PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm Fisheye F3.5 CSII - Zaparowywuje?

schriker
16-01-2014, 21:12
Witam, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem w/w szkiełka i jak do tej pory byłem z niego bardzo zadowolony. Dziś pojawiło się jednak jedno "ale".

Po wyjęciu z plecaka i kilku nagrywkach, pod pierwszą soczewką z przodu pojawiła się plamka o średnicy ok. 5mm, która była widoczna na nagrywanym materiale, gdy wróciłem do domu plamka po prostu znikła. Domyślam się, że to przez temperaturę i wilgoć w powietrzu - ale czy nadaje się do pod gwarancje? Czy po prostu ten typ tak ma, i jest nie wystarczająco szczelny?

Daimon
16-01-2014, 21:48
Jeżeli wchodzisz z zimnego w ciepłe (np. z dworu do pomieszczenia) przy obecnych temperaturach to parowanie optyki jest normalne - tak samo jak okularów :)

Natomiast dziwi mnie plamka średnicy 5mm - ja zazwyczaj mam całą soczewkę zaparowaną

Nemeth
16-01-2014, 21:56
(...)
Natomiast dziwi mnie plamka średnicy 5mm - ja zazwyczaj mam całą soczewkę zaparowaną

Od środka? ;)

GonzoG
16-01-2014, 22:11
Witam, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem w/w szkiełka i jak do tej pory byłem z niego bardzo zadowolony. Dziś pojawiło się jednak jedno "ale".

Po wyjęciu z plecaka i kilku nagrywkach, pod pierwszą soczewką z przodu pojawiła się plamka o średnicy ok. 5mm, która była widoczna na nagrywanym materiale, gdy wróciłem do domu plamka po prostu znikła. Domyślam się, że to przez temperaturę i wilgoć w powietrzu - ale czy nadaje się do pod gwarancje? Czy po prostu ten typ tak ma, i jest nie wystarczająco szczelny?

To nie jest uszczelniony obiektyw, więc jak choć raz znajdzie się w warunkach wysokiej wilgotności, albo gdy będą spełnione warunki kondensacji, może się na nim osadzać woda - zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz.

Przy czym jak woda pojawi się od wewnątrz - obiektyw trzeba porządnie wysuszyć. Nie tylko zewnętrznie, więc najlepiej zamknąć go w szczelnym pojemniku z ryżem i zostawić na 2-3 dni w cieple.

Daimon
16-01-2014, 22:19
Od środka? ;)

Tak, ale to pewnie dlatego, że nie cackam się ze sprzętem i niezbyt przejmuję się wilgocią w tanim zoomie :)

schriker
16-01-2014, 23:23
Tak od srodka. U mnie pojawila sie tylko taka mala plamka. Choc i tak widoczna. Ok ppstaram sie w takim razie wysuszyc obiektyw.

Wysłane z mojego SM-N9005