Zobacz pełną wersję : Nikon D700
Od niedawna jestem posiadaczem Nikona D700 i nie pokoi mnie widoczna kratka na zdjeciach- pixeloza. Zastanawiam sie czy mam cos nie tak z ustawieniami czy moze to wina obiektywow? Prosze o pomoc Kasia
Od niedawna jestem posiadaczem Nikona D700 i nie pokoi mnie widoczna kratka na zdjeciach- pixeloza. Zastanawiam sie czy mam cos nie tak z ustawieniami czy moze to wina obiektywow? Prosze o pomoc Kasia
Kasiu, wrzuć nam fotkę, abyśmy zobaczyli jak to wygląda.
http://www.fotothing.com/photos/82b/82b1b10f160f06baa9e47c4ecb0b4cff_f98.jpg
moze byc na tym przykladzie?
jest to widzoczne na oku wiewiorki
na oku wiewiorki to ja widze swiatlo odbite od niego... zresztszta d700 to nie jakis mega wypasiony sprzet jesli chodzi o ilosc mpx, tu bardziej chodzi o ziarno na iso czy poprostu o wielkosc matrycy ze jest to fx a nie crop, wiele osob spodziewa sie cudow po d700 natomiast jest to jednak stara konstrukcja bardzo ale to bardzo dobra ale ma swoje lata a sam sprzet zdj nie robi jakim obiektywem zdj robione bylo?
zreszta czas 1/60 i 105 mm to jednak troszke malo moze zdj bylo poprostu poruszone, bo sam obiektyw widac mistrzem ostrosci nie jest
stachmuszel
16-01-2014, 16:57
Imho na tym zdjęciu jest wszystko ok.
P.s. troszkę nie ten dział.
Pixelozy nie widzę, wiewiór jest tylko poruszony. W oku to tylko odbicie światła.
Może zrób jeszcze cropa 100% na oku, jeśli faktycznie widzisz tam jakiś problem.
Ta fotka, którą wrzuciłaś ma małą rozdzielczość, jeżeli będziesz próbowała powiększyć zdjęcie o więcej niż 100% to będzie widać pikselozę - prawo technologii :) Również wg. mnie wszystko na tym zdjęciu jest ok.
Ja chyba wiem o co Pani chodzi - w D700 podczas podglądu zdjęcia na LCD można przybliżać zdjęcie aż są widoczne pixele.
Nie wiem czy inne aparaty też tak mają ale to jest troche tak ustalone jakby martyca miała dużo większą rozdzielczość. Też na to zwróciłem uwagę.
Aparat FX a obiektyw DX ? Ze zdjęciem wszystko ok
Aparat FX a obiektyw DX ? Ze zdjęciem wszystko ok
D700 + 18-105mm VR, pewnie w trybie DX i 6MP, może dlatego Kasi się wydaje, że jest pikseloza.
PS. Kasiu: f/9 i 1/60 do wiewióra?
Dzieki wszystkim za tak szybki odzew. Tak myslalam, ze przesadzam :-)
Dzieki wszystkim za tak szybki odzew. Tak myslalam, ze troche przesadzam
Dzieki wszystkim za tak szybki odzew. Tak myslalam, ze przesadzam :-)
Może inaczej, masz obiektyw przeznaczony pod mniejszą matrycę DX, przez to aparat przełączył Ci się w tryb DX, który ma 6MP, a nie 12MP. Kup obiektyw dedykowany pod pełną klatkę, aby poczuć moc D700.
Dla ścisłości, to nie 6, tylko 12/2,25 daje ok 5,3 Mpix.
Niesamowite (pytanie z tego wątku)...
Może inaczej, masz obiektyw przeznaczony pod mniejszą matrycę DX, przez to aparat przełączył Ci się w tryb DX, który ma 6MP, a nie 12MP. Kup obiektyw dedykowany pod pełną klatkę, aby poczuć moc D700.
A o co chodzi z tym przełączaniem się w tryb DX? Jak założę 35 1.8G DX na D600 to z np. RAW-a przełączy mi się aparat na tryb DX??
Przeczytaj tą %^$#^ instrukcję!
A o co chodzi z tym przełączaniem się w tryb DX? Jak założę 35 1.8G DX na D600 to z np. RAW-a przełączy mi się aparat na tryb DX??
