Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D800/E + ? czyli wish list (co bym dodał, co bym zmienił)*

HiPhoto
18-01-2014, 17:21
Gdyby przyszedł następca D800/e, to co byście dodali w nim lub zmienili?

Moje wnioski z użytkowania (a raczej tylko marzenia, co do funkcjonalności następcy, bo i tak spece od marketingu wiedzą lepiej, co się takiemu szaraczkowi, przeciętnemu użytkownikowi lepiej przyda :D )?
#1 - wbudowany moduł GPS rejestrujący nie tylko położenie, ale i azymut wykonywanego zdjęcia (EXIF na to pozwala, co najmniej w ćwiartkach, jak nie w ósemkach kompasowych). Wyłączany i włączany z poziomu menu, coby niektórym prądu ni zezierał.
#2 - wbudowany moduł WiFi umożliwiający zdalne sterowanie/podgląd Lv z notebooka/tabletu bez konieczności rozszczelniania osłon chroniących gniazda. Nie tylko takim ramolom po 50-tce (jak ja) się przyda przy ptasiej i żabiej perspektywie ;-)
#3 - bezprzewodowy wężyk spustowy (oczywiście jedynie jako zdublowanie "tradycyjnego" 10-pinowego). O gnieździe na normalny w guziku spustu (jak odrestaurowany w Df'ie) nie marzę.

Wiem, że wszystko to da się obejść i dosztukować. Kreatywność ludzi nie zna granic (a w szczególności "Polak potrafi", jak mawiają wychowankowie Adama Słodowego), ale jakby to tak mieć zaraz wyciągnięte z pudełka...?

*Wątek wywołany okrojeniem Df'a z 10-pinowego gniazda = zero sprzętowej geolokalizacji.

Fatman
18-01-2014, 17:41
1. 39Mpix (pixel binning -skalowanie dla filmu jak w 5D3).
2. wbudowane WiFi (+GPS) z sensownym oprogramowaniem na tablet/smartfona (nie to co teraz, wyzwolenie migawki i przeglądanie zdjęć).
3. 2x CF zamiast 1xCF i 1x SD.
4. dodatkowe opcje dla filmowców (poziom kompresji (bitrate), ALL-I, rack focus, peaking, zoom, możliwość sterowania poprzez USB za pomocą specjalnych akcesoriów).
5. normalnie, jak u innych działający światłomierz podczas filmowania !!!!! (bo to co jest woła o pomstę do nieba, od czasów D90.......).
6. 5-6 fps ? i będzie fajnie.
7. ciut niższy poziom szumów niż obecnie :) (ciut wystarczy ;) ).
8. wszystkie punkty krzyżowe..... albo choć 6 bocznych dodatkowo.
9. czujniki fazowe na matrycy (jak np. w Nikon 1).
10. sensownie działanie LV (z normalnym-płynnym obrazem z dużym powiększeniem, nieblokującą bufora serią powyżej 2 zdjęć :) ).
11. z prawdziwym trybem cichym, nie tym co nazwali trybem cichym w obecnym D800.
12. kalibracja AF dla wide i tele osobno, najlepiej dla każdego punktu oddzielnie.

I poza następcą D800 -z 3 nowe obiektywy na start z silnikiem typu STM/PZD....... najlepiej 3 śliczne stałeczki z VR (35 1.8 VR, 50 1.8 VR i 85 1.8 VR).

TOP67
18-01-2014, 17:48
GPS jak najbardziej i koniecznie z kompasem. EXIF pozwala na zapisanie kierunku. W połączeniu z informacją o ogniskowej, pozwala to na pokazanie kierunku fotografowania na mapie.

Poza tym zmiana czysto programowa. Auto ISO zależne od ogniskowej i najkrótszego czasu i stanu VR. Już tłumaczę o co chodzi. Teraz AutoISO ustawia najdłuższy czas równy ogniskowej (dla FX). Zapobiega to poruszeniu aparatu, ale nie obiektu. Dla ogniskowej 24 mm mamy czas 1/25s, przy którym ludzie prawie na pewno będą poruszeni. Można się przełączyć na maksymalny czas i dać np. 1/60 s, ale to spowoduje z kolei poruszenie gdy przekręcimy zoom na 120 mm. Chciałbym taki algorytm, w którym podajemy najdłuższy czas naświetlania (przykładowo 1/60s), ale jest on jeszcze bardziej spracany, gdy ogniskowa się zwiększy. A w przypadku włączenia VR chciałbym podać o ile EV można wydłużyć czas naświetlania.

