Zobacz pełną wersję : D7100 długość filmu ( 20min. max. ? :| )
Cześć wszystkim,
Stałem się szczęśliwym posiadaczem aparatu nikon D7100. Jedno co mnie lekko zaskoczyło to to że można w nim maksymalnie nagrywać 20 min. filmu. To znaczy że po 20 minutach nagrywanie wyłącza się automatycznie. Czy da się to jakoś zmienić? Na przykład przez zmianę oprogramowania?
Pozdrawiam
p.s.
Z góry przepraszam za duplikat tematu jeśli takowy już był, ale Wasza wyszukiwarka nie chce mi działać.
Alcatraz
18-01-2014, 14:04
A dlaczego Cię to zaskoczyło? Wszystkie filmujące lustrzanki mają takie limity. W D7100 nie słyszałem, żeby ktoś to "obszedł" a jeśli nawet się to uda możesz stracić gwarancję. Pytanie po co? Kto robi ujęcia dłuższe niż kilka minut? Takiego bodu to nie kamera przemysłowa do monitoringu:-)
A instrukcje czytał?:-) kiedyś czytałem ze to ograniczenia prawne jakieś regulacje a druga sprawa że matryca się nagrzewa.
W moim jest chyba aż 10min;-) nagrywania ale nie używam dlatego ze padaka jakościowo a po drugie mam Sony Dsc HX5 który bije na głowe jakością filmy z d7100 dlatego że fimy u nikona są przeciętne no i nie wyobrażam sobie latać z lustrem za dzieckiem 20min bo kulturystą nie jestem;-)
Jesli kierowałeś sie filmowaniem to powinieneś wybrać Canona
Zapewne w innych małpkach ograniczenie długości filmu zależy też od pojemności karty SD
Alcatraz
18-01-2014, 14:13
mam Sony Dsc HX5 który bije na głowe jakością filmy z d7100 dlatego że fimy u nikona są przeciętne
Bardzo zabawne zdanie... Aparat z matrycą 1/2.4 cala "bije jakością D7100"... (który ma akurat bardzo wysoką jakość filmów (m.in. ze względu na sposób skalowania obrazu z matrycy). No cóż...
no i nie wyobrażam sobie latać z lustrem za dzieckiem 20min bo kulturystą nie jestem;-)
Jesli kierowałeś sie filmowaniem to powinieneś wybrać Canona
No widzisz a inny kręcą nawet teledyski i też na kulturystów nie wyglądają:-)) Ostatnie zdanie jak z katalogu reklamowego... szkoda, że nie poparte konkretnymi przykładami.
To kurczę wielka szkoda, bo jakoś nagrywania filmów ten aparat ma faktycznie zajefajną. No cóż nie kupuje się w końcu aparatu fotograficznego do nagrywania filmów. :D
Gwarancje mam zdaje się na rok, więc jak ją stracę to się nie pochlastam. Chyba że mnie oświecicie dlaczego jednak miałbym ewentualnie się pochlastać z tego powodu. :D
Alcatraz
to jest moje zdanie na temat jakości filmowania nikona,a co ma wielkość matrycy do jakości filmu jak wszystko jest "podrasowywane" programowo
np matryca z d3100 jest z d200 a jaka jest różnica w obrazku prosto z puszki?
co do porownania sony do wysokiego modelu nikona to pewnie popelnilem gafe :)
co do reklamy to Canona to chyba wiesz ze D-markami kręcone są sceny w Hollywood?
po to jest forum aby wyrażać swoje opinie przecież :) a jak sie do tego odnosić to jest indywidualna sprawa
A sony i canon bije nikosia w tym temacie i nie ma się o co spierać
Bardzo zabawne zdanie... Aparat z matrycą 1/2.4 cala "bije jakością D7100"... (który ma akurat bardzo wysoką jakość filmów (m.in. ze względu na sposób skalowania obrazu z matrycy). No cóż...
A co ma wielkość matrycy do jakości filmów ??
Nie jedna kamera za 1/2 ceny D7100 kręci lepsze filmy.
No widzisz a inny kręcą nawet teledyski i też na kulturystów nie wyglądają:-)) Ostatnie zdanie jak z katalogu reklamowego... szkoda, że nie poparte konkretnymi przykładami.
A możesz mi pokazać choć jeden teledysk z ciągłym ujęciem dłuższym niż... powiedzmy 2 minuty ...
Albo zdjęcia z plany takiego teledysku, gdzie latają z tymi aparatami w rękach... bez statywów, kamizelek, itp...
