Zobacz pełną wersję : zmiana d5100 na 7100
Witam szanownych Panow!!!
nie moge znalesc podobnego tematu wiec zakladam nowy...
czy oplaca sie przy moim obiektywie i d5100 zmienic na d7100 + 18-105 (+obecny obiektyw) ?
albo to "zbedny" wydatek?
komentarze w stylu "nie wiesz co chcesz" albo podobne sa zbedne. chce wiedziec czy roznica chociażby na "auto" bedzie duza ?!
bo moj d5100 przy slabym swietle nawet z lampa roznie sobie radzi?!
albo polecacie jeszcze cos innego (inny model inny system)
Z gory dziekuje za cenne uwagi Kolegow!!!
Myślę, że nie warto. W słabym świetle będzie praktycznie tak samo. Do słabego światła to lepiej sobie dokupić jasną stałke.
Artur Małysiak
18-01-2014, 01:43
D7100 + to co masz w stopce czyli S17-50 to fajny zestaw:) ale Ja bym sobie darował tego 18-105 a kupił bym jakąś jasna stałke np N85 1.8G:)No ale to zależy ile kasy możesz wydac:)
adrianek32
18-01-2014, 02:38
a juz myslalem ze ktos chce zmienic D610 na D7100, po co Ci 18-105 jak masz Sigme? dobrze ktos wyzej napisal kup lepiej n 85 nawet uzywke D albo G zmiast kita
Weź sobie dokup szkło np T 70-300 albo najlepiej s 70-200 2.8 jak masz kasę i brakuje Ci czegoś dłuższego do wszystkiego (prawie) a jeśli do portretu to standard 85mm ;)
Jak D5100 sobie nie radzi, to żaden DX sobie nie poradzi... Choć nie spotkałem jeszcze warunków, w których D7000 z lampą sobie nie poradził, nawet przy całkowitej ciemnicy.
Prędzej podejrzewam, że to Ty sobie nie radzisz.
A jeśli trzeba Ci poprawy jakości zdjęć przy wysokim ISO, to tylko pełna klatka (D610, D800, D4). D7100 ma lepsze wysokie ISO od D5100, ale nie jest to różnica, dla której warto zmieniać aparat.
Zgadzam sie z GonzoG,mam tez tą Sigme i zdarza się ze są problemy ale to musi być naprawde masakryczie ciemno a aparat i lampe mam "takie sobie" jak ktos wyrazil sie na tym forum kiedys tam,
7100 w porownaniu z 5100 jest lepsza kamera: 51 focus points (nie wiem jak to po polsku jest)/ 39 fp i co takze wazne 15 z nich to cross- 5100 ma ich tylko 9, 7100 ma wbudowany built-in motor do ogniskowania czego nie ma 5100, 7100 ma wieksza rozdzielczosc i brak aa-filter co daje wyrazna roznice w jakosci. wazna roznica jest takze punktowy pomiar bieli co moze sie przydac, np., przy fotografowaniu osob na tle nieba- choc w tym przypadku polecalbym raczej doswietlic lampa. pozdrawiam
i jeszcze to: 5100 nie ma funkcji master!
Artur Małysiak
18-01-2014, 12:36
ale za to D5100 lepiej się sprawuje przy dłużych ekspozycjach;)
ale za to D5100 lepiej się sprawuje przy dłużych ekspozycjach;)
nigdy (do przed chwila) nie slyszalem o ocenie "dluzszych ekspozycji" co oczywiscie nie znaczy, ze nie mozna onych ekspozycji oceniac i porownywac. jak to mowia moi rodacy z wyboru. danke.wieder was gelernt (dziekuje, znowu moglem sie czegos nauczyc)
Artur Małysiak
18-01-2014, 13:13
Tutaj masz mały teścik zobacz sobie na darki z D7100 i D7000(ta sama matryca co d5100) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238600&page=2
Andrzej1974
18-01-2014, 13:40
Jak D5100 sobie nie radzi, to żaden DX sobie nie poradzi... Choć nie spotkałem jeszcze warunków, w których D7000 z lampą sobie nie poradził, nawet przy całkowitej ciemnicy.