RobertMiernik
18-01-2014, 18:04
Fatman Ty to masz wyobraźnię ;)

Fatman
18-01-2014, 18:11
:D Spoko, kiedyś się doczekam ;) Aktualnie to bym się wystarczająco ucieszył z punktu 1 i 12 ;)

nyny1
18-01-2014, 18:12
1. 10kl/s
2. Wszystkie punkty krzyzowe
3. Wizjer w trybie dx by ciemnial do ramki wyznaczajacej kadr (taka fanaberia)

pozdro

Irma
18-01-2014, 18:26
Gdyby przyszedł następca D800/e, to co byście dodali w nim lub zmienili?

1. wrzucenie bezposrednio na rolke zmiane ISO zamiast zmiany przyslony
2. mozliwosc przypisania sobie/wrzucenia bezposrednio na rolke zmiane dynamicznych pol AF ( 1, 9, 21, 51 lub 3D )
3. 45 krzyzowych pol AF
4. 7-8 fps
5. zwiekszony bufor
6. GPS

adamouse
18-01-2014, 18:51
O wg mnie fajnej opcji di-gps (http://di-gps.com/shop/di-GPS-Professional/di-GPS-Eco-ProFessional-M-PF1-M) pisałem w tym poście. (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3298083&postcount=1271)

adamouse
18-01-2014, 18:52
3. Wizjer w trybie dx by ciemnial do ramki wyznaczajacej kadr (taka fanaberia)
To już mamy, jeśli wyłączysz podświetlanie punktów AF

HiPhoto
18-01-2014, 19:24
GPS jak najbardziej i koniecznie z kompasem. EXIF pozwala na zapisanie kierunku. W połączeniu z informacją o ogniskowej, pozwala to na pokazanie kierunku fotografowania na mapie.
Proste i praktyczne, nieprawdaż? Wszystko niby już jest... ale wciąż niby.

Teraz AutoISO ustawia najdłuższy czas równy ogniskowej (dla FX). Zapobiega to poruszeniu aparatu, ale nie obiektu. Dla ogniskowej 24 mm mamy czas 1/25s, przy którym ludzie prawie na pewno będą poruszeni. Można się przełączyć na maksymalny czas i dać np. 1/60 s, ale to spowoduje z kolei poruszenie gdy przekręcimy zoom na 120 mm. Chciałbym taki algorytm, w którym podajemy najdłuższy czas naświetlania (przykładowo 1/60s), ale jest on jeszcze bardziej spracany, gdy ogniskowa się zwiększy. A w przypadku włączenia VR chciałbym podać o ile EV można wydłużyć czas naświetlania.
Przy matrycy 36Mpx przyjąłem dwukrotność mianownika migawki względem ogniskowej. Czyli przy statycznych tematach dla standardu 50 mm 1/100. Pomimo wagi i bezwładności statycznej zestawu cokolwiek wolniej to kicha :-(

Panerai
18-01-2014, 19:25
1. Do wyboru czerwony, niebieski lub zielony (świecący z kapsułką trytową) spust migawki.
2. Nazwa i model gdzieś na tylnej ściance / golas od frontu.
3. Wi-Fi z kompasem.
4. Nie mniej niż 8 kl/s
5. Lżejszy - z baterią i kartą 750 gramów.
6. Wbudowany alkomat.\
7. To cudo ... peaking coś tam ... co by wygodnie korzystać z obiektywów Zeissa :)

sufenta
18-01-2014, 19:32
1. 39Mpix (pixel binning -skalowanie dla filmu jak w 5D3).
2. wbudowane WiFi (+GPS) z sensownym oprogramowaniem na tablet/smartfona (nie to co teraz, wyzwolenie migawki i przeglądanie zdjęć).
3. 2x CF zamiast 1xCF i 1x SD.
4. dodatkowe opcje dla filmowców (poziom kompresji (bitrate), ALL-I, rack focus, peaking, zoom, możliwość sterowania poprzez USB za pomocą specjalnych akcesoriów).
5. normalnie, jak u innych działający światłomierz podczas filmowania !!!!! (bo to co jest woła o pomstę do nieba, od czasów D90.......).
6. 5-6 fps ? i będzie fajnie.
7. ciut niższy poziom szumów niż obecnie :) (ciut wystarczy ;) ).
8. wszystkie punkty krzyżowe..... albo choć 6 bocznych dodatkowo.
9. czujniki fazowe na matrycy (jak np. w Nikon 1).
10. sensownie działanie LV (z normalnym-płynnym obrazem z dużym powiększeniem, nieblokującą bufora serią powyżej 2 zdjęć :) ).
11. z prawdziwym trybem cichym, nie tym co nazwali trybem cichym w obecnym D800.
12. kalibracja AF dla wide i tele osobno, najlepiej dla każdego punktu oddzielnie.