Alcatraz
18-01-2014, 15:20
Bolth - jedyna rzecz jaką napisałeś merytorycznie i z sensem to, że "wyraziłeś swoje zdanie". Jak każdy masz do tego prawo.
Jeżeli natomiast nie wiesz "co ma wielkość matrycy" (i dodajmy nie tylko wielkość) do jakości filmu... to naprawdę szkoda naszego czasu na tą rozmowę. Nie wiem tez co masz na myśli pisząc o jakimś "podrasowywaniu"... Pewnie to też Twoje zdanie. No ale już stwierdzeniem, że "matryca D3100 jest z D200" to palnąłeś nieźle... Najpierw poczytaj trochę na ten temat, pomyśl a dopiero na końcu pisz, bo inaczej wychodzą pierwszej klasy herezje...
Jeśli natomiast chodzi o Hollywood i inne miejsca (nie tylko tam kręci się filmy i klipy), to Ty chyba nie wiesz, że nie tylko Canonami się tam kręci... Nikonami również.
A sony i canon bije nikosia w tym temacie i nie ma się o co spierać
I prawda nas wyzwoli... Szkoda czasu na dalszą, jałową polemikę.
GonzoG - a słyszałeś np. o głębi ostrości albo o wielkości punktu a co za tym idzie ilości światła przezeń zbieranej i np. możliwości pracy na bardzo wysokim iso? Posiadany przez Ciebie sprzęt akurat może trochę słabiej nadaje się do filmowania ale piszemy o D7100. Do tego dochodzą jeszcze znacznie lepszej jakości wymienne szkła (w porównaniu z kamerą). Podaj przykłady kamer za 1/2 ceny, które kręcą lepszej jakości filmy od D7100. Jak na razie widziałem wiele porównań i zawsze wynikało z nich, że nawet kamery trzy razy droższe nie dają takiego obrazka jak D7100. No ale pewnie wiesz lepiej...
Druga sprawa - a gdzie ja napisałem, że robi się ujęcia dłuższe niż 2 czy 3 minuty? Wręcz przeciwnie, napisałem naszemu koledze, że 20 wystarczy aż nadto i aparat to nie kamera przemysłowa. No i nie mam też nic przeciwko RIGowi jeśli ktoś zamierza pracować dłużej a łapy mu więdną.
Alcatraz napisał.....I prawda nas wyzwoli... Szkoda czasu na dalszą, jałową polemikę.
zgadzam się z Tobą :) jesteś typem osoby która musi powiedzieć ostatnie słowo i negować innych,moja wiedza jest mniejsza niż Twoja na temat fotografii i w tym podobnych tematach,nie wnikam w tabelki,wykresy i benchmarki wyjaśnie Ci to na przykladzie szybkości procerora i3 oraz i5. taki i3 zrobi to samo ale wolniej np Lightroomie,za to oprogramowanie do matrycy ma już znaczenie bo wpływa na jakość obrazka,bo jak inaczej to nazwać skoro nikon ma matryce od sony reszte robią "inżyniery",5200 ma toshibe chyba
i nie wmówisz mi ze nikon jest lepszy w filmowaniu od sony i canona,jeśli twierdzisz inaczej to znaczy że jesteś totalnym ignorantem,i kązdy kto zapyta co wybrac do filmowania to nie polecę mu nikona do tego celu choć moja wiedza jest na ten temat znikoma ale wiem i inni także ze sony i canon mają wieksze doświadczenie na tym polu.
inny przykład nie chwaląc sie posiadam volvo wiem że inne samochody są równie bezpieczne a nawet lepiej,ale volvo wprowadzało pierwsze nowinki odnośnie bezpieczeństwa i nadal to robi,od wypadku już innego auta nie chce
pare lat temu czytałem gdzieś tam na temat jakiegoś filmu,ze sceny ze względu na brak miejsca i łatwość dostępu zostały kręcone właśnie Canonem nie Sony czy Nikonem
pewnie dzisiaj byłby to d7100
nie twierdze ze d7100 jest do bani ale są lepsze puchy do kręcenia wybierane przez filmowców
a jeszcze może dla ciebie nie istotna informacja ale zostawiłem tego soniacza po tym jak zobaczyłem jakośc filmów z d3100 i głośny AF i na tej podstawie można stwierdzić ze lustrzanki nie nadają sie do filmowania choc ciągle to poprawiają a przeciez d3100 ma większą matryce jak to napisałeś gdzieś wyżej i jeszcze ten dziwny format filmów:(
więc coś kosztem czegoś
bolth, tak się składa, że aktualnie w systemie Canona (w przedziale cen "dla ludzi" czyli powiedzmy do 15 tys. zł) istnieje jeden aparat Canona dający taką jakość obrazu jak aktualnie trzy istniejące aparaty Nikona. Oczywiście nie mam na myśli poziomu szumów na wysokim ISO, choć tutaj też Nikon nie ma się czym wstydzić, bo te trzy wspomniane Nikony ustępują tylko dwóm modelom Canona czyli 5D3 i 6D. Tak więc statystycznie to Nikon aktualnie daje lepszą jakość obrazu niż Canon.
