Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Początki domowego studia

slimlukas
19-01-2014, 22:32
Witam forumowiczów i zwracam się z zapytaniem. Potrzebuję porobić troszkę zdjęć produktowych takich jak pieczywo czy owoce i warzywa. Posiadam aparat D5100 + 18-105mm + 35mm 1,8g. Pytanie odnośnie oświetlenia produktów ponieważ brak dobrego światła. Myślę nad jakimś bardzo budżetowym strobo na gwint żarówkowy lub stałe oświetlenie i nie wiem co wybrać i co leprze dla początkującego. Czy można liczyć na jakąś podpowiedź ??

r_m
19-01-2014, 23:28
Bardzo budżetowo = światło dzienne + blendy + dyfuzory + statyw + dużo oglądania i czytania materiałów o robieniu zdjęć żywności

slimlukas
20-01-2014, 10:00
Jest to bardzo dobre rozwiązanie z opcji ,,bardzo budzetowo'' ale u mnie w domku malo światła dziennego i po próbach doświetlenie blenda nadal ciemno. Myślałem o jakimś tanim zestawie światła stałego lub blyskowego . Mój budżet to zmieścić się w 250zl.

r_m
20-01-2014, 11:30
Przedmioty nie uciekają, a jeśli nie masz za oknem ruchliwej drogi z ciężarówkami lub transportu szynowego, to nie ma problemów z dłuższym czasem naświetlania.

slimlukas
20-01-2014, 12:50
Gdy ustawiam dłuższy czas naświetlania to zdjęcia wychodzą jakieś szare i ciemne. Okno ze światem za daleko aby doswietlilo :-( Brak możliwości przeniesienia bliżej okna :-(

SerU
21-01-2014, 15:51
W wiezieniu siedzisz, czy jak? :) Na dwor wyjdz ;) Budzetowo, to dwie lampy halogenowe 250W- w castoramie kupisz za kilkadziesiat pln. Mozna tez bawic sie mocna latarka przy ekspozycjach powyzej 10 sekund.

slimlukas
21-01-2014, 17:18
Czas ekspozycji mogę sobie ustawić nawet na 30s tylko problem ze światłem. Wczoraj próbowałem oświetlić paskiem z Led ale całkowicie inne kolory mi wychodziły. Pewnie nie ta temperatura barw.

SerU
22-01-2014, 00:51
Eksperymentuj z WB - to najważniejsze. W D5100 nie ustawisz jej niestety w Kelvinach, ale trochę możliwości tam masz :)

Mały przykład na szybko ze świecenia latarką led z bodaj 6 diodami (fotka do aukcji na ebay, jak sprzedawałem jedno ze swoich szkieł, więc nie o jakość obrazka tu chodziło :) ). Niczym innym nie było świecone - otoczenie, to zupełna ciemność. Ekspozycja 13 sekund, f/13, ISO200, ostrzone jednym punktem AF przed wyłączeniem świateł i potem obiektyw na MF.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/ssmpl1-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/ssmpl1.jpg)

pastwisko
22-01-2014, 00:56
Czas ekspozycji mogę sobie ustawić nawet na 30s tylko problem ze światłem. Wczoraj próbowałem oświetlić paskiem z Led ale całkowicie inne kolory mi wychodziły. Pewnie nie ta temperatura barw.

A ty te 30 sekund ustawiałeś fleksją na P? Jakie parametry miałeś dokladnie ze ciągle było za ciemno? Przesłona/czas/iso?

slimlukas
24-01-2014, 10:08
Zdjęcia robie na P.

slimlukas
24-01-2014, 10:13
Ustawiam przesłane na f5,6 a czas to metoda próbna. Przeważnie 3s wystarcza. Gdy robie na świetle dziennym nawet jest ok ale brak szczegółowych detali na zdjęciu. Dla porównania robie z flashem i wychodzi bardziej szczegółowe ale cienie masakra. Wole światło dzienne ale według mnie jest za słabe aby wydobyć więcej detali. Chyba ze się mylę. Jestem początkujący. Myślałem o zakupie lamp za światłem stałym.