I poza następcą D800 -z 3 nowe obiektywy na start z silnikiem typu STM/PZD....... najlepiej 3 śliczne stałeczki z VR (35 1.8 VR, 50 1.8 VR i 85 1.8 VR).

wspomnial kolega o kartach pamieci- jakie przewagi ma cf nad sd bo nigdzie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie znalezc nie moge. ze sa szybsze to wiem, ale moj "workflow" nie wymaga szybkosci. jakie jeszcze ma cf przewagi? pozdrawiam

MaciekW
18-01-2014, 19:39
Większą wytrzymałość mechaniczną i brak wywalonych na wierch styków.

sufenta
18-01-2014, 20:02
dziekuje za szybka odpowiedz. poniewaz to koncert zyczen jest ja zyczylbym sobie nikona maloformatowego w humanitarnej cenie, z ladnymi, duzymi pixelami z porządnym monitorem, ktory nie obraza sie na niektore czestotliwosci swiatla i ktory plynnie powieksza. zrezygnowalbym z funkcji video, focus point na calym tym-przez-co-sie-patrzy (sucher, viewfinder) i tylko cross. wiecej zyczen mialbym do obiektywow...

Fatman
18-01-2014, 21:01
Dodatkowo zdecydowanie łatwiej (i taniej) odzyskać dane w przypadku awarii CF niż SD. Wie to każdy, kto miał tzw. niefart :(

Zacytuję też coś ciekawego:

Każda pamięć typu flash (tj. miroSD, SD, MMC, eMMC, iNAND) wyposażona jest nie tylko w chip “pamięci flash” ale również taniutki mikrokontroler, który zawiera firmware sterujący pracą karty (zazwyczaj 8051 lub ARM7 CPU 100MHz). Jest to konieczne ze względu na to, że pamięć typu flash prawie zawsze zawiera bad sectory. Zadaniem mikrokontrolera jest umożliwienie pracy algorytmom korekcji błędów, dzięki czemu poszatkowana bad sectorami karta pamięci przedstawia się systemowi operacyjnemu użytkownika jako ciągła, “dobra” pamięć.

Co ciekawe, to właśnie niski koszt mikrokontrolera na karcie SD (ok.15 centów) sprawia, że bardziej opłaca się go instalować na kartach niż przeprowadzać ręczną weryfikację bad sectorów w fabrykach. To wyjaśnia także, zagadkę dlaczego karty SD są tańsze niż czyste chipy pamięci flash o tej samej pojemności (te drugie po prostu nie zawierają ukrywanych programowo bad blocków).

Źródło: http://niebezpiecznik.pl/post/hackowanie-kart-microsd-czyli-jak-nadpisac-ich-firmware-aby-zainstalowac-rootkita/

Sorry za OT :)

HiPhoto
18-01-2014, 21:04
2. Nazwa i model gdzieś na tylnej ściance / golas od frontu.

Ja na dzieńdobry czarną taśmą izolacyjną dowaliłem :D

3. Wi-Fi z kompasem.
Cieszę się z głosu poparcia. Znaczy, że to nie jest fanaberia, która można protezować obcymi urządzeniami.

5. Lżejszy - z baterią i kartą 750 gramów.
Coś za coś. Może z czasem..

6. Wbudowany alkomat.\
Z punktu widzenia robienia zdjęć, bardzo słuszne i jednocześnie absolutnie bezsensowne.
Z punktu widzenia procesu legislacyjnego i osób zainteresowanych? Niewykonalne ;-)
Jeżeli każą Ci jeździć 50 km/h po czteropasmówce tylko dlatego, że im się tak widzi (i że jest to pretekst do ściągania należności budżetowych), a jak przekroczysz, to "dochód budżetowy" w postaci mandatu karnego. Za rozsądne postępowanie na prostej drodze... z krzakami obok.

7. To cudo ... peaking coś tam ... co by wygodnie korzystać z obiektywów Zeissa :) Bliżej?

Fatman
18-01-2014, 21:06
Bliżej?

http://www.youtube.com/watch?v=a9UPNNkA4K4

docxxx
18-01-2014, 21:19
Fatman, czytalem to o SD vs. CF, ale bardziej praktyczne jest SD. Przynajmniej dla mnie. I z dwojga zlego wolalbym 2xSD niż CF.

Fatman
18-01-2014, 21:27
Taaak, wygodne. Niestety ja w zeszłym roku płakałem jak mi durny mikrokontroler na karcie SD, uznał że z karty 32GB zrobi 32MB........ Odzysk danych był zbyt kosztowny (i gdybym nie używał wtedy naprzemiennie z D800, starego dobrego D3, to bym miał przerąbane). Od tamtej pory wolę mniej "praktyczne" CF :) (bo też byłem zwolennikiem bardziej praktycznych SD :) ).

docxxx
18-01-2014, 21:30
Wiesz, ja kupilem ostatnio dysk WD 1GB, na którym mialem wszystkie starsze projekty. Dysk byl wlaczany RAZ na MIESIAC celem przegrania danych. Ktoregos razu zdechl... Okazalo sie, ze co drugi sektor jest bad sektorem. Wszystkie wczesniejsze projekty poszly w pizd... Nie ma reguly. Jak mialem puszke na CF, to bylo ok, ale jak mam tez na SD, to widze jak sie męczę z CF. Ja, nie mowie wcale ze inni tez.

