Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Doastrzanie ręczne przy silniczkach SWM

nikoniarz
18-01-2014, 13:43
Mam takie pytanie które dla niektórych może być dziwne, lecz dla mnie jest jak najbardziej istotne. Otóż sprawa tyczy się następującej sprawy: czy jeśli przełącznik na obiektywie (np N18-105) mamy ustawiony w pozycj autofocusa, ostrzymy automatycznie, to czy jeśli mamy spust migawki wciśnięty do połowy możemy przesunąć głębię ostrości przekręcając pierścień ostrzenia bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek? Nie wiem czy udało mi się to jasno napisać więc może podam jakiś przykład: ostrzę automatycznie na jakiś obiekt który jest bardzo łatwy do zdefiniowania przez autofocus ale zależy mi by ostry był obiekt bardzo bliski temu na który ostrzę aczkolwiek jest o trudny by w niego trafić. W związku z tym mając wyostrzony inny sąsiedni obiekt i wciśnięty spust do połowy przesuwam głębię pierścieniem w kierunku tego co mnie interesuje. Jest ryzyko uszkodzenia silniczka czy czegokolwiek jeśli autofocus mamy auto a ostrzymy manualnie? Ja wiem, że komuś może powyższy przykład ostrzenia wydawać się robieniem sobie "pod górkę" bo można ostrzyć od początku ręcznie. Niemniej jednak interesuje mnie sam fakt czy można coś uszkodzić w ten sposób. Dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość jeśli coś pokręciłem w wyjaśnianiu ;)

GonzoG
18-01-2014, 15:20
Głębi ostrości nie przesuniesz. To nie Nikkor 105/2.8 DC.

A w N18-105VR ostrzyć ręcznie możesz bez obaw, gdy nie pracuje silnik obiektywu.

nikoniarz
18-01-2014, 16:49
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o przesunięcie punktu ostrzenia. Wiem, że przesunąć ostrość się da. Pytanie dotyczyło czy można coś uszkodzić?

TOP67
18-01-2014, 16:51
W obiektywach Nikona, w których pierścień ostrości się nie kręci, jest specjalne sprzęgło, które pozwala na niezależne kręcenie silnikiem i ręcznie. Obiektywy, które mają tryb MA, posiadają dodatkowy czujnik obrotu pierścienia ostrości. Jeśli zaczniemy kręcić, to silnik się wyłącza. W 18-105 nie ma tego czujnika, dlatego doostrzać można tylko w trybie AF-S, już po potwierdzeniu ostrości przez AF. Wtedy silnik się wyłącza. W trybach AF-C i 3D, silnik będzie korygował to co zmienimy ręcznie. Ale nie powinno to uszkodzić silnika.

nikoniarz
18-01-2014, 17:04
doostrzać można tylko w trybie AF-S, już po potwierdzeniu ostrości przez AF. Wtedy silnik się wyłącza.

Dokładnie to miałem na myśli, czyli zmianę ostrzenia manualnie po potwierdzeniu ostrości autofocusa. Wielkie dzięki za odpowiedź. Korzystając z okazji- czym się różni przełącznik A-M (w 18-105) od M/A-M (w 35/1.8)? Prosiłbym o taką prostą odpowiedź, najlepiej popartą przykładem. Czytałem różnice na stronie Nikona aczkolwiek mam problem z interpretacją tego.

TOP67
18-01-2014, 17:21
Dokładnie tym, co napisałem. W obiektywach z przełącznikiem A/M-M jest dodatkowy czujnik, który wykrywa kiedy zaczynasz kręcić pierścieniem ostrości. Wtedy następuje odłączenie AF, nawet w trybie AF-C.

nikoniarz
18-01-2014, 17:24
Rozumiem. Dopytałem bo myślałem, że może jest jeszcze oznaczenie z samym M/A (bądź A/M). W każdym razie już w 100% wszystko jasne. Dziękuję za poświęcony czas.

marcin_G
22-01-2014, 12:59
Głębi ostrości nie przesuniesz. To nie Nikkor 105/2.8 DC.
A co to ma do rzeczy?
Przecież fukcja DC nie ma za zadanie przesuwanie głębii ostrości......

Co do pytania na początku wątku: bez problemów można przesuwać ostrość ruszjąc pierścień ostrości, tak jak pisałał TOP67, tylko, gdy aparat blikuje ostrość po ustawieniu, czyli w AF-S (S - single)

adriansocho
22-01-2014, 14:01
Chyba kolega GonzoG tym razem się za bardzo pośpieszył z sarkastyczną odpowiedzią:)

A w temacie pytania, wydaje mi się, że można zaryzykować ogólne stwierdzenie, że jeśli przełącznik AF na obiektywie ma pozycje A-M to nie kręcić, jak ma M/A-M to można kręcić. Prawda czy fałsz?

puciek
22-01-2014, 14:14
Właśnie 18-105 ma przełącznik A-M i można kręcić jak obiektyw zakończy ostrzenie.

marcin_G
22-01-2014, 16:17
chyba kolega gonzog tym razem się za bardzo pośpieszył z sarkastyczną odpowiedzią:)

a w temacie pytania, wydaje mi się, że można zaryzykować ogólne stwierdzenie, że jeśli przełącznik af na obiektywie ma pozycje a-m to nie kręcić, jak ma m/a-m to można kręcić. Prawda czy fałsz?
prawda

TOP67
22-01-2014, 17:09
Prawda, ale są wyjątki, jak powyżej.