PDA

Zobacz pełną wersję : Bardzo duży problem z win7 i folderem Application Data

Sapphiron
19-01-2014, 16:15
Witajcie.
Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem pewnym na dysku systemowym. Otóż podczas korzystania z szukajki (systemowej lub Agent Ransack) wyskakuje takie coś:

C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Adobe\AIR

Folder przykładowy, pierwszy z brzegu, ale ogólnie robi się taki bajzel.

Dodatkowo jak używam programu FolderSize (do patrzenia który folder najwięcej "waży" ) wyskakują takie krzaki że głowa mała. Na dyski SSD 90Gb robi się mega pętla (zapewne nieskończona) i najdalej jak doszedłem to 3,5TB co pokazało. Pętle robi właśnie na tym folderze.

Co śmieszniejsze, podczas skanowania antyvirem nie ma problemów, chkdsk też wypluwa 0 błędów, program do sprawności dysku pokazuje 100% sprawności.

Teraz pozostaje pytanie - o co kaman?

GonzoG
19-01-2014, 16:28
To ogólny problem Windowsa. Nie wszystkie programy sobie z tym radzą.
W "Application Data" jest link do tego samego folderu i jeśli program nie potrafi rozróżniać folderów i linków do nich, to właśnie taka pętla powstaje. Maksymalne zagłębienie folderów to chyba 16, więc w twoim przypadku i tak szybko z niej wyskakuje.

Może to być też spowodowane jakimś błędem w tym linku, a błędny mogą nie wyskakiwać przy sprawdzaniu.
Jak bym polecał użyć pełnego skanowania "chkdsk <dysk> /F /R" - powinien krzyknąć, że można skanować tylko przy ponownym uruchomieniu.

Sprawdza m.in. właśnie błędy zapętleń.

Sapphiron
19-01-2014, 16:36
tak jak pisałem, chkdsk po restarcie wypluwa zero błędów.

Ogólnie najwyraźniej jest błąd w tym linku bo lata ostro w pętli i tak jak pisałem, najdalej jak udało mi się wyczekać to było znalezione 3,5TB na dysku 90Gb, gdzie większość to była pętla.

locos
19-01-2014, 18:51
tutaj (http://www.sevenforums.com/general-discussion/115149-stop-application-data-folder-replicating.html) rozwiazanie

Sapphiron
19-01-2014, 19:26
Niestety JunctionBox nie dał sobie do końca rady...