Fatman
18-01-2014, 21:31
Oczywiście, że nie ma reguły, niemniej jak pisałem wcześniej: w razie awarii łatwiej i taniej odzyskać dane z CF niż z SD :)

Sorry jeszcze raz, kończę OT :)

Panerai
18-01-2014, 21:42
http://www.youtube.com/watch?v=a9UPNNkA4K4

Można ? Jednak można to mieć :(

Fatman
18-01-2014, 22:10
No to tylko przykład co to w ogóle za funkcja -akurat z Canona....... Niestety w Nikonie bezpośrednio się nie da, ale można pośrednio kupując odpowiedni monitor przenośny z taką funkcją.

RobertMiernik
18-01-2014, 22:11
Gdzie ta praktyczność sd bo może i za długo ich nie używałem ale poza czytnikiem wbudowanym we wszystko co się rusza przewagi praktycznej nie widzę...

//...telefonowane...//

docxxx
18-01-2014, 22:35
Na meczu moge od razu dac material druzynie (jpg basic). Nie musze sie bawic w jakies czytniki itd. Mam na to ok. 8 minut w przerwie. Ba, w terenie nie musze sie tez bawic w jakies kable. To jest wlasnie ten "tylko wbudowany czytnik". Dlatego pisalem Wam, DLA mnie jest to wiekszy komfort.

RobertMiernik
18-01-2014, 22:44
No to DLA mnie kicha a nie przewaga ;)

//...telefonowane...//

jo44
18-01-2014, 23:49
Zacytuję też coś ciekawego: (...)
Źródło: http://niebezpiecznik.pl/post/hackowanie-kart-microsd-czyli-jak-nadpisac-ich-firmware-aby-zainstalowac-rootkita/

Sorry za OT :)
Ok, ale dalej, w odpowiedzi na pytanie o karty CF napisano tak, cytuję:
"To samo, wszystkie tego rodzaju pamięci flash muszą posiadać mikrokontroler pozwalający komunikować im się przeznaczonym do tego celu interfejsem (chyba żadna kość flash nie obsługuje bezpośrednio interfejsu SD), do tego wprowadzający dodatkowe funkcje, jak wspomnianą korektę błędów, równoważenie zużycia, czasem TRIM, DRM i im podobne rzeczy. :)

dem
19-01-2014, 00:27
1. 8fps
2. Boczne punkty krzyżowe
3. Natywne iso 25600 (rozszerzone do 2EV), oczywiście lepsze od obecnego.
4. wi-fi
5. Ceny na poziomie D700 ;)

Jacek_Z
19-01-2014, 01:55
Na wszelki wypadek najpierw napiszę, że to wg mnie.

1. szerzej punkty AF, krzyżowe także po bokach. Ilośc punktów mniej istotna, może być nawet mniej niż 51 (30?) i oczywiście by AF działał prawie perfekcyjnie - w każdym świetle był czuły i trafiał w punkt
2. wprowadzenie sRAW !!!
3. więcej fps w trybie FX (powiedzmy ze 6 samo body, 8 z gripem)
4. szerzej punkty AF, krzyżowe także po bokach. :)
5. wprowadzenie sRAW ;)
6. szerzej punkty AF, krzyżowe także po bokach. ;)
7. wprowadzenie sRAW :wink:
8. osobny guzik Lock (tak bym mogł sobie coś podpiąć do funkcyjnego, teraz mam zajęty przez mój L)
9. przejście na radiowy sposób komunikacji z lampami błyskowymi (wyeliminuje to przedbłyski komunikacyjne, one czasem stanowią pewien problem)
10. wprowadzenie automatycznego zdejmowania winiety w jpg w body (w zależności od ogniskowej i przysłony). Potrafili to zrobić z dystorsją.
11. banki U1, U2, U3 na zewnątrz body, zmieniające wszystkie ustawienia parametrów (włącznie z WB, ADL, ISO, preselekcjami itd)

Popieram. I dla małych i dla dużych odległości.