Chyba defaultowo tryb DX / FX przełączysz przyciskiem FN pod obiektywem + kółko, ewentualnie możesz to zmienić w f2.
Ja przykładowo wyłączyłem automatyczne przełączanie się w tryb DX po założeniu obiektywu DX, zrobisz to w Menu fotografowania -> Obszar zdjęcia -> Auto. kadr w formacie DX.
Drugiego pytania nie rozumiem. W trybie FX będzie zrzut pełnej klatki, w trybie DX obszaru DX.
Pisałeś, że aparat przełączył jej się w tryb DX, czyli po podłączeniu obiektywu DX do D600 AUTOMATYCZNIE przełącza się body na tryb DX? Mam nadzieję, że teraz jasne o co mi chodziło..
Dla ścisłości, to nie 6, tylko 12/2,25 daje ok 5,3 Mpix.
Jak już jesteś taki "ścisły", to nie pisz "około", tylko sprawdź w instrukcji. Tam jest napisane dokładnie, jakie rozmiary w pikselach ma format DX dla konkretnej puszki (matrycy) i wcale nie jest to "5,3 Mpix". Różnice niby nie są duże, ale jeśli piszesz o "ścisłości", to nie pisz "około".
Jeśli masz ustawione żeby się przełączył to tak zrobi. Macie instrukcje czy zajumaliście aparaty z wystawy?
Pisałeś, że aparat przełączył jej się w tryb DX, czyli po podłączeniu obiektywu DX do D600 AUTOMATYCZNIE przełącza się body na tryb DX? Mam nadzieję, że teraz jasne o co mi chodziło..
Tak, po podłączeniu obiektywu DX aparat przełączy się automatycznie w tryb DX. Jak to zmienic napisałem w poprzednim poście - drugie zdanie.
(...) Macie instrukcje czy zajumaliście aparaty z wystawy?
Wiesz... Niektórzy kupują sprzęt "z drugiej ręki" i wtedy w komplecie nie musi być zawarta instrukcja. Albo (w moim wypadku) aparat pochodzi np. z dystrybucji niemieckiej, a nie każdy płynnie mówi i czyta w tym języku. Pozostaje jedynie instrukcja ściągnięta w pdf-ie, a nie zawsze jest możliwość jej przeglądnięcia, albo (mój przypadek) jest to po prostu bardzo nieporęczne (żyją na tym świecie jeszcze ludzie, którzy wychowali się na książkach, a nie e-bookach). Myślę, że tego rodzaju teksty jak powyżej, są zbędne.
Jeśli masz ustawione żeby się przełączył to tak zrobi. Macie instrukcje czy zajumaliście aparaty z wystawy?
Przeczytaj tą %^$#^ instrukcję!
Ogranicz chłopcze emocje, bo skończysz z nadciśnieniem na starość. A.. i zapomniałbym.. Bujaj się.
MstrG - dzięki, sprawdzę sobie w domu..
Jak już jesteś taki "ścisły", to nie pisz "około", tylko sprawdź w instrukcji. Tam jest napisane dokładnie, jakie rozmiary w pikselach ma format DX dla konkretnej puszki (matrycy) i wcale nie jest to "5,3 Mpix". Różnice niby nie są duże, ale jeśli piszesz o "ścisłości", to nie pisz "około".
OK. 5,14 Mpix. Dokładnie to 2784x1848. To oznacza, że crop DX w D700 wynosi 1,53.
Taki D70 ma 3008x2000.
nied0bry
17-01-2014, 13:51
Taki D70 ma 3008x2000.
Więc po co przepłacać? ;)
pozdr,
kris
.... Dokładnie to 2784x1848. To oznacza, że crop DX w D700 wynosi 1,53. .....
Dokładnie, to oznacza, że znowu czegoś nie sprawdziłeś i piszesz jakieś dyrdymały. Dokładnie, to crop DX w D700 jest trochę inny dla osi poziomej i trochę inny dla osi pionowej. Ale to wie każdy, kto czytał instrukcję i potrafi dzielić liczby całkowite. Prawda?
Jak widzisz nadgorliwość w nieustannym poprawianiu forumowiczów jest gorsza od ...... .