Druga sprawa to parametry -tak Canon ma lepsze (choć nie wszystkie, bo taki Nikon D5300 posiada tryb 50p w FHD, niedostępny w Canonach), ale co ciekawe niekoniecznie i nie zawsze przekłada się to na lepszą jakość obrazu. Właśnie zrobiłem porównanie D800 vs 6D i jeśli chodzi o miażdżącą wręcz przewagę w bitrate Canona, to nie widać tego niestety na filmie....
Dla przykładu zerknij sobie na ten film porównawczy: http://www.youtube.com/watch?v=TEYDThrqpA4 -a najlepiej ściągnij plik źródłowy, bez dodatkowej kompresji YT: http://www.mediafire.com/download/nd9tjpedg3yx6q8/D5200_D800_6D.mp4
Jeszcze o AF podczas filmowania. Nie jest to wyznacznik tego, że "aparat dobrze filmuje". To raczej najmniej istotna funkcja, dla kogoś kto poważnie do tego podchodzi. Oczywiście nie neguję zalet posiadania dobrego AF podczas filmowania -to jest bardzo wygodne.
Widzisz Fatman
Ty jakoś umiesz wyjaśnić nie ubliżając nikomu:-)
tak naprawde to jest kwestia kto jak do czego podchodzi i czym się kieruje,mi przeszkadza AF i jakość filmu w moim d3100 tak samo megapixele mnie nie intersują w telefonie bardziej dzwięk w słuchawkach
Pozdro
Jak jest cicho na "planie" to slychać mechanizm ostrzenia nie wiem jak to jest w modelach wyższych
Alcatraz
18-01-2014, 16:46
Bolth zapewniam Cię, że nie muszę i wcale nie chcę mieć ostatniego słowa, racji czy czegoś tam jeszcze. No ale Twój przykład z matrycami (wg Ciebie tymi samymi w D3100 i D200) świadczy o wartości Twoich wypowiedzi.
Na jakość filmów (bo na tym się tutaj skupiliśmy) wpływa bardzo wiele czynników. Oczywiście, że oprogramowanie ma wpływ na jakość filmów - pisałem o tym w kontekście skalowania matrycy. Ty jednak pomieszałeś wszystko i stwierdziłeś, że matryce w różnych modelach to to samo a różnice tkwią tylko w sofcie - to oczywista nieprawda.
Co rozumiesz pod pojęciem "lepszy w filmowaniu"? Ciągle piszesz, że coś tam jest lepsze od czegoś ale nie podajesz konkretów. Z jednym się zgodzę - Twoja wiedza na ten temat jest jak sam napisałeś znikoma. I nie jest to z mojej strony złośliwość! Jeśli "jakość filmowania" oceniasz przez pryzmat działania AF to znowu możemy zakończyć dyskusję... Przy filmowaniu AF w lustrzankach należy wyłączyć!!! Dla Twojej wiadomości - przy kręceniu filmów kinowych (obojętnie czy kamerą czy lustrzanką) również nie używa się auto focusa... I ostatnia rzecz - wysnuwanie opinii o jakości filmów z lustrzanek Nikona na podstawie D3100 jest delikatnie mówiąc wysoce nieuprawnione. Jakość filmów z tej puszki nie ma NIC wspólnego z jakością filmów D7100, zapewniam Cię.
Piszesz o tym co wybierają filmowcy - otóż oni wybierają najlepszy sprzęt bez względu na firmę (Canona, Nikona). Zauważ też, że za cenę takiego sprzętu można kupić 4 lub 5 D7100... więc nie wiem o czym ma świadczyć ten argument.
Alcatraz
18-01-2014, 16:49
mi przeszkadza AF i jakość filmu w moim d3100
Tylko gdybyś nie zauważył, nie o tym jest wątek... i niczego nie wnosi to do tematu filmowania D7100.
A jeżeli już wspomniałeś o ubliżaniu...
nie wmówisz mi ze nikon jest lepszy w filmowaniu od sony i canona,jeśli twierdzisz inaczej to znaczy że jesteś totalnym ignorantem
...ja pisałem tylko o jałowej dyskusji. Wnioski pozostawiam Tobie.