3. 2x CF zamiast 1xCF i 1x SD.Zapewne fatman się nie obrazi jak powiem, że jestem takiej zmianie przeciwny i to co teraz jest uważam za optymalne. Czytnik SD jest w laptopie i się go nie zapomni :)
Uważam, że w body powinno być CF ze względu na szybkość i SD ze względu na większą kompatybilność z innym sprzętem.

ze spraw mniej istotnych -
- ergonomia jest dla mnie drugorzędna, ale mogą ujednolicić sposób zmiany pól AF w body i gripie (bo jest wybierak i joystick, niech zrobią 2x wybierak)
- żeby się gumy nie odklejały ;)

Dlaczego uważam sRAW za tak ważny? Bo często wystarcza mi zdecydowanie mniejsza rozdziałka niż 36 Mpx, natomiast chcę mieć możliwość manipulacji WB, stąd jpg nie wystarcza.

Fatman
19-01-2014, 09:04
kompromis: 2xCF i 1xSD ? (miejsca i tak jest od cholery na takie coś) :)

Banki U1, U2, U3.... -zapomniałem o tym, a było to tak wygodne w D7000. Też jestem za :)

Maciek N
19-01-2014, 11:02
W pierwszej chwili pomyślałem że przecież ta puszka ma wszystko co chcę ale po chwili... przydał by się:
1. skuteczny dla filmowców AF
2. Mniejsze szumy dla filmu
3 4K jeśli kaj w MK III
4 wbudowany radiowy nadajnik do wyzwalania flesza lamp błyskowych.
Takie funkcje skusiły by mnie do przesiadki na nowszy model. Szczególnie ze względu na AF w filmie

Fajny temat. Myślę że przydatny da producenta.

Irma
19-01-2014, 12:46
kompromis: 2xCF i 1xSD ? (miejsca i tak jest od cholery na takie coś) :)

Dobry pomysl, 1 CF i SD jako mirror, a 2 CF jako zapas.

docxxx
19-01-2014, 13:30
Ja ciagle czekam na naprzemienne zapisywanie zdjec na dwoch kartach. Nie wiem dlaczego to jeszcze nie zostalo wprowadzone. W przypadku padu karty mam 1/2 zdjec zachowanych, a nie ze same ogryzki z konca imprezy.

morzon
19-01-2014, 13:32
Ja ciagle czekam na naprzemienne zapisywanie zdjec na dwoch kartach. Nie wiem dlaczego to jeszcze nie zostalo wprowadzone. W przypadku padu karty mam 1/2 zdjec zachowanych, a nie ze same ogryzki z konca imprezy.

Możesz przecież mirror zrobić, w razie padu karty masz 100% zachowanych.

docxxx
19-01-2014, 13:43
Ale ja nie chce mirrora. Przeciez mowie: naprzemiennie. Kopia zabiera 100% miejsca.

fotomarek_k
19-01-2014, 13:56
Mi natomiast przydałby się uchylny, ruchomy wyświetlacz- dla wygody i precyzji przy żabiej czy ptasiej perspektywie :-) Latka lecą i coraz bardziej dokuczają przysiady w dużej ilości oraz ryzykowne włażenie na niestabilne podwyższenia :-(

docxxx
19-01-2014, 14:07
O tak, wyswietlacz tez.

benedyktaevil70
19-01-2014, 14:08
Hehe, co racja, to racja... Już w pewnym wieku lepiej tak się nie gimnastykować ;)

morzon
19-01-2014, 14:11
To ode mnie (z takich w miarę realnych):
-jakość wykonania przynajmniej jak D700 (nie mówiąc o d3)
-szerzej krzyżowe punkty
-wifi
-sraw
-wyższy DR (tak, jeszcze, tego nigdy mało) :D

docxxx
19-01-2014, 14:22
Takie pytanko. Mialem EyeFi i też myslalem że wifi to na pewno mi sie przyda i... Guzik, raz uzylem i podziekowalem. Az tak Wam to wifi jest potrzebne? Pracowaliscie juz z wifi? Wiecie, że taki RAW z D800 przesyla sie wieki? Te filmy w sieci nt. tego jakie to praktycznie (klik i już jesteś na fejscie) mozna sobie w buty wsadzic. Albo ze mozna sterowac aparatem. Jak chcecie, to poopowiadam Wam historie z GoPro ;)
Nie mowie, że to zły pomysl, po prostu pytam.

morzon
19-01-2014, 14:28
Takie pytanko. Mialem EyeFi i też myslalem że wifi to na pewno mi sie przyda i... Guzik, raz uzylem i podziekowalem. Az tak Wam to wifi jest potrzebne? Pracowaliscie juz z wifi? Wiecie, że taki RAW z D800 przesyla sie wieki? Te filmy w sieci nt. tego jakie to praktycznie (klik i już jesteś na fejscie) mozna sobie w buty wsadzic.

Też kupiłem eye-fi. Skonfigurowałem tak, że na CF mi lecą RAWy, a na SD (eye-fi) najmniejsze jpgi w największej kompresji. Działa całkiem szybko. Do dokładnego podglądu kadru + ustawienia światła jest to bardzo pomocne i wygodne.

