazy snu.
Czujników ?
Ustaw w harmonogramie zdań formatowanie dysku ze zdjęciami na 8, a budzik na 7:55. Powinieneś wstać.
Czujników ?
Tel w zad i jazda! :twisted:
Naprawde zmiana trybu zycia pomaga, a jak ktos wyskoczy z tekstem, ze nie moze to znaczy, ze mu sie nie chce...
hydra_nt
21-01-2014, 12:50
Tel w zad i jazda! :twisted:
Przy włączonej wibrze nie wiem czy wstaniesz :P
Naprawde zmiana trybu zycia pomaga, a jak ktos wyskoczy z tekstem, ze nie moze to znaczy, ze mu sie nie chce...
Pewnie pomaga. Ale nie rozumiem takiego podejścia do rzeczy - dane z czujników. To tak jak dmuchać w mikrofon i sprawdzać ile jest promili.
Czujników ?
Tak. Tel za pomocą wbudowanego żyroskopu i innych fikuśnych czujników w smartfonach, zbiera dane i rysuje z tego wykres. Wiercenie się w czasie snu, odbywa się jeżeli mnie pamięć nie myli w płytkim śnie. Ogólnie polecam spróbować - nic nie kosztuje a mnie pomogło wyrobić nawyk bezproblemowego wstawania niezależnie od h pobudki. ( podstawą jest mieć telefon blisko siebie w nocy. Wystarczy kilka dni zabawy, więc argument o promieniowaniu itp można darować sobie ;) )
Ciekawostka: jeżeli ktoś gada przez sen, tel może nagrywać co mówicie :D
Swego czasu, mieszkając samemu w mieszkaniu a chcąc wstać bez ociągania, kładłem telefon np w łazience/kuchni, innym pokoju. Bieg przez pół mieszkania w 90% skutecznie mnei wybudzał ;)
Rozwiązaniem Twojego problemu jest żona.
Jak budzik zadzwoni a Ty go nie wyłączysz, to wtedy żona obudzi Cię soczystym... CIOSEM W NERY!!!
Chyba, że jej budzik też nie obudzi. Ostrzegam - opcja płatna i kosztowna.
Byłbym zapomniał - żona też posiada szereg czujników, o promieniowaniu nic nie wiem.
RobertMiernik
22-01-2014, 18:39
Sleep as android też polecam.
Wprawdzie nie wiem jakim on czujnikiem wie, że śpię w REM a nie Alfa, czy tam inna Sigma, Tamron ale prawdą jest, że budzi dość bezproblemowo.
Wydaje mi się, że to efekt placebo ale póki działa to nie wnikam ;)
Slawek Wojtczak
23-01-2014, 11:15
Po przeczytaniu tytułu wątku, myślałem, że to o tym szpitalu "Budzik", który wybudza ze spiączki dzieci :mrgreen: A to tylko dziecinne problemy ze wstawaniem rano ;)
chickensnd
27-01-2014, 23:48
Przetestowałem zarówno sleep as android, jak i budzik xtreme. Używam ich wyłącznie kiedy muszę dłużej powiedzieć wieczorem i wtedy rano budzą mnie doskonale. Moją najlepsza metodą jest zmiana trybu, chodzenie spać dużo wcześniej. I problem ze wstawaniem znika powoli. Dzięki za wszystkie metody, najlepsza wcześniej się położyć.
RobertMiernik
28-01-2014, 02:26
Moją najlepsza metodą jest zmiana trybu, chodzenie spać dużo wcześniej. I problem ze wstawaniem znika powoli. Dzięki za wszystkie metody, najlepsza wcześniej się położyć.
Ech, gdyby to było takie proste... :p
//...telefonowane...//
To jest proste. Jezeli to jest trudne dla Ciebie to znaczy, ze jestes zle zorganizowany :razz:
.:Gerard:.
28-01-2014, 03:59
Bardzo dawno temu kupiłem budzik philipsa, stoi do dziś i noc w noc spełnia swoja role,
posiada dwa rodzaje dzwonka, pierwszy to pikanie a drugi to kogut, ale jaki, ciągnąco skrzecząco dławiąco pieje, terrorysta niesamowity,
kilka razy przez przypadek załączyliśmy koguta, do dzisiaj kładąc się zwracam uwagę czy znowu nie będzie przypadku.;)
chickensnd
28-01-2014, 12:32
Znalazłem Puzzle Alarm Clock, budzik z możliwością wyłączania go za pomocą tagów. Do tego karta z Centrum Nauki Kopernik + kawałek rzepu, jedna cześć na karcie druga w szafie na drugim końcu pokoju. Żeby wyłączyć budzik muszę wstać, otworzyć szafę, przy okazji wezme ubrania. Taki sposób znalazłem, może ktoś wykorzysta. Dla tych bez NFC jest również możliwość skanowania kodu QR :)