Eeeeee, bo chłopaki jesteście w gorącej wodzie kąpani :) A ja już stary dziad chyba i zanim krzyknę to mi już przechodzi ;)
Wracając do tematu. Aparaty mają zazwyczaj ograniczenie do 29 min i 59 sec. Ma to związek z tzw. prawem :) To co nagrywa dłużej jest uznawane za kamerę i jest inaczej opodatkowane (plus inne są pozwolenia itd.). Aktualnie jest to główny powód ograniczeń czasowych nagrania pojedynczej sekwencji (inny powód to np. przegrzewanie się matrycy). Aha, dotyczy to raju w jakim żyjemy czyli UE. Bo poza rajem np. w USA czy Japonii nie ma takiego wspaniałego prawa, jest bezprawie ;)
Istnieje też grupa niegodziwych ludzi, którzy łamiąc zabezpieczenia modyfikują oprogramowanie aparatów i znoszą tą blokadę. Np. słynny GH2 został tak ulepszony.....
W D7100 20min jest dla FullHD i 30 min dla 720p. No, bez sekundy.
JohnnyBravo
18-01-2014, 17:07
Też mnie zdziwiło takie ograniczenie, jednak z drugiej strony nawet jak chcemy nakręcić film pełnometrażowy to kręcimy całą masę ujęć, którą później montujemy w całość.
Ostatnio będąc w pewnym sklepie podsłuchałem jak pani sprzedawczyni tłumaczy zainteresowanemu, że w lustrzankach nie powinno się kręcić dłuższych klipów niż 2-3 minuty. Ile w tym prawdy? nie wiem
Tylko gdybyś nie zauważył, nie o tym jest wątek... i niczego nie wnosi to do tematu filmowania D7100
To moje zdanie odnośnie trybu d3100 i jest wymienione to też jako jedna z wad w testach aparatu.
co do d200 to pomylilo mi sie,cos tam ma d3100 z tego aparatu jak znajde gdzie to wyczytalem to dam znac.
I HX5 wygrywa z d3100 na tym polu w moim odczuciu,zaś obrazek wiadomo który ma lepszy,jeszcze musze zobaczyc jak filmuje z nową sigmą bo nie bylo sposobności dotychczas sprawdzic
Właśnie Fatman o tym wspomniałem ale widzisz bo moj sony nie ma ograniczeń czasowych,jedynie pojemność karty cie ograniczy,możliwe ze tyczy się tylko lustrzanek lub prawo zmienili bo po sonym kupilem d3100 i nie mam pojęcia a sony jest z 2010r(zakup)
A HX5 kupowane w UE ? Bo jak poza, np. z dystrybucji w JP czy USA to normalne, że bez ograniczeń :)
np matryca z d3100 jest z d200 a jaka jest różnica w obrazku prosto z puszki?
co do d200 to pomylilo mi sie,cos tam ma d3100 z tego aparatu jak znajde gdzie to wyczytalem to dam znac.
Pomyliło Ci się z D3000, który faktycznie ma matrycę taką jak D200. Natomiast D3100 ma matrycę, której nie ma w żadnym innym Nikonie. Jest lepsza niż w D300 i porównywalna z D7000.
A co do nagrywania się odgłosu pracy AF, to wystarczy zastosować zewnętrzny mikrofon.
TOP67 - dzięki,musiałem pomylić gdyż czytałem o d3000,d3100 i 1100D przy wyborze entry level :)
Fatman - Sony kupiony w UK 2010r i tutaj niedopatrzenie z mojej strony,faktycznie czas nagrania wynosi 29min sprawdzilem w instrukcji,już pamięć nie ta-tylko z czym mi się tym razem pomyliło heheh
jeszcze jedna uwaga bo w nikonie wyswietla sie czas 10min i leci w dół w czasie filmowania a sony pokazuje czas ile sie zmieści na karcie i liczony od zera w góre
jak ktoś napisał wyżej ujęcia zazwyczaj są kilku minutowe a tyle wystarczy w "domu"
Alcatraz
18-01-2014, 19:19
jak ktoś napisał wyżej ujęcia zazwyczaj są kilku minutowe a tyle wystarczy w "domu"
Nie tylko w domu. Najczęściej stosuje się krótkie ujęcia - nawet w profesjonalnych projektach. Najdłuższe ujęcie jakie zrobiłem (wliczając w to kamerę) miało chyba 5 czy 6 minut:-)) Te 20 minut jest tak naprawdę strasznie długim czasem. Jedyne zastosowanie jakie przychodzi mi do głowy to np. rejestrowanie koncertów ale to zwykle robi się na więcej niż jedną lustrzankę / kamerę.