Fatman
19-01-2014, 14:36
Albo ze mozna sterowac aparatem.

No cóż, jeden producent (a właściwie to 3 producentów) zadbał o sensowny program do zdalnego sterowania aparatem za pomocą smartfona/tabletu. Inny znany producent nie zadbał.........

Jacek_Z
19-01-2014, 14:59
1. skuteczny dla filmowców AFOczywiście. Zapomniałem o tym. Bo mało filmuję. Ale w tych moich próbach filmowania bardziej kłopotliwa okazała się stabilizacja przy dłuższych szkłach (tych bez VR jak 85mm).

Ja ciagle czekam na naprzemienne zapisywanie zdjec na dwoch kartach. To całkiem fajny pomysł. Nie pomyślałem o tym. Inna sprawa czy bym stosował :) bo pewnie z wrodzonego lenistwa nie chciałbym zgrywac 2 kart.

Mi natomiast przydałby się uchylny, ruchomy wyświetlacz- dla wygody i precyzji przy żabiej czy ptasiej perspektywie :-) Tu z kolei jestem raczej na nie - z powodu osłabienia konstrukcji body.

...sensowny program do zdalnego sterowania aparatem za pomocą smartfona/tabletu........Tak, to też powinno być na mojej liście. I wtedy wi-fi w body zaczyna mieć sens (wg mnie oczywiście).

TOP67
19-01-2014, 16:38

Możesz przecież mirror zrobić, w razie padu karty masz 100% zachowanych.

Ale ja nie chce mirrora. Przeciez mowie: naprzemiennie. Kopia zabiera 100% miejsca.

Też o tym pisałem od dawna, ale z innego powodu. To zwiększa dwukrotnie prędkość opróżniania bufora.

HiPhoto
19-01-2014, 17:46
Co do gniazd CF i SD to obecne rozwiązanie jest DLA mnie OK. I tak jadę na CF jako podstawowym, SD ustawiam "na przelew". To i tak postęp w stosunku do analogowych rolek :D
Ale mogę mieć wybór, które z gniazd uznam za podstawowe. Poza tym bardziej rozplenione SD mogę siłom i godnościom osobistom "zapożyczyć" od zbałamuconego neofity ;-)

Jeszcze parę, czysto softowych rozwiązań przyszło mi do głowy:
#4 - opcja zapisywania nazwy pliku jako time stamp = yyyymmdd_dsc_Numer kolejny.*
Wiem, że można to zrobić programami zewnętrznymi, ale czemu nie można tego wszyć w soft puszki?
#5 - predefiniowane tagi z poziomu puszki.
Przypisanie tagu/tagów do zdarzenia (event'u), ekspedycji, zgrubnej lokalizacji... cokolwiek mi przyjdzie na początku danego dnia do głowy otrzymuje predefiniowany tag. Z ewentualnością automatycznego resetu wstawiania tagów po upływie zadanego terminu
#6 - reset button i jego predefiniowany zakres. Ja bym sobie cenił wyłączanie bracketingu, korekcji ekspozycji, balansu bieli i czegoś tam jeszcze, o czym sam decyduję; dwa guziki na zielono, to DLA mnie jak "tryb zielony" czyli czerwona płachta na byka ;-).

przem426
19-01-2014, 19:16
Też o tym pisałem od dawna, ale z innego powodu. To zwiększa dwukrotnie prędkość opróżniania bufora.

przy założeniu że kontroler potrafi naraz zapisać dwa pliki w różnych lokalizacjach.
nie wiem czy to nie za wysokie oczekiwania...

zapisywanie plik po pliku naprzemiennie na dwóch kartach nie zwiększy wydajności.

docxxx
19-01-2014, 19:37
Przy dobrym kontrolerze i (2x ?) CPU? Dlaczego nie.

Maciek N
20-01-2014, 10:39
Oczywiście. Zapomniałem o tym. Bo mało filmuję. Ale w tych moich próbach filmowania bardziej kłopotliwa okazała się stabilizacja przy dłuższych szkłach (tych bez VR jak 85mm).

Dla zawodowych filmowców brak stabilizacji to nie problem. Wręcz śmiem powiedzieć że brak stabilizacji wymusza używanie kilku urządzeń typu steady, kran, slidekamera, statywy z głowicą olejową, co znacznie podnosi jakość produkcji filmowych. Nie oznacza to że ujęcia z ręki nie są możliwe. Robię je z obiektywem 16-35VR i są porównywalnie ustabilizowane co z kamerą.
Biorąc pod uwagę że D800 jest przeznaczony dla zawodowców, to nie widzę potrzeby montowania w puszce stabilizacji obrazu która może nieść za sobą negatywne konsekwencje.