Prędzej podejrzewam, że to Ty sobie nie radzisz.
Święte słowa...
Sorki za szczerość ale MZ to nie wina aparatu tylko "fotografa", co dobitnie pokazują jego słowa:
czy oplaca sie przy moim obiektywie i d5100 zmienic na d7100 + 18-105 (+obecny obiektyw) ?
[...] chce wiedziec czy roznica chociażby na "auto" bedzie duza ?!
mkris mam D5100 i z lampą (w moim przypadku jest to SB-700) zdjęcia wychodzą REWELACJA.
P.S. Hmmm... po co ci D7100 skoro chcesz robić zdjęcia w "auto"? W takim przypadku zmiana aparatu na 3x droższy niczego nie zmieni.
Archibald6803
18-01-2014, 13:57
Witam szanownych Panow!!!
nie moge znalesc podobnego tematu wiec zakladam nowy...
albo to "zbedny" wydatek?
komentarze w stylu "nie wiesz co chcesz" albo podobne sa zbedne. chce wiedziec czy roznica chociażby na "auto" bedzie duza ?!
albo polecacie jeszcze cos innego (inny model inny system)
Z gory dziekuje za cenne uwagi Kolegow!!!
Jeżeli często nie fotografujesz dynamicznego ruchu to zamiana d5100 na d7100 nie wniesie żadnej poprawy.
Jakość matrycy w d5100 jest MZ absolutnie topowa ( jeśli chodzi o nikonowskie puszki DX) - widocznej poprawy obrazka nie uzyskasz tym samym (kupując d7100). Moduły AF w scenach tradycyjnych ( statycznych ) - porównywalnie , pewnie działające. Kwestia różnicy w ergonomii i użytkowaniu obu puch - dyskusyjna i subiektywna.
Przewaga (mocno widoczna) d7100 nad d5100 pojawia się tylko przy fotografowaniu sportu. Im szybszy lub bardziej nieprzewidywalny ruch , im trudniejsze warunki oświetleniowe - tym różnica na korzyść d7100 się zwiększa.
Mając powyższe na uwadze z pewnością jesteś w stanie sam sobie teraz odpowiedzieć na pytanie czy zmieniać puchę.
EDIT; mała rada forumowego kolegi : Popracuj więcej nad techniką fotografowania oraz obróbki zdjęć ; od razu zobaczysz , że masz fantastycznie obrazujące body (d5100).
tu jeden z wielu testow (niestety po polsku nie znalazlem zbyt wielu sensownych) http://versus.com/pl/nikon-d5100-vs-nikon-d7100 ojej, teraz dopiero spostrzeglem, ze kolega pytal o roznice jakosci w modus "auto"... slusznie jeden z kolegow zauwazyl: szkoda wydawac 3 razy wiecej pieniedzy.
Andrzej1974
18-01-2014, 14:38
Tu nie ma czego porównywać bo wiadomo, że 3x droższy i naszpikowany nowinkami aparat (D7100) wygra ze zdecydowanie tańszym i starszym (D5100)... pod względem zaimplementowanych rozwiązań. Jednakże, co do jakości finalnego obrazka, wielkiej różnicy nie ma pomiędzy tymi puszkami, jak zauważył słusznie Archi.
MZ skoro D5100 "nie chce" ci zrobić fajnego zdjęcia w auto to i D7100 też ci nie zrobi. Problem leży nie w puszcze ale w twojej głowie.
Artur Małysiak
18-01-2014, 14:41
Zgadzam sie z opinią Andzrzeja1974:) tez tak uważam:)
tu jeden z wielu testow (niestety po polsku nie znalazlem zbyt wielu sensownych) http://versus.com/pl/nikon-d5100-vs-nikon-d7100 ojej, teraz dopiero spostrzeglem, ze kolega pytal o roznice jakosci w modus "auto"... slusznie jeden z kolegow zauwazyl: szkoda wydawac 3 razy wiecej pieniedzy.
To nie test, a kompletne bzdury. Tam więcej błędów jest niż prawdy.