Wiesz... Niektórzy kupują sprzęt "z drugiej ręki" i wtedy w komplecie nie musi być zawarta instrukcja. Albo (w moim wypadku) aparat pochodzi np. z dystrybucji niemieckiej, a nie każdy płynnie mówi i czyta w tym języku. Pozostaje jedynie instrukcja ściągnięta w pdf-ie, a nie zawsze jest możliwość jej przeglądnięcia, albo (mój przypadek) jest to po prostu bardzo nieporęczne (żyją na tym świecie jeszcze ludzie, którzy wychowali się na książkach, a nie e-bookach). Myślę, że tego rodzaju teksty jak powyżej, są zbędne.
Ogranicz chłopcze emocje, bo skończysz z nadciśnieniem na starość. A.. i zapomniałbym.. Bujaj się.
MstrG - dzięki, sprawdzę sobie w domu..
Wystarczy trochę chęci i wyszukiwarka internetowa a nie wszystko musi być podane na tacy? Rzeczywiście przeglądnięcie PDFa to taka straszna kara że nie można przeczytać tych kilku stron? Też wolę książki ale nie róbcie z siebie nie wiadomo kogo;>
Jak na razie to ty robisz z siebie nie wiadomo kogo. Nie chcesz odpowiedzieć? Nie odpowiadaj i nie zawracaj gitary.
Dokładnie, to oznacza, że znowu czegoś nie sprawdziłeś i piszesz jakieś dyrdymały. Dokładnie, to crop DX w D700 jest trochę inny dla osi poziomej i trochę inny dla osi pionowej. Ale to wie każdy, kto czytał instrukcję i potrafi dzielić liczby całkowite. Prawda?
Jak widzisz nadgorliwość w nieustannym poprawianiu forumowiczów jest gorsza od ...... .
Z dokładnością, jaką podałem crop wynosi 1,53 w obu kierunkach. Moim zamiarem było uzmysłowienie, że zdjęcie w trybie DX nie jest 2 razy mniejsze, bo 1,5x1,5 to 2,25. To, że Nikon w każdym aparacie ma inne proporcje formatu 3:2 jest tu pomijalne.
Z dokładnością, jaką podałem crop wynosi 1,53 w obu kierunkach. Moim zamiarem było uzmysłowienie, że zdjęcie w trybie DX nie jest 2 razy mniejsze, bo 1,5x1,5 to 2,25. To, że Nikon w każdym aparacie ma inne proporcje formatu 3:2 jest tu pomijalne.
A mnie taka "dokładność" nie zadawala, jeśli sam napisałeś, że miało być "ściśle" i "dokładnie". Wartość 2.25 jest błędna. Powinno być 2.34 (oczywiście z twoją "dokładnością"). Bądź precyzyjny, jeśli już kogoś chcesz poprawiać, bo inaczej stajesz się śmieszny.
Moim zamiarem było uzmysłowienie ci, że ........ .
Zresztą i tak tego nie zrozumiesz.
JK, lubię twój cięty język ale swoją ostatnią wypowiedzią nie doprowadziłeś do wzbogacenia konkluzji końcowych...
[...]
Moim zamiarem było uzmysłowienie ci, że ........ .
Zresztą i tak tego nie zrozumiesz.
Ja też nie rozumiem; mógłbyś wyjaśnić? ;)
Często, gdy córka woła "tato, tato, tam jest samochód taki sam jak nasz" zastanawiam się czy jest sens ją poprawiać "córeczko, tamten samochód nie jest taki sam jak nasz, on jest tylko podobny do naszego".
Mogę. Kolega moderator chciał wiedzą błysnąć. Ścisłą wiedzą oczywiście, co sam zaznaczył. No i sprostował, że tryb DX ma nie 6, tylko ........, zresztą można przeczytać, nie będę powtarzał. Tyle, że to "ścisłe" sprostowanie było jakoś mało "ścisłe", żeby nie powiedzieć - błędne. Ostatnio jest taka tendencja, że niektórzy moderatorzy mogą tu napisać dowolne bzdury i powinno się to natychmiast stawać prawdą objawioną. Tak sądzą. Ale czasem się mylą, co w tym przypadku widać dość wyraźnie. Tyle tytułem wyjaśnienia.
Już wam nie przeszkadzam.
JK, błędnie założyłeś, że nie przeczytałem wcześniejszych, Twoich i TOP67, wpisów; hm, od teraz po emotce będę chyba dodawał wykrzyknik...