Jacek_Z
20-01-2014, 12:14
No tak, ale 16-35 to szeroki kąt i ma stabilizacje. 85 jest dłuższe i bez stabilizacji. Nie sugerowałem jednak wprowadzenia stabilizacji w body. Odpuściłem sobie amatorskie filmowanie lustrzanką FX, bo nawet jak poprawią AF to i tak druga z wad (brak stabilizacji) powoduje to, że nie da się zrobić dobrego filmu bez zakupu zewnętrznych urządzeń o jakich piszesz. A to nie jest już cecha body. Nie mam zamiaru nosić ze sobą steadycamów w sytuacji gdy film ma byc tylko dodatkiem do zdjęć (np backstage).

saron
21-01-2014, 22:07
Wiele wypowiedzi ale nie zauważyłem najważniejszego...
Cena... Najlepiej na poziomie d610:) a co? Pomażyć można:)

jo44
23-01-2014, 00:05
Pomażyć można:)
Nawet pomarzyć można...

Maciek N
23-01-2014, 09:45
Wiele wypowiedzi ale nie zauważyłem najważniejszego...
Cena... Najlepiej na poziomie d610:) a co? Pomażyć można:)

Pewnie niektórzy będą chcieli mnie zlinczować ale jestem przeciwny aby sprzęt profesjonalny kosztował tyle co ,,amatorski" Chodzi mi o to żeby ludzie którzy zarabiają robiąc zdjęcia mieli znacznie lepszy sprzęt i lepszej jakości zdjęcia niż amator. (pomijam ludzi którzy nie wiedzą co zrobić z kasą)
Załóżmy że D800 stanieje do 5 tyś a Nikon w między czasie nic lepszego nie wypuści to efekt będzie taki, że wielu klientów zacznie się zastanawiać czy nie lepiej zainwestować w aparat z kitowym szkiełkiem i dać go wujkowi żeby pstrykał zdjęcia na weselu niż zapłacić za fotografa 3500.
Wiem że z naszego punktu widzenia liczą się głównie umiejętności i nam się wydaje że tylko to się liczy ale klienci analizują i część z nich odpadnie. Rynek znowu się skurczy.

Jestem za tym żeby było większe zróżnicowanie. Np. pełna klatka od 10 000.
Jak D610 stanieje do 4000 to zaczniecie płakać. Szczególnie gdy zobaczycie że na zleceniu 2 gości ma właśnie takie body.

docxxx
23-01-2014, 09:55
Rozumiem, że skoro narzędzia foto mają zdrożeć, to inne też? Klucze, RTV, AGD, IT, branża samochodowa itd...

Maciek N
23-01-2014, 11:20
Nie pisałem nic o zdrożeniu, bo jak już coś staniało to zdrożenie nie ma sensu. Pisałem o zróżnicowaniu cen sprzętu profesjonalnego od amatorskiego. Żeby było więcej pracy to poziom usług musi być znacząco wyższy od tego co przeciętny człowiek może zrobić sobie sam. Pomijając umiejętności i wiedzę to sprzęt też ma znaczenie.
Moje zdanie jest takie że jak sprzęt do pracy zawodowej tanieje to obraca się to przeciwko nam. Zawodowy fotograf najczęściej kompletuje sprzęt latami i prędzej czy później będzie go miał.

docxxx
23-01-2014, 11:30
Naprawdę nie zdajesz sobie sprawę czym to grozi? W takim razie niech dobre klucze, wiertarki itd. zdrożeją, bo dlaczego niby ja, człowiek który kompletnie nie zna się na mechanice samochodowej, ma sobie naprawić auto, bo nagle stwierdził że ma trochę czasu i chęci?!
To nie moje czasy, ale to się chyba nazywało socjalizm.

powerfactorx
23-01-2014, 11:36
Najważniejszy gadżet: GPS z pomiarem barometrycznym wysokości. Wg. mnie bez tego nowy model nie ma sesnu.

Maciek N
23-01-2014, 11:41
Profesjonalne klucze i wiertarki kosztują kilkakrotnie więcej od tych sprzedawanych w markecie. Co to ma wspólnego z socjalizmem? Ich produkcja jest droższa bo mają służyć do ciężkiej pracy przez lata. Podobnie jest w fotografii. Są lustrzanki za 1500 i za 10000. Nikt nie mówi że to jest socjalizm. Coś Ci się chyba pomyliło.
Moja wypowiedź NIE odnosiła się do obecnej sytuacji bo ja uważam że jest ok:) Odnosiłem się do życzenia ,,sarona" który chce, żeby D800 kosztował tyle co D610. Radzę czytać ze zrozumieniem:)

docxxx
23-01-2014, 12:16
Ale D800 kosztuje tyle co nic! Z tym, że nie w PL, a na zachodzie, gdzie stosunek wysokości pensji do ceny sprzętu jest zupełnie inny. I tam jakoś pracują i zarabiają na foto.

