Zobacz pełną wersję : Flash adapter do makro
Witam.
Parę dni temu natrafiłem w sieci na coś takiego.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/perspective-2.png
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-9lRdTXfiDGI/Us7RtvT2sQI/AAAAAAAAAOc/pNHIahhAtxY/s1600/perspective.png)
Wedlug mnie to urządzenie ma potencjał. Podobno da się tym ustawić dowolną część światła z lampy w każdym z wylotowych okienek. Jestem umówiony na test tego sprzętu, więc wkrótce opiszę relację i dołączę zdjęcia. Tymczsem załączam link do bloga pomysłodawcy. Pozdrawiam i czekam na opinie. http://www.flashadapter.blogspot.com/
Ooo! Dla mnie wygląda groźnie, tzn. przypomina broń :) Matmod jak będziesz testował to sprawdź jak to coś współpracuje z krótkimi obiektywami, np. 40 – 60mm.
FlashAdapter
21-01-2014, 21:01
Witam.
Bardzo się cieszę z powstania tego wątku i bardzo dziękuję. Zapraszam wszystkich do dyskusji a w szczególności do podzielenia się uwagami dotyczącymi adaptera oraz bloga. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ to moja pierwsza prezentacja :).
Z matmod zdecydowaliśmy, że efekty jego testu zostaną zamieszczone na blogu. Zapowiem jedynie, że tematem testu będą zdjęcia produktów na potrzeby aukcji internetowych.
Pozdrawiam.
Prowadzący www.flashadpter.blogspot.com
adriansocho
22-01-2014, 10:00
A ja chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób można wejść w posiadanie tego urządzenia.
Ha, wygląda jak futurystyczny karabin :D To własna produkcja? Jak wygląda zgodność z różnymi body (bo rozumiem, że adapter wykorzystuje wbudowaną lampę)? No i pytanie najważniejsze - można to gdzieś zamówić, kupić - jak z kosztami? :)
FlashAdapter
23-01-2014, 00:23
Witam.
Adapter, który przedstawiam na blogu jest jak do tej pory jedynym działającym egzemplarzem. Wykonałem go głównie z drewna i kartonu. Do tego mnóstwo bezcennych wieczorów. Niestety nie zamierzam go sprzedać :).
Kkokosz,
tak adapter rozdziela światło z wbudowanej lampy błyskowej. Z góry założyłem, żeby działał z rożnymi korpusami. Przymierzałem go do Nikonów F65, F80, D70, D80, D3100 i D7000 za każdym razem było ok. Na razie wygodnie mogę fotografować z N D80, ponieważ tylko do niego mam uchwyt.
Wasze pytania zainspirowały mnie do napisania nowego posta :). Mam w szufladzie kilka rysunków, więc wrzucę je na bloga.
Dziękuję za pytania.
Pozdrawiam.
FA
adriansocho
23-01-2014, 00:25
Jeśli nie zamierzasz go sprzedać, to może chciałbyś takie coś SPRZEDAWAĆ? A jeśli nie, może przygotuj porady do własnoręcznego wykonania, rysunki itp.?
Pomysł na czymś opierałeś, czy to w pełni Twoja inicjatywa? Może pomyśl o patencie.
Wygląda ciekawie - uwielbiam takie wydumki z głową :)
FlashAdapter
25-01-2014, 02:16
Witam ponownie.
Potwierdzam, że nie zamierzam go sprzedać, ponieważ:
- bardzo chciałem mieć taki adapter a ten jest jedyny,
- spełnia oczekiwania, subiektywnie,
- jest realizacją mojego własnego pomysłu i przywiązałem się do niego.
- wykończenie go prawie mnie wykończyło :)
W przyszłości nie planuję również takich samodzielnie produkować, po prostu się na tym nie znam. Jestem tylko pasjonatem fotografii i modelarzem.
Przychylny odbiór adaptera rozbudza wyobraźnie o tym, że może kiedyś, KTOŚ z możliwościami się nim zainteresuje. Jaka będzie przyszłość FA, nie wiem. Pewien jestem, że mnie na nic więcej w tej sprawie nie stać.
Tymczasem w wolnym czasie koncentruję się na prowadzeniu bloga. Opracowałem chronologiczny scenariusz publikowania na nim kolejnych postów (ciągle go zmieniam) i wiele rzeczy zostanie jeszcze bliżej przedstawione. Mam nadzieję, że pozytywnie Was zaskoczę. Z żalem moje hobby ustępuje sprawom codziennym i trudno mi zobowiązać się do jakiegokolwiek terminu :(.
Mam ciekawe pomysły na nowe „FA in action” i nowe zdjęcia, więc zachęcam do zaglądania na bloga.
Cieszę się z Waszych opinii i dziękuję za porady!
Fajny pomysł, podoba mi się design. Dodaję bloga do mojej "listy obserwowanych". Ciekawi mnie tylko, jak jest rozwiązane wnętrze urządzenia.