Zobacz pełną wersję : Lampa SB-910 PRZEPALA w TTL-u
krzychu25
16-01-2014, 19:47
Witam. Proszę Was o podpowiedzi odnośnie ustawień aparatu i lampy. Aparat Nikon D700 + n50 1.4g + SB910. Ustawiam ekspozycję zastaną 1/250, f2.5, iso2500,pomiar matrycowy, lampa ttl -3.0,palnik na wprost, chcę doświetlić pierwszy plan, lampa przepala, na korektę błysku reaguje dopiero przy f3,5. Moje pytanie czy można użyć innych ustawień żeby zachować ekspozycję a lampa nie przepaliła pierwszego planu?
RobertMiernik
16-01-2014, 19:54
do doświetlania jest tryb ttl bl nie wiem co przepala bo nie wrzuciłeś zdjęcia ale mogą się zdarzać za mocno doświetlone zdjęcia pamiętak, że lampa próbuje odświetlić całą matrycę więc przy palniku 'na wprost' obiekty na pierwszym planie mogą dostać (i pewnie dostaną) więcej światła niż reszta klatki.
Przy tej czułości i małej przysłonie problemem może być to, że lampie brakuje regulacji mocy - nie potrafi po prostu już błysnąć słabiej i nawet na minimalnej mocy światła jest za dużo. Dlatego też pomaga przymknięcie przysłony, podobny efekt powinno dać zmniejszenie czułości. Z jakiej odległości robisz te zdjęcie?
(...) Ustawiam ekspozycję zastaną 1/250, f2.5, iso2500,pomiar matrycowy, lampa ttl -3.0,palnik na wprost, chcę doświetlić pierwszy plan, lampa przepala, na korektę błysku reaguje dopiero przy f3,5.
(...) lampie brakuje regulacji mocy - nie potrafi po prostu już błysnąć słabiej i nawet na minimalnej mocy światła jest za dużo. (...)
Nic dodać nic ująć.
@krzychu25 - do takiego wniosku powinieneś dość sam. Skoro do f/3.5 lampa przepala, a później już jest ok, to znaczy, że nie może już dać mniej.
A co zrobić - wyjść masz kilka:
1) zwiększyć ilość zastanego
2) zwiększyć odległość lampy od obiektu
3) użyć filtrów ND
4) użyć lampy z mniejszą mocą.
krzychu25
16-01-2014, 20:48
Właśnie tak podejrzewałem, że lampa nie może już wyemitować słabszego błysku, chociaż smuci mnie to że stojący koło mnie kolega z Canonem 5mII na tych samych ustawieniach bez przepłau. Odległość od obiektu 2-3m. Pomaga dyfuzor ale nie w tym rzecz chciałem zrozumieć ten temat.
Właśnie tak podejrzewałem, że lampa nie może już wyemitować słabszego błysku, chociaż smuci mnie to że stojący koło mnie kolega z Canonem 5mII na tych samych ustawieniach bez przepłau. Odległość od obiektu 2-3m. Pomaga dyfuzor ale nie w tym żecz chciałem zrozumieć ten temat.
Aparat nie ma znaczenia. SB-910 to nie lampa do robienia zdjęć z 2m przy ISO 2500 i f/2.5. To zresztą powinieneś wiedzieć z instrukcji lampy.
1/128 mocy + dyfuzor + mydelniczka -> LP= 1.1m @ ISO 100, więc ISO 2500 -> ~4m
1/128 mocy + dyfuzor -> LP=1.4 @ISO 100, @ ISO 2500 -> ~4.5m