Maciek N
23-01-2014, 12:28
Nie wiem jak jest na zachodzie, ale sobie myślę że tam jest trochę inny poziom życia i pewnie mniejsza liczba ludzi próbuje zaoszczędzić na fotografie czy samemu naprawiać samochód.

Jacek_Z
23-01-2014, 12:39
Pewnie niektórzy będą chcieli mnie zlinczować ale jestem przeciwny aby sprzęt profesjonalny kosztował tyle co ,,amatorski" Chodzi mi o to żeby ludzie którzy zarabiają robiąc zdjęcia mieli znacznie lepszy sprzęt i lepszej jakości zdjęcia niż amator.

Jestem za tym żeby było większe zróżnicowanie. Np. pełna klatka od 10 000.Tak było 15 lat temu. Ale to już nie wróci. Nie jest ważny sprzet, a jakość zdjęć. Niedługo wystarczającą jakość dadzą tel komórkowe. Dobre kompakty dają dostatecznie dobry obraz.
Nie wszędzie potrzeba FX ani MF.
Jeśli jest takie parcie na niską cenę zdjęcia, to tani sprzęt będzie wypierał lepszy (tzn droższy) wszędzie tam, gdzie sie da. A da się już prawie wszędzie.
Po prostu amatorski sprzęt ofiaruje bardzo wysoką jakość obrazu. I to wystarczy.

Nemeth
23-01-2014, 15:01
To ja bym chciał łatwo wymienialne matówki :)
A skoro to marzenia to chciałbym jeszcze wymienialną matrycę! :D Wciskasz guzik i wyskakuje niczym karta SD :D

Maciek N
23-01-2014, 16:21
Twoje życzenie jest dla Nikosia rozkazem:))) http://www.chip.pl/news/sprzet/kamery-i-aparaty/2013/10/nikon-opatentowal-aparat-z-wymienna-matryca
Pomysł z wymienną matrycą nie jest nowy. Kamerę RED możesz dowolnie skonfigurować samodzielnie włącznie z matrycą. Możesz nią zrobić zdjęcia nawet do 261 Mpix
http://www.optyczne.pl/1397-nowo%C5%9B%C4%87-RED_Epic_i_RED_Scarlet_-_zdj%C4%99cia_nawet_do_261_Mpix.html

saron
23-01-2014, 18:26
Czy tak naprawde potrzebny jest Co niektórym piszącym tutaj moduł GPS? W szmochodzie czy w telefonie .. To potrafie zrozumieć :)

Nemeth
23-01-2014, 19:28
Twoje życzenie jest dla Nikosia rozkazem:))) http://www.chip.pl/news/sprzet/kamery-i-aparaty/2013/10/nikon-opatentowal-aparat-z-wymienna-matryca
Pomysł z wymienną matrycą nie jest nowy. Kamerę RED możesz dowolnie skonfigurować samodzielnie włącznie z matrycą. Możesz nią zrobić zdjęcia nawet do 261 Mpix
http://www.optyczne.pl/1397-nowo%C5%9B%C4%87-RED_Epic_i_RED_Scarlet_-_zdj%C4%99cia_nawet_do_261_Mpix.html

O patencie nie słyszałem. Może się doczekamy! :) Taka matryca b&w byłaby kapitalna :D

RED ... Myślę (tzn. mam nadzieję), że jednak nowy Nikon z wymienną matrycą będzie tańszy niż RED :D

Maciek N
23-01-2014, 23:54
Czy tak naprawde potrzebny jest Co niektórym piszącym tutaj moduł GPS? W szmochodzie czy w telefonie .. To potrafie zrozumieć :)

to jest koncert życzeń więc każdy pisze co mu potrzebne. Dla mnie największym atutem będzie autofokus w trybie filmu. Reszta to kosmetyka:)

foltec
27-01-2014, 23:07
Dobry pomysl, 1 CF i SD jako mirror, a 2 CF jako zapas.

Zapas czego sorry? Jakby jedno gniazdo CF padło? No bo jak karta padnie to wkładasz inna i po sprawie. Dla mnie 1SD + 1CF idealnie.

Irma
27-01-2014, 23:51
Zapas czego sorry? Jakby jedno gniazdo CF padło? No bo jak karta padnie to wkładasz inna i po sprawie. Dla mnie 1SD + 1CF idealnie.

Na przepelnienie

jo44
28-01-2014, 11:08
Na przepelnienie
A jeśli i ta się przepełni to co?
Następny slot na "zapas"?