To nie test, a kompletne bzdury. Tam więcej błędów jest niż prawdy.
o.k.... to rzeczywiscie nie jest test lecz porownanie danych. porownanie obejmuje 28 punktow (zdaniem kolegi kompletnie bzdurnych) wiecej bledow oznacza, ze przynajmniej 15 z nich jest blednych- czy moglby kolega nas oswiecic? p.s. uwag kolegi, oczywiscie, nie biore do siebie, gdyz kolega "testem" sie zdenerwowal :-) porownanie tez nie moje. na zyczenie kolegi moge linki do prawdziwych testow po angielsku lub niemiecku- zaden, co juz tu klikakrotnie bylo wspomniane, nie porownuje modus "auto" nikona 5100 i 7100, ale wszystkie wykazuja duze roznice a jakosci otrzymywanych zdjec. pozdrawiam i zycze duzo swiatla (koniecznego do robienia zdjec)
Dzięki Wszystkim!
Napewno cos wyciagne z Waszych wypowiedzi!
Dzięki raz jeszcze - zawsze można na Was liczyć ;)
o.k.... to rzeczywiscie nie jest test lecz porownanie danych. porownanie obejmuje 28 punktow (zdaniem kolegi kompletnie bzdurnych) wiecej bledow oznacza, ze przynajmniej 15 z nich jest blednych- czy moglby kolega nas oswiecic? p.s. uwag kolegi, oczywiscie, nie biore do siebie, gdyz kolega "testem" sie zdenerwowal :-) porownanie tez nie moje. na zyczenie kolegi moge linki do prawdziwych testow po angielsku lub niemiecku- zaden, co juz tu klikakrotnie bylo wspomniane, nie porownuje modus "auto" nikona 5100 i 7100, ale wszystkie wykazuja duze roznice a jakosci otrzymywanych zdjec. pozdrawiam i zycze duzo swiatla (koniecznego do robienia zdjec)
Nie zaglądam tam od dawna. Kiedyś kilka razy zajrzałem i ogólnie były same bzdury odnośnie aparatów - jak to, że D7000 nie ma LV, i ma matrycę CCD... Tak więc, nie ma sensu nawet szukać, czy coś poprawili, bo podejrzewam, że nie.
Poza tym ich "opinie" o różnicach - 16.1 Mpix vs 16.2 Mpix - "ma znacznie większą rozdzielczość"... też są super trafne... Ogólnie cały portal jest po prostu śmieszy ze swoimi błędami i widać, że wszystko robione na siłę aby tylko mieć podobną bazę co snapsort.com.
Wracają do porównania D5100 i D7100 - mkris jak chcesz robić na auto, to kup sobie D3200 czy D3300 - dają nawet lepszy obrazek na auto co D7100... a podejrzewam, że nawet lepszy niż D600...
Im bardziej zaawansowany aparat, tym jest on głupszy i więcej wymaga od użytkownika. Im tańszy i prostszy, tym lepszy w automacie, bo są kierowane do osób, które prawie nie mają pojęcia o fotografii, a już o RAW i ich wywoływaniu to już nigdy nie słyszały i pewnie długo nie usłyszą.
Żeby coś sprostować to nie robię i nigdy nie robiłem na "auto"
Moja żona czasami szczela foty i to ona jedzie na auto.
Ja nie mogę ogarnąć af w d5100 był już u Sigmy z obiektywem ale dalej szczelam "pudła"
Artur Małysiak
18-01-2014, 19:39
może af masz ustawione na ,auto' i nie celuje tam gdzie chcesz
Sprobuj za Af ustawionym na pojedynczy punkt zeby aparat nie wybieral sam AF bo z tym roznie bywa
Ja nie mogę ogarnąć af w d5100 był już u Sigmy z obiektywem ale dalej szczelam "pudła"
Nie ma co ogarniać obiektywu. To trzeba ogarnąć aparat.
Ogarnij aparat i nie "szczelisz pudła" może pokaż kilka takich zdjęć? (prosto z puszki aby był exif) ;)