Zobacz pełną wersję : ładowanie baterii EN-EL15 ładowarką samochodową
przemek29
19-01-2014, 23:19
Witam!
Mam takie małe pytanko nie długo czeka mnie wyjazd na kilkudniowy plener w Szkocji i problem polega na tym że będzie trzeba ładować baterie ładowarka samochodowa czy takie ustrojstwo jest bezpieczne jest tego pełno i czy są gorsze i lepsze i jaki mają wpływ na baterie następna rzecz na pewno muszę nabyć dodatkowe akumulatory kiedyś kupiłem firmy krzak do d90 i nie bardzo się sprawdziły czy warto wydać mniej i kupić zamienniki baterii, może trafiła mi się wadliwa sztuka.
Dzięki za szybką odpowiedź. POZDRAWIAM
Dodam jeszcze taki link z amazon co mi chodzi po głowie http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00H4I8KGM/ref=ox_sc_act_image_2?ie=UTF8&psc=1&smid=A1ZVKET3AQ8GG7
zbyszekD7000
19-01-2014, 23:44
Ja stosuję inne rozwiązanie, bardziej uniwersalne, a mianowicie przetwornicę z 12 na 220 wtykaną do gniazda zapalniczki, podepniesz do tego wszystko co ma zasilacz zwykły na 220, czyli komórki, palmtopy, ładowarki baterii i t.d. Ja tego używam zarówno w samochodzie jak zwłaszcza na jachtach, tam robi to furorę kiedy każdy chce naładować telefon a niestety jest tylko 12 V do dyspozycji.
ja uzywalem najtanszej ladowarki z etrade do d300. ladowalem baterie pare razy tylko w sezonie wiec nie kupowalem nic drozszego, dzialala.
przemek29
21-01-2014, 02:01
Ja stosuję inne rozwiązanie, bardziej uniwersalne, a mianowicie przetwornicę z 12 na 220 wtykaną do gniazda zapalniczki, podepniesz do tego wszystko co ma zasilacz zwykły na 220, czyli komórki, palmtopy, ładowarki baterii i t.d. Ja tego używam zarówno w samochodzie jak zwłaszcza na jachtach, tam robi to furorę kiedy każdy chce naładować telefon a niestety jest tylko 12 V do dyspozycji.
tak a jak się ma ta przetwornica do aku w aucie dzięki za odpowiedź
Na postoju z wylaczonym bym tego raczej nie uzywal.
Bez przesady. Przetwornica ma skuteczność rzędu 80%. Przy ładowaniu baterii szacuję pobór prądu na max 1A. Na pewno nie rozładuje akumulatora w kilka godzin.
zbyszekD7000
21-01-2014, 22:56
Ładowanie idzie w miliampery, bo jej wydajność nie jest aż tak wielka ale jednocześnie było ładowanych 5 komórek i spokojnie dała radę, w samochodzie zazwyczaj ładowałem podczas jazdy, więc nie ma problemu z rozładowaniem aku, większość aktualnych aut i tak nie ma napięcia w gniazdach zapalniczki po wyłączeniu stacyjki. Za to na jachcie ładowanie przez tą przetwornicę odbywało się dość często z samego akumulatora i nigdy nie doprowadziliśmy do jego rozładowania żeby potem były problemy z uruchomieniem silnika. Tak że myślę ze możesz spać spokojnie, raczej nie uda ci się taką przetwornicą rozładować akumulatora samochodu, musiałbyś się bardzo postarać.
Moja przetwornica ma 12V 15A max a wyjście 220V 200W + wyjście USB 5V
zbyszekD7000
21-01-2014, 23:39
Ta moja przetwornica to coś takiego:
Link
http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-12v-220v-150w-usb-5v-pt4-i3868328468.html
Za jej pomocą ładuję w podróżach baterie do D7000, do kamery, komórki, palmtopy i daje rade (wszystko poprzez oryginalne ładowarki od danego sprzętu)
przemek29
23-01-2014, 11:28
dzięki za info pomyśle o tym zmniejsza to też trochę moje wydatki
zbyszekD7000
23-01-2014, 22:37
Ja swoją mam już ze 3-4 lata